DSCN3513

Dronten voelt als ‘thuiskomen’ voor Leusink Motoren

Het waren de Meerpaaldagen die eigenaar Bertus Leusink het laatste zetje gaven om de verhuizing vanuit Elburg naar Dronten door te zetten. Bertus woont al enige tijd in Elburg, maar heeft voorheen in de gemeente Dronten gewoond. Zoon Jarno woont daar nog steeds en dus lag een verhuizing naar Flevoland voor de hand: “Het is min of meer bij toeval ontstaan, maar Dronten heeft zoveel voordelen ten opzichte van Elburg. Toen we in augustus een kraampje op de Meerpaaldagen hadden staan, kregen we zoveel warme en leuke reactie. Op dat moment wist ik het zeker: wij gaan ons bedrijf in Dronten vestigen”, zo vertelt Bertus in het nieuwe bedrijfspand aan de Handelsweg-Noord.

Bereikbaarheid

Een belangrijk argument om het Gelderse havenstadje te verlaten is de bereikbaarheid. Zowel Bertus als Jarno stoorden zich steeds vaker aan de vele afsluitingen van de haven in Elburg. “Dat is voor mensen uit de polder de enige weg om ons pand te bereiken. Op een gegeven moment gaan al die wegafsluitingen voor Botterdagen, Sinterklaas en Kerst in de Vesting je klanten kosten. Uiteraard zijn dat allemaal prachtige evenementen, maar zakelijk gezien gingen ons dat in de weg staan. Het treinstation en de komst van het vliegveld in Lelystad gaf ons de doorslag om voor deze nieuwe locatie te kiezen.”

Door een serie van toevalligheden kwamen vader en zoon Leusink in contact met Ralph Kerremans. De eigenaar van Kerremans Makelaardij verhuisde medio 2016 naar het centrum van Dronten. Zijn pand aan de rand van het industrieterrein stond sindsdien leeg. Bertus: “Het is een prachtige locatie. Vlakbij een drukke weg en het treinstation. Die combinatie gaf voor ons de doorslag om dit pand te kiezen. De voorkant wordt komende tijd omgebouwd tot showroom, terwijl aan de achterkant keihard gewerkt wordt aan de realisatie van een werkplaats, winterstalling en een ruimte voor (motor)kledingverkoop.”

Doelgroep

De verhuizing van Elburg naar Dronten is vooral praktisch: meer ruimte en beter bereikbaar. Er kleven echter ook nadelen aan de ingrijpende beslissing van de familie Leusink. Voor klanten uit Elburg, maar vooral in de periferie richting Nunspeet/Apeldoorn zou Flevoland weleens te ver weg kunnen zijn. “We hebben slechts een paar negatieve reacties gehad op ons besluit. De meesten geven ons groot gelijk en komen toch al vaak in Dronten om te winkelen. Bovendien hebben wij altijd veel klanten uit Flevoland gehad. Er zijn ontzettend veel motorliefhebbers in deze omgeving. Bijna tien procent van de Drontenaren heeft een motor. Wij verwachten dat ons klantenbestand voor vijftig procent uit Drontenaren gaat bestaan. Een deel van onze vaste klanten uit Elburg en omgeving zal blijven komen, vanwege de service en persoonlijke aandacht die wij iedereen geven. Elke klant heeft een naam en is geen nummer. We zijn bereid om net dat stapje harder te lopen en dat wordt gewaardeerd”, aldus Jarno. Het overige deel van de klanten zal vermoedelijk uit Lelystad en de Noordoostpolder gaan komen, want er is in Flevoland niet zo heel veel keuze. Bertus: “Een aantal motorzaken zijn in de afgelopen tijd verdwenen en wij hopen dat gemis op te kunnen vangen zodat motorbezitters dichtbij huis kunnen rekenen op snelle service en kwalitatief hoogstaand vakmanschap. Ik heb dan wel de pensioengerechtigde leeftijd, maar ik ga voorlopig nog niet stoppen. Het is mijn passie en ook van Jarno. We zijn heel verschillend, maar dat geeft ook helemaal niet. De deur wordt weleens hard dichtgegooid, maar we respecteren elkaar en laten elkaar uitpraten. Onze karakters vullen elkaar zowel zakelijk als privé heel goed aan.”

Rondtoeren

Samen rijden komt er vanwege de groei van de onderneming nauwelijks meer van. Bertus: “Wij zijn allebei motorfans, zoals een ander voetbalfan is zijn wij gek op motorrijden. Als we gaan rijden dan is het tegenwoordig vaak op circuit. Jarno en ik hebben een totaal verschillende rijstijl. Ik ben fan van de oldtimers uit de jaren ’70 en Jarno rijdt het liefste op een racemonster. Hij heeft momenteel een Aprilia en heeft hiervoor meerdere Yamaha’s gehad. Met Hemelvaart en in de zomervakantie gaan we altijd even weg, maar eigenlijk zouden we veel meer willen rijden. De zaak gaat echter voor. Wij vinden dat wij als eigenaar van een dienstverlenend bedrijf altijd op de zaak moeten zijn. De klanten rekenen op ons en willen direct geholpen worden. Dat betekent automatisch dat er minder tijd is om zelf te gaan toeren.”

Toekomstplannen

Een datum voor de officiële opening is er nog niet, maar Bertus heeft bruisende ideeën om de inwoners van Dronten te betrekken bij de komst van zijn zaak naar het Flevolandse dorp. “We zitten nu nog midden in de verbouwing. Het gebouw wordt helemaal aangepast en voorzien van een markante showroom. Als alles klaar is, zullen we een moment prikken waarop de verhuizing samen met de bevolking van Dronten gevierd zal worden.” In de toekomstplannen van het bedrijf – dat in 2004 werd opgestart – staat de verkoop van scooters hoog op de agenda. Leusinks Motoren is vooral bekend geworden vanwege de verkoop en onderhoud van motoren, maar is ook al jaren actief op de scootermarkt. Jarno: “Daar willen we komende tijd nog meer ruchtbaarheid aan gaan geven. We zien hier dagelijks vele scooters voorbijkomen die naar het station rijden of gebruikt worden voor woon-werkverkeer. Zeker in Flevoland – met zijn uitgestrekte wegen en lange afstanden – is de scooter een prima alternatief voor de auto. Ook vanuit milieuoogpunt is de scooter interessant. De oude (vervuilende) tweetakt scooters rijden allang niet meer rond. De scooter van nu is juist milieuvriendelijk en is ten opzichte van de auto goedkoper qua brandstof en onderhoud.” Bertus vult zijn zoon aan: “Het bedrijf staat nu in Dronten, maar ik woon zelf nog steeds in Elburg. De kans is groot dat ik regelmatig met mijn eigen scooter van Elburg naar Dronten ga rijden. Heerlijk om die vrijheid te voelen. Dat is het grote voordeel van zowel scooter- als motorrijden: lekker vrij zijn en genieten van je omgeving waar je doorheen rijdt. En die is ook in Flevoland prachtig!”

 

 

 

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief