14570483_575312702675651_4224769592498993788_n

Flevolandse wandelaars naar Diabetes Challenge in Apeldoorn

Afgelopen maanden is op diverse plaatsen in Flevoland hard getraind voor de Diabetes Challenge die op zaterdag 15 oktober door de Bas van der Goor-Foundation wordt georganiseerd. Met steun van de Provincie Flevoland, die via Sportservice Flevoland participeert, werden er diverse loopgroepen opgericht die wekelijks bij elkaar komen om straks gezamenlijk tien kilometer te wandelen voor het goede doel. Met de Nationale Diabetes Challenge (NDC) wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes in Nederland. Met ondersteuning van de BvdGF organiseren de lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) een lokale wandel challenge om de mensen te helpen bij het regie nemen over hun gezondheid.

“Sport is een doel, maar ook een middel”

Ook in Dronten trainen sinds mei dit jaar een groep van ruim 30 mensen voor de Eind Challenge. Het project ‘Fit met de Schans’ wordt begeleid door de buurtsportcoaches van Sport in Dronten. Shanna Brizic is één van de buurtsportcoaches die elke week vanaf Gezondheidscentrum de Schans meeloopt: “Je merkt dat het voor deelnemers echt een stok achter de deur is. Het is lekker gezamenlijk in beweging zijn en heeft ook zeker een sociaal aspect. Ze leren zo weer andere mensen kennen. Ons voornaamste doel is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen in Dronten in beweging te krijgen. Sport is niet alleen een doel, maar ook een middel. Deze Diabetes-Challenge is daar een goed voorbeeld van. We zijn nu ook aan het kijken hoe we dit volgend jaar een vervolg kunnen gaan geven. Er is al overleg met AV Flevo Delta om te kijken, hoe deze gezondere leefstijl ook na de Challenge gehandhaafd blijft. We hebben dan ook regelmatig (mail)contact met alle deelnemers. Sommige hebben besloten om ook elkaar dagelijks te motiveren: die hebben een eigen WhatsApp-groep opgericht.”

Trouwe deelnemers
Dhr. Bruggink is één van die fanatieke deelnemers. Net als alle andere sportievelingen worden tijdens elke wandeling bij hem metingen gedaan aan de hand van een polsbandje. “Wat er allemaal op staat, weet ik niet”, vertelt Bruggink na een wandeling. “Maar als ik iets wil weten kan ik bij het gezondheidscentrum naar binnenlopen en dan worden de gegevens uitgelezen.” Bruggink heeft tot nu toe nog geen enkele training gemist: “Ik vind het ontzettend leuk en het is een stokje achter de deur omdat je als groep loopt.”

Jan Patje is ook al trouwe klant bij Diabetes Challenge-trainingen. Hij legt het belang van het polsbandje nogmaals uit: “Het aantal stappen staat erop. De gelopen kilometers, de rusttijd en het aantal verbruikte calorieën.” Toen de loopgroep van start ging, is bij elke deelnemer de borst- en buikomvang gemeten. “Op 15 oktober wordt dat weer opgemeten”, zo vertelt Patje enthousiast. “En die gegevens worden doorgestuurd, om zodoende onze gezondheidsvorderingen te meten. Ons doel is om halverwege deze maand vier dagen tien kilometer te kunnen lopen, zodat we tijdens de echte Diabetes Challenge bij ’t Loo in Apeldoorn gezamenlijk met de andere lopers uit alle windrichtingen dit project feestelijk kunnen afsluiten.” Om dat te bereiken heeft de Dronter loopgroep langzaam maar zeker de afstand vergroot. Patje: “Ik loop samen met mijn vrouw, dus we motiveren elkaar. We begonnen met een paar kilometer en lopen nu met de groep wekelijks negen tot tien kilometer door Dronten heen.

Steun vanuit provincie
Dorine van Arendonk organiseert vanuit het Gezondheidsscentrum de wandelingen die door ‘Fit met de Schans’ wordt georganiseerd: “Vorig jaar kreeg ik een berichtje van de Bas van de Goor Foundation, opgericht door oud-volleyballer Bas van de Goor die zijn carrière voortijdig moest beëindigen toen diabetes type-1 bij hem werd geconstateerd. In dat bericht stond de vraag of wij mee wilde doen aan een wandeltocht. Ik ben zelf een fanatiek sporter, diabetesverpleegkundige en werk bij huisartsenpraktijk De Schans. Ik dacht direct: dat gaan we doen!” De huisartsen wilde hiervoor eerst geen tijd vrijmaken. Ik moest dat maar in mijn eigen tijd doen. Toen heb ik aangeklopt bij Sportservice Flevoland en die wilde mij wel steunen. Vanuit de huisartsengroep werd er toen ook anders tegenaan gekeken en die zeiden: als de provincie je steunt, dan stellen wij ook uren beschikbaar hiervoor. Tegelijkertijd melden de buurtsportcoaches zich ook aan om te helpen. En zo is de dinsdagochtend loopgroep ontstaan.”

Enorm trots

De eerste weken moesten de deelnemers nog flink aan hun conditie werken, zo vertelt van Arendonk: “Sommige kwamen na een paar kilometer wandelen hijgend en puffend terug, maar nu loopt iedereen zonder enige problemen de volle afstand van tien kilometer. Ik ben zo trots op deze mensen, die een half jaar lang elke week hebben meegelopen.” Van Arendonk vervolgt: “De Bas van de Goor Foundation wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken, maar alles hangt af van de beschikbare financiële middelen.”

“Plezier is het allerbelangrijkste”

Ook werd er medische vooruitgang geboekt dankzij het wandelen: “Er zijn diverse mensen die nu minder medicijnen gebruiken dan toen ze begonnen met lopen. Ook is er iemand die minder insuline hoeft te spuiten. Mensen voelen zich fitter, zijn minder snel moe en zijn opgewekter. Ze gaan zich lekker voelen. Plezier is ook het allerbelangrijkste. Als je het niet leuk vindt, dan hou je dat niet vol. Er is ook niemand afgehaakt omdat ze er de balen van hadden. Wel een aantal vanwege fysieke ongemakken, die vonden het ook erg jammer dat ze moesten stoppen. Maar iedereen die meedoet kijkt uit naar de dinsdagochtend, omdat weer gezamenlijk te lopen en sportief bezig te zijn.”

Het startsignaal voor de eind Challenge wordt op woensdag 12 oktober om 09:30 gegeven door wethouder van Amerongen bij huisartsenpraktijk de Schans. Die zaterdag erop wordt het initiatief feestelijk afgesloten tijdens de Nationale Diabetes Challenge in het Gelderse Apeldoorn. Hieraan is naast de loop ook een compleet festival verbonden. Kijk voor meer informatie op de site van de Bas van der Goor-foundation.

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief