Foto spreken voor WTC

“Groei realiseren door via het teamproces individuen te laten uitblinken”

Anne Kien uit Almere is oprichter van het succesvolle Motivatio. Kien werd in 2012 bekroond voor haar werk met de titel ‘Zakenvrouw van het jaar’ in Flevoland. Een titel die ervoor zorgde dat ze haar visie nog meer kon uitdragen: “Mijn doel is inzicht geven in de kwaliteiten en talenten van de ondernemer zelf en de teams waarmee gewerkt wordt.”

Onderste steen boven

Kien is een internationaal geaccrediteerde teamroltrainer. Dat betekent dat ze met de teamrollen van Belbin mensen individueel kan testen, bijvoorbeeld de geschiktheid om zelfstandig ondernemer te worden. Maar de focus van Kien gaat in de werkzaamheden voor bedrijven uiteraard ook uit naar de mogelijkheden in het groepsproces. “Waarom zijn sommige teams goed en waarom juist niet? Ik word dus ingezet bij individuele- en groepsvraagstukken. Als iets niet goed loopt, dan kan ik via mijn werkmethode vrij snel de onderste steen boven leggen.”

“Verstandig om bepaalde eigenschappen op een laag pitje te zetten”

Volgens Kien gaat het in bijna alle gevallen om communicatie of beter gezegd miscommunicatie: “Mensen begrijpen elkaar niet of willen elkaar niet begrijpen omdat ze vinden dat hun eigen werkwijze de beste is. Aan mij dan de schone taak om duidelijk te maken dat een methode die voor de één wel goed werkt, voor de andere totaal onwerkbaar kan zijn. Als twee verschillende mensen elkaars taal niet spreken, kunnen ze ook niet met elkaar samenwerken. Ik zeg altijd: je bent wie je bent en dat is nooit goed of fout. Wat ik doe is inzicht geven in hoe jij en anderen dingen doen, dan is het verstandig om soms bepaalde eigenschappen op een laag pitje te zetten.”

Rotte appel

Doet iemand dat niet, dan kan dat grote bedrijfseconomische gevolgen hebben zo constateert Kien bij haar klanten: “Omzetten stijgen ineens omdat, tijd dat aan werk besteed moet worden, nu daadwerkelijk ook aan werk wordt besteed. Dat kan komen doordat de communicatie nu beter verloopt of toch tot inzicht zijn gekomen dat ze moeten veranderen, maar meer dan eens komt het ook doordat iemand weggaat die toch niet op zijn plek bleek te zitten. Als de zogenaamde ‘rotte appel’ uit de mand is, werkt dit productief op de andere medewerkers.”

Alleen een test doen en jezelf een spiegel voorhouden is volgens Kien niet genoeg. “Je moet er daarna wel iets mee doen en echt willen. Ik werk bij voorkeur van boven naar beneden in een organisatie, omdat ik van mening ben dat het management het goede voorbeeld moet geven.”

Eigenondernemerschap

Kien is als oprichter van Motivatio – en enkele andere ondernemingen waaronder deVLOER – misschien wel haar beste referentie. Want alles wat de Almeerse aanraakt lijkt in goud te veranderen “Ik ken mijn eigen rollen heel goed. Daardoor weet ik wat mijn eigen valkuilen en sterke punten zijn. Dat wist ik al voordat ik zelf ondernemer werd. Via een vriend van mijn vader ben ik in dit vak gerold. Het werd al snel duidelijk dat ik ondernemersbloed had.”

Huilen kan altijd nog

Sinds twee jaar is Kien ook auteur, met name door de ziekte van haar zoon is dit in een stroomversnelling gekomen. “Vorig jaar heeft mijn zoon een hele zware hersenoperatie moeten ondergaan. Ik wil met mijn verhaal ondernemers inspireren om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Met de titel ‘huilen kan altijd nog’ ga ik een lezing op poten zetten, waarin ik uitleg wat wij hebben meegemaakt en hoe we daar mee om gaan.” Kien heeft toen ze zwanger was van haar zoon een virus aan hem overgedragen. “De kans dat een baby dit virus krijgt is heel klein. Als dat dan toch gebeurt, zullen sommige mensen zeggen: wat een pech, maar wij zeggen dan ‘wat een wonder’. Dat geeft het gesprek een heel andere draai. Het is niet zo dat ik niet verdrietig ben, maar ik heb mij nooit schuldig gevoeld. Er zijn mensen die zich bij voorbaat overal schuldig over voelen. Die mensen wil ik meegeven dat ze op bepaalde dingen geen invloed hebben. Ik ben zelf ook een heel emotioneel persoon en wil mensen helpen om de draad weer op te pakken. Dat is namelijk vaak het aller moeilijkste gedeelte.”

Teamrollen van Belbin

In de methode die Kien bij ondernemers hanteert, komen de heftige (ziekenhuis)ervaringen met haar zoon ook goed van pas. Belbin kent diverse teamrollen variërend van vormer tot zorgdrager. Online vullen deelnemers aan het programma een zelfperceptielijst in en laten vervolgens die lijst ook door minimaal vier goede bekenden invullen. “Soms komen er uit die testen beelden naar voren die niet overeenkomen met het beeld dat de ondernemer van zichzelf heeft. Het is dan ook absoluut aan te raden om als bestaande ondernemer hieraan mee te doen. Het kan wellicht wat confronterend zijn, omdat ik wel heel eerlijk ben. Maar het is een prima manier om op een eenvoudige wijze jezelf te leren kennen en van daaruit de weg naar succes in te slaan.”

Monavid _12

“We zijn allemaal mensen die worden gedreven door bepaalde behoeften”

Mensen zijn mensen, zo heeft Kien tijdens haar werkzaamheden voor Motivatio geleerd: “Of ik nou een gewasbeschermer uit de Noordoostpolder of een directeur van een woningbouwvereniging uit Almere een test afneem maakt geen verschil. De teamrollen die bij die persoon passen, komen altijd naar voren. We zijn allemaal mensen die worden gedreven door bepaalde behoeften. Iedereen heeft minimaal twee of drie rollen waarin je het best functioneert in een team.”

Sterke en zwakke punten

Het gaat dan ook verder dan karaktereigenschappen. “Dit gaat over het samenwerkingsproces. Zorgdragers (één van de 9 rollen) moet je niet in een brainstormsessie zetten, die worden hartstikke gek omdat ze snel beren op de weg zien. Dan stagneert zo’n proces. Maar als je bijvoorbeeld chirurg wilt worden, dan moet je juist vooruit kijken en oog voor details hebben. Maak gebruik van de sterke punten en wees je bewust van de valkuilen. Hierdoor haal je het maximale bij elkaar naar boven. Hoewel dat tegenstrijdig lijkt wordt het dan mogelijk om via het teamproces het individu uit te laten blinken.”

Scholing

Mensen worden voor een groot deel gevormd tijdens hun schoolperiode. Is de theorie die Motivatio uitdraagt aan ondernemers eigenlijk niet nog meer geschikt als lesstof? “Ja, natuurlijk! Maar beter laat dan nooit. Gelukkig wordt er wel steeds meer mee gedaan, ook in het onderwijs. Dit gaat echter niet zo ver en diep. Ik denk dat het veel meer kan en moet op scholen.

“Complementaire teams laten organisaties groeien”

De conclusie is volgens Kien, dat iedereen nuttig is op zijn of haar manier: “Het liefst zoveel mogelijk verschillende mensen bij elkaar plaatsen in een groep. Als je snapt hoe je elkaar kan aanvullen, dan krijg je hele complementaire teams en daar groeit een organisatie alleen maar van.”

Foto’s: Monavid Fotografie

 

 

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief