5_Philip_Mol_KL

THE SKY IS THE LIMIT

Onbegrensde mbo-opleidingen werken samen

Door: Kitty van der Pijll

De uitbreiding van Lelystad Airport als grootste vakantieluchthaven van Nederland, heeft niet alleen positieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook de jeugd uit onze provincie heeft door de uitbreiding de toekomst! Om gehoor te geven aan de roep om professionele medewerkers in de luchtvaartbranche, is het ROC van Amsterdam ruim twintig jaar geleden in Hoofddorp MBO College Airport gestart. De nationale vakschool voor de luchtvaart. Zeven jaar geleden gevolgd door het aanbieden van de opleiding luchtvaart dienstverlener bij MBO College Lelystad als onderdeel van de bestuurlijke krachtenbundeling tussen ROC van Amsterdam en ROC Flevoland. De twee opleidingsinstituten zetten met het oog op de uitbreiding van de luchthaven in Lelystad nu een volgende stap. De oprichting van Samenwerkings College specifiek gericht op de ontwikkeling van Lelystad Airport. Jarenlange kennis en innovatie op gebied van luchtvaart onderwijs gaat samen met de lokale verbondenheid van MBO College Lelystad.

Arbeidsmarkt en onderwijs

Aan het woord Philip Mol, directievoorzitter van MBO College Airport: “In 1996 zijn wij gestart met ons luchtvaartcollege. Pal gelegen naast Amsterdam Schiphol Airport, zodat wij eenvoudig gebruik kunnen maken van elkaars vraag en aanbod.” “Vanuit de luchtvaartbranche was er al langere tijd vraag naar goede vakkrachten. Het ROC heeft invulling gegeven aan deze oproep.” Met de o.a. de opleidingen: Steward/Stewardess, Vliegtuigonderhoud (MRO), Luchthavenbeveiliging en Logistieke en Facilitaire dienstverlening, geeft MBO College Airport inmiddels onderwijs aan meer dan 3.500 studenten en volwassenen, waaronder ruim 1.000 stagiairs die dagelijks op de luchthaven aan het werk zijn. Daarmee dragen bij in belangrijke mate bij aan de economische ontwikkeling van Schiphol en luchtvaart in Nederland en ontwikkelkansen voor de studenten.

MBO College Airport streeft naar een duurzame relatie met het bedrijfsleven. Dat wil zeggen: het bedrijfsleven en de opleidingen geven samen vorm aan het onderwijs. Het opleidingsinstituut werkt op Schiphol daarvoor nauw samen met o.a. strategische partners, waaronder Royal Schiphol Group en KLM. Op Lelystad is recent een partnership aangegaan met Viggo, verantwoordelijk voor alle luchthaven processen op Lelystad vanaf april 2019.

“Wij werken volgens het hybride leerconcept, waarbij onze studenten zoveel mogelijk lestijd op de luchthaven doorbrengen. Denk daarbij niet alleen aan de praktijkvakken. Ook algemeen vormende vakken als taal en rekenen worden geïntegreerd in de praktijkvakken vormgegeven. Het behoeft geen uitleg dat lesstof beter beklijft in een inspirerende omgeving als de luchthaven. De theorie wordt bovendien voor onze studenten direct in praktijk zichtbaar en toepasbaar, iets dat hen nog meer motiveert. Door de concrete samenwerking tussen MBO College Airport en Amsterdam Schiphol Airport is de vraag vanuit de praktijk en het aanbod vanuit het onderwijs beter op elkaar afgestemd en kunnen studenten vaak direct vanuit de stage op de luchthaven aan de slag. Een win-win situatie voor alle partijen!

De directievoorzitter vervolgt: “Wij bieden maatwerk in opleidingen. Excellente studenten krijgen bij ons de kans in een versneld tempo hun diploma te halen, zogenaamde flex-trajecten. Ook werken wij voortdurend aan vernieuwing en verbetering van onze opleidingen, waardoor wij letterlijk met de verbeteringen en vernieuwingen in de luchtvaartbranche meegroeien. Voorbeelden zijn het recent ontwikkelde keuzedeel ‘Droning’, een pilot rondom inzet van Vitural Reality in onze opleidingsprogramma’s en het in 2016 geopende expertisecentrum composieten in Hoofddorp.

 

Schiphol zoekt, Lelystad geeft
De uitbreiding van Lelystad Airport gaat niet over een nacht ijs en kent een lange geschiedenis. Schiphol loopt al jaren tegen de grenzen van haar groei aan; Lelystad geeft lucht. Vorig jaar is alles in een stroomversnelling gekomen en gaf het kabinet Rutte II groen licht tot uitbreiding van de luchthaven in het Flevolandse landschap. Beide MBO Colleges hebben elkaar gevonden om een uniek samenwerkingsverband te vormen waarin samen met de Provincie, Gemeente Lelystad en Lelystad Airport beroepsonderwijs wordt gevormd dat direct aansluit op de behoefte van de nieuwe Luchthaven. Recent is een convenant ondertekend waarin de ambities tussen partijen zijn vastgelegd.

Mol: “1+1=3! De studenten van MBO College Lelystad maken door de uitbreiding van de luchthaven en samenwerking met onze school kennis met de internationale wereld. De kansen liggen daardoor letterlijk aan hun voeten. Studenten en medewerkers van MBO College Airport daarentegen mogen een bijdrage leveren aan de geboorte van een nieuwe luchthaven en verleggen daarmee hun grenzen.”

Samen sterker
Dat Ben Vermeer – voorzitter van de directie – van MBO College Lelystad helemaal in zijn nopjes is met de uitbreiding van Lelystad Airport, is geen verrassing. “Moesten onze studenten tot nu toe voor hun stage naar Schiphol afreizen, kunnen zij binnenkort dichtbij ons moderne schoolgebouw aan de slag!” Hiermee komt de praktijk wel heel dichtbij. “Ieder schooljaar verwelkomen wij binnen onze diverse studierichtingen, waaronder de opleiding tot steward/stewardess en Manager Leisure & Hospitality,  ongeveer 550 nieuwe studenten. De uitbreiding van de luchthaven biedt ontzettend veel kansen voor deze jonge mensen. Niet alleen zullen er banen op de luchthaven ontstaan, ik verwacht dat ook de economie van Lelystad en omstreken zal aantrekken.”

Al heeft MBO College Airport in Hoofddorp, door haar langere bestaan, qua ervaring en know how een voorsprong op de zusterorganisatie in Lelystad, de scholen doen in kwaliteit absoluut niet voor elkaar onder. Vermeer: “MBO College Lelystad bestaat uit een team van ontzettend gemotiveerde en professionele medewerkers. Iedere dag doen zij er alles aan onze studenten onderwijs van de hoogste kwaliteit te bieden.” “De medewerkers prijzen zich bovendien gelukkig met de samenwerking met de school in Hoofddorp; het geeft hen de bevestiging dat we met zijn allen goed bezig zijn!”

Vorig jaar is MBO College Lelystad gestart met een nieuwe opleiding tot Servicemedewerker; een opleiding voor jongeren die graag breed opgeleid zijn en niet schuwen de handen uit de mauwen te steken. Deze studenten staan te popelen om straks als multi-inzetbare allrounder op Lelystad Airport aan de slag te gaan. Iets dat zeker nodig is, aangezien de luchthaven stapsgewijs zal groeien. Ook zijn er plannen om in te spelen op de behoefte van vliegtuigonderhoudstechnici en groeiende behoefte aan experts in bewerking van composieten materialen.

De directeur vult trots aan: “Wij zetten voornamelijk in op het gedrag en de houding van onze studenten. Wij proberen het maximale uit het talent van de studenten te halen en laten hen op alle mogelijke fronten zien, dat je met de juiste mentaliteit en een goed werkethos heel ver kunt komen. Ik durf met recht te stellen, dat wij studenten van topkwaliteit aan het bedrijfsleven afleveren.”

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief