Orchideeën wandeling door de tropen 023

Vierde generatie runt succesvolle Orchideeën Hoeve

Luttelgeest – Wat begon met de aankoop van een kistje van honderd orchideeën, is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische topattractie met een kwekerij, vier tropische tuinen vol orchideeën, vlinders en papegaaien, horecagelegenheid en een speelparadijs voor kinderen. De vierde generatie van de familie Maarssen runt het nog altijd succesvolle Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Jaarlijks trekt de Orchideeën Hoeve ruim 200.000 bezoekers uit heel het land.

‘De enorme kracht van het bedrijf is, om vanuit de basis van de tuinen toch telkens weer vernieuwingen aan te brengen en belevingen toe te voegen die het bedrijf verrijken. Het bedrijf is een jaarrond attractie en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de seizoenspreiding van het toeristische product Flevoland,’ sprak gedeputeerde Jan-Nico Appelman in 2012 toen hij de broers Thomas en Jeroen Maarssen de Flevius Award 2012 overhandigde. De Orchideeën Hoeve is na 25 jaar nog steeds één van de grootste attracties die Flevoland telt en jaarlijks door duizenden Nederlanders bezocht wordt. Vorig jaar steeg het bezoekersaantal met 5000 waarop het totale bezoekersaantal in2014 uitkwam op 202.000. ‘We hebben niet alleen regionaal maar ook landelijk naamsbekendheid verworven en daar zijn we trots op,’ reageert Thomas Maarssen, mede-eigenaar van de Orchideeën Hoeve en sinds 1991 werkzaam in de kwekerij.

De uitreiking van de Flevius Award vorig jaar.

De uitreiking van de Flevius Award in 2012.

Van vader op zoon

Het begon allemaal in 1915 in Aalsmeer. Toen overgrootvader Maarssen loonverlaging kreeg, zag hij de toekomst somber in. Hij kocht een akker om naast zijn werk voor zichzelf te beginnen. Met zijn zoon startte hij met het telen van anjers, seringen en andere buiten bloemen. In 1930 bouwden ze het eerste kasje waarmee de basis van de Orchideeën Hoeve was gelegd. In 1960 werd het bedrijf inmiddels gerund door twee kleinzoons van overgrootvader Maarssen, waaronder Thomas Maarssen Senior (vader van de huidige eigenaren). De kleinzoons zochten naar een nieuwe uitdaging in de kwekerij en vonden dat bij de orchidee.

Koninginnen van het plantenrijk

De switch naar orchideeën, wat overgrootvader Maarssen nooit had gedurfd, bleek een goede keuze te zijn en leidde naar een succesvolle periode; naast productiekassen bouwde hij een laboratorium en groeide het bedrijf uit tot een oppervlakte van 40.000 m2. Vandaag de dag zijn orchideeën nog steeds populair en sieren bij vele huishoudens de vensterbank. Koninginnen van het plantenrijk, worden orchideeën wel genoemd.

Wat is het succes dat schuilt achter deze bijzondere bloem? ‘Het is denk ik de magie en de mystiek dat om de bloem heen hangt. Toen ik vroeger op school vertelde dat mijn ouders orchideeën kweekten vond men dat heel bijzonder,’ vertelt de vierde generatie Maarssen. Vol passie praat Thomas over zijn vak. ‘De orchidee is één van de grootste plantensoorten op aarde, er zijn wel 31 orchideesoorten, en kunnen wel 50 tot 60 jaar oud worden. Deze planten hebben zo’n lange geschiedenis, dan is het voor mij een uitdaging om het steeds beter te doen. Ik werk al zo lang in de kwekerij dat het een onderdeel van me is geworden.’

Orchideeën bij de waterval.

Orchideeën bij de waterval.

Grote belangstelling

Het was de vrijheid en ruimte dat de familie Maarssen in 1979 naar Luttelgeest trok. Na een aantal jaarlijkse opendagen merkte de familie de grote belangstelling voor orchideeën bij het publiek op en werd besloten om van de Orchideeën Hoeve een toeristische attractie te maken. In de eerste jaren was de toegang gratis en werden er rondleidingen gegeven inruil voor een cake. In 1984 werd het productiebedrijf officieel geopend voor publiek. Maar wat toen nog bijzonder was, werd later heel gewoon. ‘De nieuwsgierigheid was toen groter,’ vertelt Maarssen. In elke bloemenzaak en tuincentra vind je tegenwoordig orchideeën in alle kleuren van de regenboog.

Meer dan 2 duizend tropische vlinders

Daarom zijn de broers Maarssen continue op zoek om het bedrijf te blijven vernieuwen. De Oosterse tuin maakte een paar jaar geleden plaats voor de Australische Lorituin met meer dan 80 vrolijk gekleurde papegaaien en later werd De Maleisische tuin, de Vlinder Vallei met meer dan tweeduizend tropische vlinders en het Mangrovebos met speelplaats en speeltoestellen geopend. ‘We blijven vernieuwen om het bezoek op gang te houden en andere doelgroepen te bereiken. Niet alleen ouderen maar ook gezinnen met kinderen. Een nieuwe plantentuin openen zou niet vernieuwend zijn en daar hangt een grote investering aan vast. Mensen houden van nieuwigheid en dat hoeft niet altijd groot te zijn,’ legt Maarssen uit.

De phalaenopsis orchidee.

De phalaenopsis orchidee.

De Lorituin.

De Lorituin.

Dieren blijken een grote publiekstrekker en de kwekerij is inmiddels uitgebreid met papegaaien, vissen, reptielen en… aapjes. Sinds eind vorig jaar vonden vier witoorpenseelaapjes een thuis op de Orchideeën Hoeve dankzij Stichting AAP. De stichting heeft het apengezinnetje opgevangen nadat ze jaren slecht verzorgd zijn door een particulier in Frankrijk en een onderkomen gegeven in de tropische jungle van de Orchideeën Hoeve. In maart komt er een apensoort bij in een nieuw apenverblijf. Het zijn twee dwergzijdeaapjes die ook in beslag zijn genomen door Stichting AAP van iemand die ze illegaal in bezit had.

Het jaar van de orchidee

Omroep Flevoland berichtte een tijd geleden dat de Orchideeën Hoeve steeds meer op een dierentuin begint te lijken. ‘Daar zit een kern van waarheid in’, zegt Maarssen, ‘We hebben onlangs een dierentuinvergunning aangevraagd omdat dat verplicht is als je ten hoogste tien diersoorten houdt. Maar de orchideeën zijn nog steeds de wortels van ons bedrijf en die laten we niet ondersneeuwen. We proberen in het midden uit te komen, want met de orchideeën kunnen we ons nog onderscheiden van andere dierentuinen en siertuinen.’ Toch zijn de eigenaren wel op zoek naar een nieuwe naam. ‘Een nieuwe naam sluiten we niet uit. De naam Orchideeën Hoeve veranderen we niet zomaar maar we zijn wel op zoek naar een andere naam die de lading beter dekt.’

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief