DSCN3450 (2)

Provinciehuis middelpunt Flevolandse sport tijdens sportcongres

Bedrijven, (top)sporters en bestuurders waren afgelopen donderdag bijeen in het Provinciehuis te Lelystad voor de Sport & Business-meeting van Sportservice Flevoland. Bij de opening van de bijeenkomst bleek dat de nadruk eens niet lag op het beoefenen van sport, maar op het mentale vlak. Een onderwerp dat ook door de aanwezige ondernemers als herkenbaar werd ervaren.

De bijeenkomst ging vooraf aan een diner voor de (para-)olympische sporters uit onze provincie, die eveneens door Sportservice Flevoland was georganiseerd om de Flevolanders die in Rio de Janeiro actief zijn geweest nog eens in het zonnetje te zetten. Voor eventingamazone Alice Naber-Lozeman uit Biddinghuizen reden genoeg om naast het diner in Restaurant de Vier Engelen, ook het congres te bezoeken: “Er zijn zoveel raakvlakken met de relatie mens en paard en hetgeen hier besproken wordt. Ik vind het heel interessant om naar te luisteren. Ook vind ik het een enorme eer dat er speciaal voor ons als Flevolandse olympiërs een diner is georganiseerd.”

Workshops
Behalve luisteren moesten de aanwezigen ook zelf aan de slag. Na de inspirerende verhalen van Margriet Sitskoorn (over de relatie tussen hersenen, gedrag en het effect op een gezonde leefstijl) en een warm betoog van Rogier Hoorn voor samenwerking vanuit een olympisch perspectief werden de bezoekers opgesplitst in drie groepen. Elke groep kreeg een drietal workshops voor de kiezen waarbij veel (zelf)reflectie plaatsvond. De workshop ‘leren van de prestaties van onze olympische ploeg in Rio 2016’ was een verdiepingssessie van de eerdere presentatie die Rogier Hoorn gaf. Met praktische voorbeelden uit Rio nam hij de Flevolandse ondernemers verder mee in zijn ervaringen met de Nederlandse olympische ploeg. Ook deed hij uit de doeken hoe teams en hun leidinggevenden binnen organisaties de vertaalslag kunnen maken naar de dagelijkse (bedrijfs)praktijk.

Nuances aanbrengen
De tweede workshop richtte zich vooral op het beïnvloeden van gedrag en communicatie. Wietske Idema (bekend van de Talentenacademie) en als prestatiecoach onder meer werkzaam voor de jeugd van PSV liet zien dat kleine details het verschil kunnen maken. Door op een effectieve manier nuances aan te brengen in het gedrag en de communicatie naar individuen zal de groep beter renderen. Ook dit principe is – wederom –  toepasbaar op het optimaliseren van zowel sport- als businessprestaties.

Persoonlijkheidsschets
De laatste workshops werd gehouden door het Apeldoornse bedrijf Smipe. Bij binnenkomst vertelde Smipe-eigenaar Hessel-Jan Smink aan iedereen zijn naam en beroep. De workshop begon hij echter met de mededeling dat de bezoekers nu weliswaar wisten wie hij is, maar nog niets wisten over zijn persoonlijkheid. De deelnemers aan de workshops begonnen dan ook direct met een uitgebreide persoonlijkheidsschets, niet over zichzelf maar over Smink. “Door meer te begrijpen over de persoon die de workshop geeft, komt de informatie die ik over jezelf ga geven beter tot zijn recht”, zo redeneerde de coachexpert die in de afgelopen 15 jaar meer dan 1000 directeuren, topsporters en bondscoaches begeleid heeft. “Als het talent zich volledig ontwikkeld heeft, de randvoorwaarden ideaal zijn en de trainingsmethode geoptimaliseerd is, dan valt er vaak alleen nog winst te boeken op mentaal vlak. De paar procentjes extra kunnen het verschil maken tussen winst of verlies”, aldus Smink.

Gevarieerd programma spreekt aan
Rudi Tuijn van Sportservice Flevoland toonde zich na afloop zeer tevreden over het congres: “We hebben veel bezoekers mogen ontvangen en ze een boeiend en gevarieerd programma geboden dat niet alleen over sport ging. Wij kregen nog weleens het verwijt dat wij als Sportservice onze bijeenkomsten puur over sport lieten gaan: dit keer zijn we erin geslaagd om een verbinding te leggen tussen ondernemerschap en sport waarin alle bezoekers zich konden herkennen.”

 

 

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief