FlevoCampusImpressie 14889751_351502221852269_1474140444128840813_o

Agrifood&Tech onderzoekt toekomst agrifood

Op 1 juni vindt in Almere Agrifood&Tech plaats. De bijeenkomst onderzoekt de toekomst van voedsel, voedselinnovatie en – productie in de transformatie naar duurzaam. Op het programma staan bijdragen over gezonde en duurzame voeding, smart farming en de inzet van data.

Agrifood&Tech, een event georganiseerd door NRC Live, onderzoekt  de belangrijkste kansen en valkuilen op het gebied van duurzame en gezonde voeding. Aan bod komen vragen als welke innovatieve oplossingen de transitie naar een duurzame voedselvoorziening kunnen versnellen. Hoe bedrijven kunnen bijdragen aan voedselzekerheid en gezonde voeding en tegelijkertijd een goede businesscase kunnen neerzetten. Effectieve methodes om voedselverspilling tegen te gaan en hoe producent, retailer en wetenschapper kunnen omgaan met voedingshypes en hoe echt gezonde voeding te stimuleren.

De bijeenkomst richt zich op agri- en foodbedrijven en startups , landbouw- gezondheids- en voedingsdeskundigen, wetenschappers en organisaties op het gebied van duurzaam, veilig en bewust geproduceerde voeding.

Naar duurzaam met grootschalig en lokaal 

Op het programma staan thema’s als landbouw en voeding in 2030. Hoe kan Nederland koploper worden in gezonde en duurzame voeding, zoals in het akkoord van de eerste Nationale Voedseltop staat? Wat betekent dit in de praktijk en hoe kan technologie worden ingezet?

Hightech en lowtech: het beste van twee werelden. In een debat over hoe te voldoen aan de globale voedselvraag staan hightech innovaties, grootschalige precisielandbouw en lowtech, integrale, lokale oplossingen vaak lijnrecht tegenover elkaar. Hoe is het beste van grootschalig en lokaal te combineren?

De vertaling naar de Nederlandse landbouw. Hoe ver moeten bedrijven gaan met smart farming in Nederland? Hoe kunnen ze de klimaatvoetafdruk verkleinen, de natuur op het boerenland de kans geven en voldoende gezond voedsel produceren waarmee boeren een normaal inkomen kunnen verdienen?

Goed bodemgebruik kan verschil maken. Zo is het mogelijk om met slimme landbouwmethodes CO­2 aan de bodem te binden waardoor boeren niet meer voor een klimaatprobleem zorgen, maar bijdragen.

De betekenis van data voor een duurzame landbouw. Inzicht in de mogelijkheden van drones, kunstmatige intelligentie, het internet of things en de data die ze genereren voor een duurzame landbouw.

Stadslandbouw op de vierkante centimeter. Meer over het project Urban Farmers in een voormalige Philips-fabriek in Den Haag, een van de grootste stadsboerderijen in Europa. De boerderij produceert met hightech landbouw jaarlijks 50 ton groenten en 20 ton vis.

DNA- en omgevingsdata voor een persoonlijk dieet. In hoeverre kan met dna-data het ideale persoonlijke dieet worden samengesteld?  En hoe bepalen verschillen in karakter, gewoonten, sociale omgeving en financiële situatie wat gezond en haalbaar is voor ieder individu? Meer over wat personalised nutrition betekent voor de voedingsindustrie. Ook op het programma: de relatie tussen voeding en gezondheid. Hoe kan de potentie van gezond eten worden benut? Met praktijkvoorbeelden en concrete handvatten voor de voedingsindustrie.

Finalisten Challenge Floriade Werkt!

Tijdens Agrifood&Food is er tevens een presentatie van de negen finalisten van de challenge van Floriade Werkt! die begin april bekend werden gemaakt. De teams die de veelbelovende concepten uitwerkten presenteren in een Dragon’s Den setting hun innovaties voor een duurzame en veilige voedselproductie. Vervolgens worden de drie winnaars van de challenge bekendgemaakt.

In de challenge, onderdeel van het programma Floriade Werkt!, kunnen ondernemers, kennisinstellingen en studenten de komende jaren samenwerken aan kennisontwikkeling en innovaties in voeding en gezondheid. De finalisten van de challenge Floriade Werkt! leveren met hun innovaties in voeding een bijdrage aan de Flevo Campus in Almere, een groene praktijkwerkplaats op het gebied van Feeding the City als onderdeel van de Floriade in 2022.

Agrifood&Tech vindt plaats op 1 juni van 9.30 tot 17.30 uur in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF), Esplanade 10, 1315 TA Almere.

Informatie en aanmelden via https://nrclive.paydro.com/nrc-live-agrifood

https://nrclive.nl/agrifood/#locatie

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

postbus 283, 8200 AG Lelystad

email: via contactformulier

0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief