GroenGasAlmereFrankdeBruijn2 JDP_6452

Groen Gas Fabriek Almere doet het goed

“Ons groene gas is voor de komende twaalf jaar al verkocht. Dat bewijst dat de vraag er is en de markt in de komende jaren sterk zal groeien”

Ondernemers in de glastuinbouw en huishoudens stoken sinds kort met biogas uit de Groen Gas Fabriek Almere. De locatie in Almere Buiten die onlangs van start ging heeft een biogasinstallatie die werkt op biomassa.
De installatie verwerkt producten die niet meer geschikt zijn voor ‘food’ of ‘feed’ of niet meer kunnen worden ingezet in de voedingsmiddelen- of voerindustrie. De producten worden in Almere aangeleverd door agrifoodbedrijven uit het hele land. Dit organische afval zoals graan- en maisresten, bietenpunten en mest – een omvangrijke reststroom van jaarlijks 40.000 ton – wordt hier opgewaardeerd tot energie in de vorm van schoon groen gas en vloeibare CO2.

De Groen Gas Fabriek is een initiatief van Ludan Renewable Energy, beleggingsfonds Meewind dat investeert in duurzame energie, DE-on de Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland die helpt bij het realiseren van duurzame energie- en energiebesparingsprojecten en mesthandel Berkhof in Scherpenzeel.
Het groene gas uit de installatie, goed voor momenteel 4 miljoen m³ per jaar, stroomt naar respectievelijk zo’n 2500 huishoudens in de regio en naar de kassen van de glastuinbouw in het hele land.
Eerste ISCC+ gecertificeerde vergister

De telers verwarmen hun kassen met duurzaam gas uit de eerste vergister in Nederland waaruit zij van Ocap ISCC+ gecertificeerd bio-CO2 geleverd krijgen. Ocap CO2, onderdeel van Linde Gas, beheert een eigen leidingnet voor levering van gasvormige CO2 aan de glastuinbouw. “De ISCC+-certificatie betekent dat wat wij doen ook daadwerkelijk groen van oorsprong is, dus niet slechts gecompenseerd door besparing van bossen”, verduidelijkt Frank de Bruijn, directeur van Groen Gas Almere.
Hij wil de net gestarte fabriek van Groen Gas Almere allereerst goed en stabiel laten draaien. “En er zijn plannen om het beter en ook om meer te gaan doen. Zo betrekken we nu nog elektriciteit uit het net, maar willen we dit op termijn ook zelf opwekken zodat dat ook volledig groen is. De komende maanden nemen we hierover een beslissing”.
De fabriek op industriegebied De Vaart in Almere Buiten, die behoort tot een van de ongeveer 180 groen gas productielocaties in Nederland, onderscheidt zich in de markt met een eigen proces. “De eerste groen gasfabrieken verbrandden gas in een wkk (warmtekrachtkoppeling RB)-installatie voor elektriciteit en warmte. Wij gebruiken alleen warmte die we zelf nodig hebben en al het gas gaat het net op. Straks maken we ook elektriciteit en warmte die we dan zelf nodig hebben voor ons vergistingsproces. Omdat we dan onze eigen warmtevoorziening hebben kan onze ketel op biogas de deur uit”, aldus De Bruijn.
Groen Gas Almere levert ook vloeibaar CO2 uit dit proces naar de kassen van tuinbouwbedrijven. De Bruijn: “Die 4 miljoen m3 aardgas kunnen tuinders dus ook besparen met levering van CO2 van GGA.”
Groen gasmarkt klaar voor verdere groei

De groen gasmarkt staat aan het begin van haar ontwikkeling en is in feite nog klein, maar maakt zich op voor verdere groei, constateert de GGA-directeur. “Essent is goed voor minstens 100 miljoen m3 per jaar, terwijl wij hier op het moment jaarlijks voor 4 miljoen m3 groen gas aan bijdragen. Ons groene gas is echter voor de komende twaalf jaar al verkocht. Dat bewijst dat de vraag er is en de markt in de komende jaren sterk zal groeien”.

Naar duurzame energie

De biogasvergister, die een Growing Green Speld van de gemeente Almere ontving als verdienste voor de ontwikkeling van Almere als groene stad, levert een bijdrage aan de productie van duurzame energie in Nederland. Groen Gas Almere werkt hiervoor in de afzet van het groene gas samen met Essent. Met de samenwerking vermindert de CO2-uitstoot jaarlijks met 5000 ton.
Essent levert het duurzame gas weer aan grote bedrijven. Het energiebedrijf, met een dertig procent aandeel marktleider in Nederland, neemt het gas van leveranciers af en levert het aan zakelijke klanten die hiermee hun energieverbruik kunnen verduurzamen. Nederland moet fors minder energie gaan gebruiken en overstappen op duurzame energie om klimaatdoelstellingen te halen.

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

postbus 283, 8200 AG Lelystad

email: via contactformulier

0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief