Foto Inditex

Inditex bouwt op Lelystad Airport Businesspark

Inditex, een van ’s werelds grootste modeverkopers, gaat in Lelystad een nieuw distributiecentrum bouwen. De bouw vergt een aanvangsinvestering van ca. € 100 miljoen. Op het in ontwikkeling zijnde Lelystad Airport Businesspark (LAB), grenzend aan de luchthaven die in april 2019 als twin-airport van Schiphol met passagiersvluchten start, neemt Inditex in eerste instantie een kavel van 35 hectare af.

Kleding aan rekken in distributiecentrum Inditex (Foto: www.inditex.com)

Groeiverwachtingen

Het distributiecentrum in Lelystad wordt een aanvulling op de andere distributiecentra die Inditex in het thuisland Spanje in gebruik heeft. Daarbij anticipeert Inditex op de groeiverwachtingen van het concern. In de woorden van Inditex: “We hebben een distributiepunt nodig in aanvulling op de activiteiten van ‘Inditex Central Logistics Platforms’ in Spanje, anticiperend op de groeiverwachtingen van het concern. Lelystad heeft de ideale combinatie van kwalitatief goede fysieke en digitale infrastructuur. De functie van deze vestiging is om de centrale distributiehubs in thuisland Spanje te ondersteunen met hun distributietaken.”

Doorbraak

Wethouder economische zaken Jop Fackeldey noemt de ontwikkeling een doorbraak, maar ook een logisch gevolg en erkenning van de kwaliteiten van de stad. “Het is met name de centrale ligging en de steeds betere ontsluiting en daarmee bereikbaarheid die Inditex tot vestiging in Lelystad hebben doen besluiten. Indirect draagt de uitbreiding van Lelystad Airport bij aan de beslissing van Inditex om in Lelystad dit distributiecentrum te bouwen. De uitbreiding van de luchthaven zorgt mede voor de verbreding van de A6, voor de aanleg van een 3e, nieuwe, afslag die ook Lelystad Airport Businesspark direct ontsluit. De N302 (Lelystad-Harderwijk) wordt aangepakt en voorzien van nieuwe kruisingen. Lelystad komt daarmee voor iedereen dichterbij. Dat versterkt de positie van Lelystad als logistiek centrum.”

Ruimte

De nabijheid van Schiphol is daarin een belangrijke vestigingsfactor. Binnen de Schipholregio biedt Flevoland en in het bijzonder Lelystad de ruimte voor partijen met een grote ruimtevraag. Het distributiecentrum van Inditex zal bestaan uit bedrijfsgebouwen met kantoor van ongeveer 170.000 m2, bestaande uit opslagruimtes, voorzieningen voor technische installaties en een groot aantal laad- en losstations voor vrachtwagens.

8 merken, 7.292 winkels

Inditex heeft acht merken: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe. De modekleding wordt verkocht in 7.292 winkels in 93 landen. De organisatie en productiestructuur van Inditex omvat het volledige proces: van ontwerp naar fabricage, tot distributie en verkoop in eigen winkels.

Bouw

De bouw van het Europese distributiecentrum in Lelystad begint zo spoedig mogelijk. Voorjaar 2019 gaan de eerste activiteiten van start; in 2020 moet het volledig in bedrijf zijn. In de eerste fase biedt het werkgelegenheid aan 400 arbeidsplaatsen. Dat kan in de toekomst meer dan verdubbelen afhankelijk van marktontwikkelingen en bedrijfscapaciteit. Voor het gebouw wordt een LEED Gold certificering nagestreefd, het bewijs dat bij de bouw de beste duurzaamheidsprincipes zijn toegepast. De bedrijfsfilm van Inditex Logistics geeft een beeld van het in Lelystad te vestigen distributiepunt.

Lelystad Airport Businesspark, handelsnaam van OMALA NV, is een gezamenlijke ontwikkeling van gemeente Lelystad, gemeente Almere en provincie Flevoland.

Info en foto: Gemeente Lelystad

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

postbus 283, 8200 AG Lelystad

email: via contactformulier

0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief