Aardappelschilbedrijf Nederland ofwel ASN Dronten focust op een steeds breder assortiment aardappelproducten. Vader Henk en zoon André Aasman zagen de markt veranderen van het basisproduct naar aardappelen in vele variaties. Het begon voor het familiebedrijf met een eigen droogschilsysteem.

Voor dit systeem kregen de ondernemers in 1994 een octrooi. Een jaar later ging Aardappelschilbedrijf Nederland ofwel ASN Dronten van start. Ook tegenwoordig is het droog en rauw schillen van de aardappels een van de onderscheidende activiteiten van het bedrijf in Dronten. Met dit proces levert ASN Dronten nu ruim twintig jaar aardappels met een gegarandeerd goede smaak.

De kwaliteit van het product staat voorop in het bedrijf dat uitgroeide tot specialistisch leverancier van een breed assortiment geschilde aardappelen. Het aanbod varieert van minikrieltjes tot superbonken en van kwarten, frieten, blokjes tot schijven naar andere soorten en maten naar wens.

Bredere keuze blijft trend

De afnemer wil een brede keuze in de oer-Hollandse basisvoeding om iedere dag een andere aardappelvariant op tafel te kunnen zetten. Het is een trend die in de toekomst verder zal aanhouden, verwachten vader en zoon Aasman. “De afnemer en de consument in de winkel zal straks nauwelijks nog hele en halve aardappelen kopen, maar vaker kiezen voor varianten”.

De producten van ASN Dronten zijn grotendeels te vinden in de keukens van foodservice ondernemingen. “Hier gaat negentig procent van onze productie naar toe. Dat zijn dan aardappelproducten in blokjes, schijfjes en dergelijke, kant-en-klaar en gereed om in de grootkeuken tot gerechten te worden verwerkt”, vertelt André Aasman. De aardappelvarianten gaan daarnaast naar de schappen van de agf-afdeling van supermarkten, versspeciaalzaken en horecagroothandels

Voor de producten in de pan of het schap komen zijn in Dronten dagelijks ruim twintig medewerkers druk met het verwerken van de aardappelen. Deze komen vers van het land en worden vervolgens gewassen, koud geschild en verpakt. De verwerking vindt plaats aan de twee productielijnen die ieder een capaciteit hebben van 2500 kilo aardappelen per uur.

Het sorteren en schillen gebeurt nu nog op drie productielocaties dicht bij elkaar. “We hebben echter plannen om de locaties onder een dak te gaan samenvoegen, bij voorkeur in Dronten”, vertelt Aasman junior.

ASN_Land

Oogst zorgt voor spanningen

De aanvoer van de grondstof vindt plaats volgens een vast traject. Aan het begin van de hoofdoogst komen de aardappelen uit omringende landen. Naarmate het seizoen vordert worden ze van telers steeds dichterbij geleverd. “De akkerbouwers uit Flevoland leveren daarbij kwalitatief de beste aardappelen vanwege de goede vruchtbare grond in de polder”, ziet Aasman.

Voor de oogst van dit jaar voorziet hij kwaliteitsproblemen. “Groeischeuren, holle aardappelen en rooibeschadigingen door droogte: dit jaar komen veel problemen samen. We verwachten dan ook dat het een lastig jaar voor de sector wordt”, voorspelt hij. “We proberen dat op te vangen door goede partijen te selecteren, maar moeten toch rekening houden met veel productuitval met als gevolg stijgende prijzen”.

De aanvoer vanuit het buitenland wordt eveneens moeizaam. “Ook belangrijke aanvoerlanden als Duitsland en België kampen met dezelfde problemen. De sector zou meer hebben aardappelen hebben gepoot zo wordt gezegd, maar ondanks die capaciteitsvergroting komt er minder product beschikbaar voor de markt. De continuïteit in de aanvoer gaat dit jaar voor spanningen zorgen”, zo schetst hij de vooruitzichten.

Een van de relaties waarmee ASN Dronten voor de grondstofvoorziening nauw samenwerkt is Flevostar Potato in Dronten. Deze aardappelhandel verbreedde onlangs haar activiteiten in de keten met de teelt en begeleiding van pootgoed en met teelt in Flevoland en Noord-Nederland. Ook de levering van verse en gewassen aardappelen voor de voedingsindustrie wordt een nieuwe activiteit van het bedrijf. Tegelijkertijd lanceerde het bedrijf voor de retail het eigen merk William’s Potatoes, een assortiment geschilde en ongekookte krieltjes, friet, schijfjes en blokjes van aardappelen uit Flevoland.

Pommetje als merk ASN Dronten

Ook ASN Dronten hanteert een eigen merk voor haar assortiment. Vijf jaar geleden zette de specialist in aardappelverwerking het merk Pommetje in de markt voor horeca, grootverbruik en retail in de markt. “Het is belangrijk om als leverancier met een merk uitstraling en herkenbaarheid te creëren. Daarbij houden we vast aan ons onderscheid in met name de productkwaliteit”, aldus de Flevolandse ondernemer.

Foto: ASN Dronten