tbv Fuser, Ondernemers Jeroen - Dennis zw-w-3

Bedrijfsplannen op een post-it

“Klantgericht. Marktdenken. Onderscheiden. Veiligheid.” Vanaf luchtige post-its aan de wanden van het kantoor waaieren de termen je in allerlei handschriften tegemoet. Bij rolluikenfabrikant Protector in Lelystad werkt het hele team aan voortdurende verbetering en versnelling. Nee, rolluikenfabrikant Protector is zeker geen eenmansbedrijf. “Bij ons heeft iedereen ook een eigen doel,” vertelt eigenaar Jeroen Bijlsma.

Van de monteur tot de administrateur
Ondernemen zit Jeroen in de genen. Samen met zijn vader en zijn broer bezit hij verschillende productiebedrijven in Nederland. Eén van die bedrijven is rolluikenfabrikant Protector uit Lelystad. “Met Protector wilden we eigenlijk een nieuw product introduceren op de Nederlandse markt. Grote brandschermen, veel groter dan we hier gewend zijn. Maar hoe zet je nou zoiets in de markt? Hoe benader je mensen? En hoe vind je nieuwe klanten? Ik heb altijd wel allerlei ideeën, maar zocht tijdens de Business Versneller echt naar praktische handvatten.” De eerste twee keer voelde Jeroen zich als westerling nog wat ongemakkelijk tussen zijn poldercollega’s, maar die schuchterheid verdween snel. “Ik moest wel even wennen ja. De derde keer gingen we meer de diepte in en dan maakt het helemaal niets meer uit waar je vandaan komt of wat voor bedrijf je nu precies hebt. Je prikkelt elkaar gewoon met praktische adviezen.”

Meelopen
Terug op kantoor had Jeroen geen tijd te verliezen. Een dag na de training riep hij steevast zijn personeel bij elkaar om goede plannen op papier te zetten. Waar willen we heen? Wat is ons doel? “Iedereen schreef zijn voornemen op een post-it en de week daarop kwamen we weer bij elkaar. In de tussentijd moest iedereen zijn grote doel in kleine stukjes zien te hakken. Als ik dan weer naar de training ging, wisten ze dat er iets zou komen,” grinnikt hij. “Zo liepen ze op de achtergrond mee in het proces.”

Vooruitgang
Als ondernemer wil Jeroen te allen tijde alert blijven. “Het is belangrijk om scherp te zijn,” vindt hij.
“Samen met mijn vader en mijn broer ben ik steeds met de toekomst bezig. Mijn broer volgt een opleiding aan de universiteit, maar ik wil graag praktische dingen leren. Trainingen als de Business Versneller helpen daarbij. Zo heb ik ooit ergens een cursus gevolgd met Legoblokjes. De opdracht was: bouw een brug. Nou, dat doet iedereen natuurlijk op een andere manier. Vervolgens moesten we met elkaar samenwerken. De één schreef een order uit en bracht het briefje dan naar de ander, die met het Legosteentje moest bouwen. Dan ga je dus vastlopen en daar kun je weer van leren. Hoe maak je een proces sneller, eenvou­diger. Ik noem het ‘lean light’. Deze oefening heb ik ook met mijn team gedaan. Zo komen we voortdurend vooruit. Met Protector, maar ook met de andere bedrijven. We willen nog best graag één of twee namen aan onze ondernemingen toevoegen.”

Auteur: Gerrit Jan Tempelman

Dit artikel verscheen ook in FlevoZine INDRUK 2018

 

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief