Flevoland timmert letterlijk en figuurlijk hard aan de weg. Veel projecten lopen inmiddels, anderen zijn in de afrondende fase. De provincie staat daarmee op de drempel van een enorme schaalvergroting op het gebied van economische bedrijvigheid. Commissaris van de Koning Leen Verbeek ziet de toekomst van Flevoland dan ook zonnig in: “We zitten in een periode van scoren.”

Oogsttijd

Volgens Verbeek heeft de provincie in de afgelopen decennia weleens verzuimt de juiste stappen tijdig te zetten, maar beleidsmatig heeft men daarvan geleerd. Dat betekent dat nu veel projecten op het gebied van logistiek en mobiliteit grondig en goed worden aangepakt. “We kijken vooral naar de samenhang tussen de projecten, daarin zit de meeste winst. De hele geschiedenis van de provincie zit ook zo in elkaar. Wij vinden zelf altijd nog dat we bezig zijn met de opbouw van Flevoland. En daarin worden momenteel grote stappen gezet”, aldus Verbeek.

Die focus op de logistieke functie is een volstrekt voor de hand liggend speerpunt, zo stelt Verbeek.

Verkeer en vervoer

Als het gaat over vervoer en mobiliteit dan springt direct het knooppunt Muiderberg in het oog. Op dit moment, wordt dit uit zestien banen bestaande verkeersader, gebouwd als onderdeel van het SAAL-verkeersproject (Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad). Daarmee wordt het knooppunt één van de grootste van Nederland. Verbeek: “Ook in het openbaar vervoer gaan nog spectaculaire dingen gebeuren. We bouwen het aantal treinen nu uit naar zes per uur. Dat worden er in de nabije komst twaalf. Daarmee wordt het treinspoor in feite geüpgraded naar een metrosysteem. Dat is belangrijk voor de bevolking van onze provincie, maar ook voor bedrijven.” 

Nog niet alles is concreet, maar er zijn bijvoorbeeld al wel bouwaanvragen voor hangars verleend. Daarnaast heeft Lelystad te maken met interesse uit een hoek waarvan dat helemaal niet werd verwacht: mondiaal grote bedrijven die superjets beheren.

Voorbereidingen Floriade 2022
Het lijkt misschien nog ver weg, maar de Floriade 2022 gaat plaatsvinden in Almere. De eerste tekenen zijn al zichtbaar: de bomenkap aan het Weerwater. Dit grote evenement heeft ook de aandacht van de provincie. Sterker nog: men probeert daarin een voortrekkersrol te hebben.

Economisch gaat het de provincies (eindelijk) ook weer voor de wind. En dat helpt natuurlijk ook bij het komen tot besluitvorming en uitvoering. Volgens Verbeek is dat effect in Flevoland versterkt omdat de beleidsmakers dit zagen aankomen: “Na een dal komt altijd een opleving. En hoewel je nooit weet wanneer die komt, valt er prima beleid op los te laten”, zo onthult de commissaris van de Koning.

Keuzes maken

De kunst is om binnen al die hosanna geluiden als provincie Flevoland onderscheidend te blijven. Vooral ten opzichte van andere gebieden, die ineens ook weer meer middelen tot hun beschikking hebben. Volgens Verbeek kun je daarin ook te hard gaan: “Ik vind niet dat we dat nu doen, maar je moet er wel opletten. Denk daarbij aan positionering van bedrijven. Denk vooraf goed na over de ruimtelijke compositie: Welke locaties gaan we kiezen en wat kan daar wel of niet gebeuren.”

Belangrijk is het om de economische machine te laten draaien en daarbij vergeet de commissaris de overige gebieden in Flevoland ook niet. Plaatsen als Dronten en Zeewolde kunnen profiteren van de spin-off die het vliegveld en de Floriade zullen hebben, maar ook in de Noordoostpolder staan komende tijd belangrijke verandering op stapel:

Cultureel spelletje

“Wij worden economisch interessant”, roept Verbeek enthousiast, maar tegelijkertijd zorgt dat ook voor een ander volkshuisvestelijk beleid van de gemeenten. Vol met nieuwe uitdagingen. Gemeenten moeten volgens de commissaris van de Koning mensen ‘verleiden om hierheen te komen’. Op dat vlak valt nog veel winst te behalen, vindt hij: “We zijn daarin nog niet intelligent genoeg. Het zijn ook moeilijke complexe onderwerpen: hoe kan je maximaal winst halen uit de huidige ontwikkelingen? In die discussie vind ik het helemaal niet erg als Harderwijk en Zwolle ook profiteren van het vliegveld. Maar het zou raar zijn als zij wel profiteren, maar wij niet. Dat schaakspel – een cultureel spelletje noem ik het weleens – moet goed gespeeld worden.“

Verbeek vervolgt: “Men moet daarbij ook bereid zijn om een keer te verliezen. Als we geen risico’s hadden genomen, dan hadden we dingen die we nu doen nooit voor elkaar gekregen. Als je dan een keer verliest, moet je daar overeen stappen en doorgaan. Natuurlijk gaan daar wel de nodige emoties mee gepaard.” De boodschap is dus: uithuilen en weer doorgaan. De pioniersgeest van niet opgeven komt ook nu weer bovendrijven: “Gelukkig zitten we nu in een oogstperiode. Onze werkgelegenheid stijgt momenteel het hardst van heel Nederland. In slechte tijden daalt die het hardst, in betere tijden juist andersom. Dat is een beetje ons lot. Met de mobiliteit van de moderne mens zullen we altijd mensen van buiten nodig hebben. Ook dat spel moet je goed spelen.”

 

By Richard Bender

Richard is een sportieveling en schrijft graag over sport. Maar ook dynamische ondernemers neemt hij graag in het vizier voor een goed gesprek.