De oplettende bezoeker van de Sinterklaas-intocht in Bataviahaven was het vast al opgevallen: er cirkelende vorige week een drone boven de goedheiligman en zijn pieten. Het Lelystadse bedrijf DAGIS faciliteert droneopnames voor bedrijven, sportwedstrijden en dus ook (grootschalige) evenementen zoals de intocht.

Vanuit de lucht en vanaf de grond

Ondernemer Gerard Hermse is geboren in Utrecht, maar een getogen Lelystedeling. Al snel bleek Hermse ondernemersbloed te hebben. Na enkele succesvolle ondernemingen te hebben opgezet startte hij als eigenaar van DAGIS (Dutch Aerial & Ground Imaging Solutions): “Waar het op neerkomt is dat wij vanuit de lucht en vanaf de grond opnames maken met drones die uitgerust zijn met hoge resolutie, 4K technologie camera’s. Vroeger hadden we allemaal camera’s en fototoestellen; heel veel equipment. Een paar jaar geleden hebben we geïnvesteerd en de technologie in huis gehaald om dit voortaan met drones te doen. Want wat foto- en videocamera’s kunnen, kan een drone ook. Eigenlijk zelfs beter.”

15025140_1074394939324369_1326956643794577807_o

Drone-verhuur
De drones van DAGIS worden voor verschillende doeleinden gebruikt: feesten, evenementen, sportwedstrijden, bedrijfsopnames, inspecties op agrarisch gebied, tv commercials en door de makelaardij. “Dat is slechts een kleine greep uit ons dienstenpakket. Onze kracht is dat we ons juist in de breedte oriënteren. Hierdoor kunnen we een breedspectrum bedienen. Het grote voordeel van een drone is dat er op een relatief goedkope manier ontzettend veel bereikt kan worden. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met de complexe wetgeving rondom het vliegen met een drone en bovenal de veiligheid van mens, dier en omgeving. Het filmen van een evenement is totaal anders dan een sportwedstrijd. In de sportwereld willen ze video-ondersteuning om van te leren, terwijl agrariërs de beelden ook gebruiken om hun gewasgroei te monitoren.”

Naast het grote financiële voordeel zorgt de drone ook voor veel minder overlast dan het maken van helikopterbeelden: “Een helikopter boven een landgoed, akkerbouw of evenemententerrein zorgt vaak voor zeer veel overlast”, aldus Hermse die bewust koos voor een verhuurconstructie. Het aankopen van een drone voor eenmalige evenementen is namelijk veel te duur: een professionele drone kost al gauw 15.000 euro: “Daarnaast heb je ook te maken met brevettering van een ROC, verzekeringen en vergunningen en dit kost ook al gauw 15.000 euro. De Nederlandse wetgeving is best streng, al begint dat langzaam maar zeker wel transparanter te worden. Door de opsplitsing in een professioneel ROC brevet (RPAS Operator Certificate) en semiprofessioneel gebruik (ROC-Light) is er meer beweging binnen de wetgeving mogelijk.”

14715665_1803584799887357_1563793084222695381_o

Safety First
DAGIS taxeert vooraf niet alleen de wensen van de klant, maar bekijkt ook direct wat er allemaal geregeld moet worden om de opname te realiseren. De doorlooptijden zijn daardoor vele malen korter, dan wanneer een bedrijf dat zelf allemaal moet uitzoeken. “Als wij bijvoorbeeld op een landgoed gaan filmen, dan heb je te maken met privéterrein. Op het moment dat de eigenaar ons inhuurt, valt de wetgeving vaak weg omdat het privébezit betreft en geen openbare locatie, in dat geval gelden er weer andere wetten.” Soms hoef je dus niet eens een aanvraag te doen bij de desbetreffende gemeente, maar DAGIS heeft wel altijd te maken met veiligheid. “Alles wat vliegt: een Boeing 747, een Cessna, helikopter of een drone heeft met techniek te maken. Er kan er altijd wel eentje uit de lucht vallen. Voor een drone geldt dus ook: safety first. We vliegen bijvoorbeeld nooit rechtstreeks boven een mensenmassa, om daarmee de risico’s zoveel mogelijk te beperken, onze drones uitgerust met professionele camera’s hoeven ook niet boven mensen te vliegen.”

DAGIS richt zich nadrukkelijk op de zakelijke markt, niet alleen omdat het potentieel daar het grootst is, maar ook omdat de toepassingen daar eindeloos zijn: “De consument wil nog weleens wat inhuren voor een trouwerij, maar eigenlijk komt negentig procent van onze klanten uit de zakelijke sector. Agrarisch, sport, marketing en entertainment zijn daarbij de belangrijkste opdrachtgevers. Maar ook bijvoorbeeld: makelaars die vastgoed van alle kanten wil tonen of bouwbedrijven die een bouwproces in beeld willen brengen. Juist doordat we ons zo breed oriënteren kunnen we een totaalpakket aanbieden. Het draait er niet om wat de klant doet, want ons sterke punt is dat we iets gemakkelijk inzichtelijk kunnen maken zodat het kostenbesparend is.”

Ondernemers raken volgens Hermse steeds meer doordrongen van de mogelijkheden die een drone biedt, al heeft het wel erg lang geduurd alvorens de drone geaccepteerd werd: “Dit jaar is dat besef pas echt doorgedrongen in de zakelijke markt. Op dit moment gaat het voor ons vooral via mond-op-mond reclame, maar het zit nog niet direct in de scoop van een marketing- of salesmedewerker of een agrariër. Meestal willen ze het wel, maar ze weten de ins en outs dan helaas ook niet. Hierdoor haakt men in de oriëntatiefase al af. We hebben daarom zelf de handschoen opgepakt en gaan we de komende tijd als bedrijf ons nog meer richting de markt profileren qua informatieverstrekking en kennisdeling. Dit doen we door het opzetten van een geheel nieuwe website, maar ook door ons nog meer te laten zien aan het (Flevolandse) bedrijfsleven.”

Nieuw dronetijdperk in aantocht
Ondanks het feit dat we volgens Hermse nog maar aan het begin staan van een dronetijdperk, kondigt de volgende generatie drones zich al aan: “Ik sluit absoluut niet uit dat er bemande toestellen komen. Vooral in de chemische en olie-industrie is er behoefte aan dit soort drones. Inspecties van booreilanden brengt bepaalde risico’s met zich mee, die kunnen met onbemande drones grotendeels worden weggenomen. Daarnaast blijft ook de factor fun belangrijk: denk hierbij aan een trouwerij of festival. Maar de toekomst zit hem vooral in economische toepassingen: inspecties van bruggen, windmolens, dijken of landbouwgronden. Daarbij kan zelfs gekozen worden voor drones waar sensoren inzitten en thermische camera’s. Maar als je daarvoor kiest is het wel heel belangrijk wie de drone bestuurd.” Er zijn momenteel ongeveer 200 officieel geregistreerde dronepiloten waarvan 150 met een ROC en 50 met een ROC-Light in Nederland. Door de nieuwe wetgeving van 1 juli 2016 zijn er tot nu toe 50 ROC-Light ontheffingen afgegeven en dit aantal zal explosief toenemen. Toen Hermse in 2012 in de business stapte behoorde hij tot een zeer select groepje, dat inmiddels dus behoorlijk is uitgebreid. “Dat was achteraf gezien de beste stap van mijn leven. Het was natuurlijk een risico, want het was nieuw en de kwaliteit van dronebeelden waren lang niet zo goed als nu. Maar ik wilde mij als foto- en videograaf onderscheiden op de markt. Op mijn negende kreeg ik mijn eerste spiegelreflexcamera van mijn opa. Al vrij snel heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Toen het digitale tijdperk aanbrak kon ineens iedereen foto’s maken, en nu maakt iedereen foto’s met een smartphone. Daarom ben ik van standaardfotografie- en videografie overgestapt op sportfotografie. Daar komt ook weer iets heel anders bij kijken dan het vastleggen van een bruiloft. Daarna heb ik een tijd lang onderwateropnames gemaakt, maar de gehele markt raakte verzadigd. Voor ons was de stap naar het werken met een drones dan ook een logische vervolgstap richting de toekomst. Andere foto- en videografen gaan dat nu ook doen, maar zij hebben nu al vier jaar achterstand qua kennis en ervaring.”

Cowboys uit de markt
Er zijn momenteel twee soorten vliegbrevetten (ontheffingen) voor dronepiloten: de ROC-versie voor het echte zakelijk gebruik en de ROC-Light variant voor de semi professioneel en of hobbymatige dronebezitters. Hermse: “De ROC-Light versie is echt veel goedkoper (examengeld 250 euro t.o.v. 15.000 euro voor een ROC), maar deze ontheffing kent te veel beperkingen voor echt zakelijk gebruik. De wetgeving zal daarom verder aangepast moeten worden voor de professionele markt. Als dat gebeurt, dan is er een groei van een paar duizend procent mogelijk qua werkgelegenheid, maar dan moeten wel de ‘cowboys’ uit de markt gehaald worden. Er zijn nu ongeveer 40 bedrijven in Nederland die zich professioneel bezighouden met het registreren van dronebeelden. Er zijn na de nieuwe wetswijziging van 1 juli 2016 dus zo’n 50 ROC-Light piloten bijgekomen. Die kunnen de zakelijke markt op een bepaalde manier absoluut wel bedienen wat een goede ontwikkeling is, maar dan met wel kleinere drones tot maximaal 4 kilo en werken met beduidend lagere beeldkwaliteit. Daar heeft DAGIS geen last van, want wij mikken op klanten uit de grootzakelijke markt die kiezen voor maximale kwaliteit en ontwikkeling van toepassingen. Wij willen toegevoegde waarde hebben voor onze klanten en dat bereik je door de lat hoog te leggen, advies te geven en de klant volledig te ontzorgen bij het realiseren van een opnameproductie, zowel op de grond als in de lucht.”

Bekijk de beelden van de Sinterklaas-intocht 2016 hier.

By Richard Bender

Richard is een sportieveling en schrijft graag over sport. Maar ook dynamische ondernemers neemt hij graag in het vizier voor een goed gesprek.