Het wordt één van de echte eyecatchers op het Hanzekwartier in Dronten. Appartementencomplex De Ferdinand omvat een vijftigtal appartementen die energiearm en duurzaam zijn, maar die vooral karakter en uitstraling zullen hebben. Geen grijze muis, want dat past niet bij architectenbureau Brink & Fleer, dat het complex ontworpen heeft, het past niet bij Bouwbedrijf De Haas uit Dronten, die de bouwuitvoering voor zijn rekening neemt, en het past ook niet bij het verhaal achter dit project. De bedenker van dit appartementencomplex, Ferdinand Engwerda, is bijna exact een jaar geleden overleden. Zijn vrouw verrichtte woensdagmiddag de openingshandeling door het startsein te geven voor de realisatie: letterlijk een mijlpaal met een lach en een traan.

| “Familie vereerd dat het complex zijn naam draagt” |

Voor zijn overlijden heeft Ferdinand Engwerda geregeld dat de bouw van dit complex door kon gaan: hij verkocht zijn BV’s en heeft alles overgedragen aan de nieuwe opdrachtgever KPO Planontwikkeling. Mede dankzij dat enorme commitment om zelfs in zijn laatste weken nog de moed op te brengen het bouwproject te voltooien kan er nu begonnen worden aan de realisatie. Ook voor Anton Brink van Brink & Fleer en Jan de Haas van Bouwbedrijf De Haas Dronten een emotioneel moment: “De familie is zeer vereerd dat het complex zijn naam draagt”, vertelt Brink.

Tegelzetter

“Er zit ook voor ons een stuk gevoel bij dit moment. Wij kenden Ferdinand al vanaf begin jaren ’80 als tegelzetter en later als opdrachtgever voor het bouwen van panden in (de omgeving van) Dronten. Het project is gezamenlijk met veel enthousiasme opgestart en dan is het vreselijk jammer dat Ferdinand de afronding niet meer mee kan maken.” Jan de Haas vult hem aan: “Hij heeft heel lang geroepen dat hij nog de eerste paal in de grond zou gaan slaan, maar dat heeft hij helaas niet meer mee mogen maken. Dat maakt het slaan van deze feestpaal een mooi, maar ook zeker emotioneel moment.”

IMG_2458

Nelly Engwerda mocht woensdagmiddag zelf de eerste paal slaan van ‘De Ferdinand’
Een appartementencomplex d
at ze zelf ‘de kroon op het werk’ van haar man noemt 

Visionair

De komst van appartementencomplex De Ferdinand is volgens Brink een logische stap in het woningaanbod van Dronten, waarbij Engwerda vooral qua invulling gezien kan worden als visionair: “Wij hebben vier jaar geleden samen met Ferdinand het idee opgevat om iets in de sociale huursfeer te doen: een woningbouwproject waarin ook particuliere investeerders kunnen participeren. Ook was het direct duidelijk dat we gasloos gingen bouwen, hetgeen nu al bijna een verplichting is. Met deze vooruitziende blik en duurzame visie liep Ferdinand Engwerda duidelijk voorop.”

Uitdagingen

Het complex is in eerste instantie bedoeld voor starters, alleenstaande en senioren en wordt gerealiseerd door bedrijven uit Dronten en omgeving. De realisatie van het duurzame gebouw brengt voor zowel de architect als het bouwbedrijf flink wat (mooie) uitdagingen met zich mee: “Dat betekent dat we compact moeten bouwen, maar toch gevarieerd om diversiteit in het beeld te behouden. Ook wij kennen de verhalen over de uitstraling van De Noord, onze plannen waren vanaf het begin af aan gericht op een hoog ontwerp- en bouwniveau. De Ferdinand gaat het straatbeeld van het Hanzekwartier zeker een fraaie uitstraling geven”, aldus Brink.

Architectenbureau Brink & Fleer:

Een architectenbureau dat van begin tot eind betrokken is bij een bouwproject; vaak al vanaf de initiatieffase. Als een project haalbaar wordt geacht levert Brink & Fleer een ontwerp af, dat goed en slim in elkaar wordt gezet. De kennis van bouwmaterialen zorgt ervoor dat de mooie plannen ook praktisch uitvoerbaar zijn voor aannemer en installateur. Daarbij is overleg en terugkoppeling van wezenlijk belang. Anton Brink noemt het bedrijf ‘een smeermiddel dat ervoor zorgt dat alles van het begin tot het eind soepel verloopt’.

| “Een thuiswedstrijd en visitekaartje” |

De uitdagingen voor De Haas liggen vooral in de afstemming tussen de diverse partijen die meewerken aan het project. Jan en Ludo de Haas: “Iedereen heeft zijn specialisme en die moeten op elkaar afgestemd worden middels een gedetailleerde planning. Natuurlijk wil je als bedrijf elk project tot een goed einde brengen, maar de Ferdinand is een thuiswedstrijd. Een bouwproject op een zichtlocatie in ons eigen dorp en daarmee ook gelijk ons visitekaartje. Daarnaast is het gehele complex duurzaam gebouwd als het gaat om de duurzame technische installaties, die nog nooit eerder op dergelijke schaal (vijftig appartementen tegelijkertijd, red.) is toegepast. Ook zijn alle (hout)materialen gecertificeerd duurzaam en daar zijn we best trots op.”

Bouwbedrijf De Haas Dronten:

Bouwbedrijf De Haas staat voor het realiseren van gedegen bouwprojecten waarin wordt meegedacht met zowel de opdrachtgever als de overige uitvoerders. Naast grootschalige woningbouwprojecten, zoals De Ferdinand, is De Haas ook actief in de projectmatige bouw, verbouwingen, particuliere woningbouw en utiliteitsbouw voor bedrijfspanden. Het werkt daarbij samen met diverse regiopartners, zoals Breman Kampen. Ook is het mogelijk dat wij zelf een ontwerp tekenen voor de klant, dus zonder tussenkomst van een extern bureau.

Langdurige samenwerking

De appartementen tussen De Morinel en De Noord verenigd in complex ‘De Ferdinand’ verwelkomen over een kleine anderhalf jaar de eerste bewoners en daarmee is het plan dat al enkele jaren geleden door Ferdinand Engwerda is bedacht volledig in de geest van zijn bedenker gerealiseerd, krijgt het de uitstraling die past bij het Hanzekwartier en hebben Bouwbedrijf De Haas en Brink & Fleer wederom een gezamenlijk project gerealiseerd. “We kennen elkaar al heel lang en de synergie is heel goed”, zegt Jan de Haas. “Ferdinand Engwerda sprak in 2015 voor het eerst met de architect en kwam in 2016 bij ons aankloppen voor de uitvoering, Sindsdien werken we samen aan dit mooie project.” Ook Anton Brink koestert de samenwerking met De Haas: “Onze eerste kennismaking vond plaats bij voetbalvereniging AsvDronten en van daaruit hebben we ruim dertig jaar geleden voor het eerst een project – in Zeewolde – met elkaar mogen doen. Ik ben ontzettend blij dat we in 2019 nog steeds samenwerken aan het realiseren van bouwprojecten als De Ferdinand.”

_DSC1145

 

By Richard Bender

Richard is een sportieveling en schrijft graag over sport. Maar ook dynamische ondernemers neemt hij graag in het vizier voor een goed gesprek.