Nautilus helpt telers bij omschakelen naar bio

Flevoland is een belangrijke provincie in de stijgende vraag naar biologisch product. Voor Flevolandse telers van gangbare naar biologische teelt zijn overgestapt zijn zij twee tot drie jaar verder. In dit proces wil biologische telerscoöperatie Nautilus hen gaan helpen. De coöperatie houdt op 1 november in Emmeloord een omschakelbijeenkomst.

Omschakelen naar biologisch telen vergt enkele jaren. In die tijd kunnen de producten nog niet als biologisch worden verkocht en bovendien bezorgt de veranderende bedrijfsvoering de teler meer kosten. Het zijn enkele struikelblokken waarop de teler stuit bij zijn omschakelplannen.

Nautilus wil hen daarin actief met een programma gaan helpen, onder meer bij het maken van de teeltplannen en de afzet. De coöperatie levert de producten af erf/tuin en verzorgt in overleg de verkoop en facturatie. Door met telers in de coöperatie samen te werken wil Nautilus een grotere afzetmarkt bereiken en zo een onafhankelijke afzet voor een eerlijke prijs realiseren. De coöperatie zoekt daarom ondernemers die de stap willen zetten en zich bij de organisatie willen aansluiten.

Vraag neemt toe

Flevoland is een belangrijke provincie in de stijgende vraag. “Flevolandse telers hebben goede mogelijkheden voor de groei van de biologische markt in Europa. Telerbedrijven beschikken over een groot productareaal, een prima bodem en een lang teeltseizoen: goede kansen om overstappen naar biologisch produceren te overwegen”, ziet algemeen directeur Hein Wolff.

Bij de coöperatie met ruim 250 klanten in binnen- en buitenland zijn zowel biologische en biodynamische akkerbouwers, vollegrondsgroentetelers, glastuinbouwers als hard- en zachtfruittelers aangesloten. Velen telen al jaren biologisch, anderen zijn recent omgeschakeld naar biologische teelt.

Flevoland is bioprovincie

Nautilus Organic heeft momenteel een marktaandeel van zo’n 65 procent op de biologische kasgroentenmarkt. De kasgroenten zijn daarmee goed voor de helft van de omzet. De andere helft komt voor rekening van de fruittelers, akkerbouwers en vollegrondgroententelers. De biologische telerscoöperatie heeft dit seizoen de afzet van

Telersvereniging Nautilus Organic, de schakel tussen telers en markt, telt momenteel veertien leden in Flevoland.

De ondernemers zijn dagelijks druk met de teelt van vooral vollegrondsgroenten zoals diverse soorten kool en sla, pastinaak, uien, sjalotten, peen, witlof en rode bieten. Ook glasgroenten zoals tomaat en paprika en industriegroenten zoals bonen, erwten en spinazie komen van Flevolandse bodem. De producentenorganisatie werd 25 jaar geleden als pionier in de bioteelt opgericht in Lelystad en telt 36 leden in heel Nederland.

Nautilus Organic opereert in een Europese markt met aanhoudende gezonde groeicijfers. De aankopen van biologische groenten nemen toe. In eigen land brengen de reguliere supermarktketens en inmiddels ook discounters, maar ook formules als Ekoplaza, Natuurwinkel, Estafette en Marqt een uitdijend aanbod aan biologische producten waaronder groenten.

Biologisch wacht wereldwijd goede tijden

De biologische sector kan wereldwijd uitzien naar goede tijden. In alle landen zal het aandeel biologisch vorig jaar verder toenemen naar ruim boven de 80 miljard US dollar omzet die de sector in 2014 behaalde, zo maakt de organisatie van Biofach 2017 bekend. De wereldvakbeurs voor de biosector vindt samen met de internationale vakbeurs voor natuurcosmetica Vivaness plaats in Neurenberg van 15 tot en met 18 februari 2017. Informatie over de twee vakbeurzen is in te zien via de apps www.biofach.de/app en www.vivaness.de/app.

Nederland heeft achterstand

Nederland heeft in de groei van de consumentenmarkt met 3,1 procent marktaandeel een achterstand in biologisch vergeleken met belangrijke landen als Duitsland (ruim 4 procent) en Denemarken (bijna 8,5 procent). Met vorig jaar ruim 11 procent omzetgroei in de consumentenmarkt verstevigt Nederland echter haar positie ten opzichte van Duitsland (10 procent) en Denemarken (7 procent). De omzet in bio zal met de huidige autonome groei in 2025 boven de 2 miljard euro omzet uitkomen.

Groei volgt internationale trends

Nederland volgt met de ontwikkeling van biologische landbouw en voeding wel de internationale groeitrends. De landbouw heeft met 3,1 procent aandeel in biologisch areaal (2015) een achterstand ten opzichte van het gemiddelde areaalaandeel in de EU van 5,7 procent in 2014. Nederland blijft hiermee achter bij een vergelijkbaar land als Denemarken, waar het biologisch areaalaandeel vorig jaar boven de 8 procent steeg. Die stijging is in de eerste helft van dit jaar dit enigszins ingehaald, omdat 252 boeren omschakelden naar biologisch. Dat zijn er ruim 100 meer dan heel vorig jaar. Het areaal nam toe met 1 procent naar 57.304 hectare. In 2015 daalde dit met 0.6 procent naar 56.729 hectare.

Op 1 november a.s. houdt Nautilus een omschakelbijeenkomst. Aanmelden is niet langer mogelijk. Volgend jaar vindt er opnieuw een bijeenkomst plaats.

Nautilus wil op dit moment graag een persoonlijk gesprek met (potentiële) omschakelaars om te kijken wat Nautilus voor hen kan betekenen.

Meer informatie op www.nautilusorganic.nl/omschakelen of neem contact op via sales@nautilusorganic.nl

Foto: Nautilus