Jeroen van Abeelen in Lelystad is begin dit jaar met Eten met gemak begonnen. De ondernemer stapte in de soft-franchise formule voor maaltijdbezorging omdat deze hem veel vrijheid biedt en zijn klanten kunnen kiezen uit een breed aanbod aan koelverse maaltijden. Eten met gemak in 7 vragen.

Waarom bent u als tiende ondernemer met Eten met gemak gestart?

“Ik was al langer op zoek naar een nieuwe uitdaging, naar iets wat een relatie met horeca heeft. Dat gevoel van “het roer om” had ik heel sterk na een periode van zo’n dertig jaar in voornamelijk commerciële functies en de laatste jaren in een gemeentelijke omgeving.”

“Via een online franchiseplatform kwam ik in contact met Eten met Gemak. De franchiseorganisatie zocht voor de provincie Flevoland een geschikte ondernemer. Verder viel dit concept op door de enorme diversiteit aan maaltijden.”

Wat sprak u aan in deze franchiseformule?

“Het is in de eerste plaats een soft-franchise formule waarin je als zelfstandig ondernemer veel vrijheid hebt. Vrijheid die je kunt benutten om de invulling van je werkzaamheden zoals marketing en logistiek zelf te bepalen.”

“Daarnaast zijn er vanuit het hoofdkantoor allerlei faciliteiten voorhanden die je in die werkzaamheden goed ondersteunen, denk onder andere aan facturatie en een automatiseringssysteem. Deze combinatie vult elkaar geweldig aan.”

“Bovendien is er een onderling goed contact met de andere franchise ondernemers.  Hierdoor heb je het gevoel dat je collega’s om je heen te hebben waarmee je bijvoorbeeld kunt sparren.”

Hoe ziet uw werkdag eruit?

“Mijn werkdag is nooit hetzelfde en wordt bepaald door de diversiteit aan klanten. Dat maakt het uiteindelijk ook leuk. Nu ik nog in een opstartfase zit ligt de nadruk op voornamelijk de marketingactiviteiten. Bestaande klanten kunnen kiezen uit drie verschillende bestelsystemen. Ze kunnen maaltijden bestellen via een papieren bestellijst, een online bestelsysteem of een webshop die Eten met Gemak onlangs ontwikkelde.”

“De maaltijden worden na bestellen vervolgens op twee leverdagen in de week bezorgd. Vanwege de houdbaarheid van de koelverse maaltijden kunnen de klanten, wanneer gewenst, zeven dagen per week hiervan genieten.”

Wie zijn de klanten in uw regio?

“Ik bezorg momenteel in de gemeenten Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, maar mijn verzorgingsgebied bestaat in feite uit de hele provincie Flevoland met daarin heel verschillende doelgroepen. De klanten lopen uiteen van zelfstandig wonende ouderen, alleenstaanden, tweeverdieners en gewoon mensen die geen zin of tijd hebben om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten.”

Welke maaltijden zijn favoriet bij de klanten?

“Gezien de tijd van het jaar lopen de stamppotten erg goed. Daarnaast vallen de buitenlandse gerechten zoals Surinaamse roti, bami en nasi in allerlei variaties erg in de smaak. Dan hebben we ook de meer traditionele gerechten zoals aardappels, vlees of vis, groenten en diverse pasta’s in het assortiment. We houden rekening met  dieetwensen van onze klanten, zoals natriumarm, glucosevrij en koolhydraatarm.”

Hoe vaak krijgt u de bestelde maaltijden vanuit de keuken van Eetgemak in Beekbergen geleverd?

“Op dit moment worden de maaltijden tweemaal per week rechtstreeks geleverd op onze vestiging in Lelystad. Vervolgens lever ik de maaltijden af bij de klanten op de gewenste locatie.”

Welke plannen heeft u met maaltijdbezorging?

“In de opstartfase ligt mijn focus op de gemeente Lelystad, met name omdat dit mijn woonplaats is. Daarnaast heb ik een goed netwerk in deze stad. Bovendien is de potentiële doelgroep groot.”
“Uiteraard verlies ik de omliggende gemeentes niet uit het oog. Ik heb daarom inmiddels ook een aantal klanten in bijvoorbeeld Dronten en Zeewolde. Uiteindelijk is mijn doel om met meerdere bezorgauto’s vijf dagen per week de hele provincie Flevoland te bedienen.”

Eten met gemak: de formule

Eten met gemak is een franchiseformule die koelverse maaltijden in de regio bezorgt. De service die nu tien franchisenemers telt, brengt ook maaltijden rond in onder andere de regio’s Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Leiden en via Plus supermarkt in Nunspeet.

De bezorger komt tweemaal per week bij de klanten en kan hen zonodig advies geven over het assortiment, dieetwensen en opwarmen van de maaltijden. De gerechten worden na het bestellen vers gekookt in de keukens van Eetgemak in Katwijk en Beekbergen. Ze worden bereid met verse ingrediënten uit het seizoen, snel gekoeld en vervolgens luchtdicht afgesloten.

Foto: Eten met gemak