Mark Rutte. (foto: Kees Bakker)

Premier Mark Rutte is trots op Nederlandse landbouwsector

Dronten – Minister-president Mark Rutte is trots op de Nederlandse landbouw. En die trots steekt hij niet onder stoelen of banken. Maandag was Rutte op een bijeenkomst van de VVD Dronten in CAH Vilentum. Honderden mensen kwamen daarop af. Ook criticasters als het gaat om het huidige landbouwbeleid. Maar Rutte stond ze ontspannen te woord, en als hij geen antwoord had op de vragen, was daar gelukkig ook het Flevolandse Tweede Kamerlid Helma Lodders, landbouwspecialist van de VVD.

 

Indrukwekkende cijfers

Maar de feiten spreken voor zich, vindt de premier. ‘Het is een fantastische sector die heel hoog staat aangeschreven in de wereld. We zijn de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Nederland telt 65.000 landbouwbedrijven. Dat staat voor negen procent van alles wat we met elkaar verdienen. De export bedraagt ruim 80 miljard en is vorig jaar met 700 miljoen euro gestegen.’

Mark Rutte. (foto: Kees Bakker)

Mark Rutte. (foto: Kees Bakker)

Uitdagingen

Dat betekent niet dat de sector niet voor uitdagingen staat. En daar ging het landbouwevent van de VVD maandagavond over. Want de wereldbevolking groeit en dus neemt ook wereldwijd de voedselbehoefte toe. Directeur Alexander van der Lely Van Lely, een grote speler wereldwijd van melk- en voedermachines, ziet dat ook. ‘In 2050 is er 70 procent meer voedsel nodig wereldwijd.’ Volgens hem moet Nederland daarom investeren en specialiseren in efficiency en duurzaamheid. ‘We hebben in Nederland goud in handen. Duurzaamheid en innovatie zitten in ons bloed. Ons agrarisch ondernemend vernuft is wereldwijd een visitekaartje.’ Maar dan moeten die ondernemers van de overheid wel de ruimte krijgen, vindt Lely.

 

Koploper

En daar vindt hij in Mark Rutte geen tegenstander. Integendeel. ‘Nederland is koploper qua kennis op dit gebied. Met de Nederlandse technologie is er in 2050 veel minder grond nodig dan nu om negen miljard mensen te voeden.’ En dat gaat het dus niet alleen om de landbouw, maar ook om de veehouderij, fruitteelt, eigenlijk alles wat met de productie van voedsel te maken heeft.

Rutte promoot de Nederlandse kennis dan ook in het buitenland. ’Ik ben het afgelopen jaar in Panama, China, India, Atlanta en Zuid-Afrika geweest, allemaal om geld te verdienen voor Nederland. Ik hoor dan wel eens dat ik hier te weinig zichtbaar ben, maar dat is dus de reden. Neem India: er hebben daar 400 miljoen mensen op premier Modi gestemd. Die heeft zijn kiezers belooft de landbouw te hervormen, want dat is hard nodig. En wij gaan hem daarbij helpen, door de industrie een kickstart en de landbouw een boost te geven.’ Oftewel: er ligt daar een enorme markt voor de Nederlandse technologie en kennis op dit gebied.

 

Blik verruimen

Een economische kans dus, en dat daarmee wereldwijd een groot probleem kan worden opgelost, het voedselprobleem, is dan mooi meegenomen. Dus, stelt trendwatcher Adjiedj Bakas, moet alles wijken om de kennis op het gebied van duurzaamheid en voedseltechnologie te verbeteren. En daarbij is het volgens hem belangrijk dat de landbouwindustrie verder kijkt dan alleen naar de ondernemers in de eigen sector, maar verbanden legt met andere sectoren. Als voorbeeld noemde hij een futuristisch uitziend ontwerp van een tien verdiepingen hoog gebouw voor varkens. Ontworpen door iemand die niet in de veeteelt zit. ‘En noem zo’n ding dan geen megastal, maar een vijf sterren hotel voor varkens.’

Volgens Bakas zijn er twee ontwikkelingen gaande. ‘Food en agri moeten verdubbelen en wordt meer IT-gedreven. En de sector moet omdenken, dwarsdenken, aan co-creatie en co-makership doen.’ De technologische ontwikkelingen en automatisering in de landbouw zullen er voor zorgen dat met name lager geschoolde mensen er hun baan zullen verliezen. ‘Het aantal verlorenen groeit hard,’ zei Bakas. Ook voor hen moet er een oplossing gevonden worden.

 

Medicijn

De houding van mensen tegenover voedsel en degenen die dat produceren zal dan ook veranderen. ‘Eten is medicijn: in de toekomst zal eten je steeds meer behoeden voor ziektes. Er zou eigenlijk één ministerie voor voedsel moeten zijn. Tegelijkertijd moet er meer gekte komen in de branche. Tot hun twaalfde kunnen kinderen huppelen, daarna verleren ze het. Jullie moeten mensen weer een huppelend gevoel bezorgen.’ IMG_5902

Dat huppelende gevoel, dat heeft Rutte in ieder geval wel. Op kritische vragen hield hij de sprekers voor dat er natuurlijk problemen zijn, dat er natuurlijk zaken zijn die dringend door de overheid aangepakt moeten worden, maar dat de sector ook zijn ondernemerschap moet laten gelden. En dat zij de trots, die hij ook heeft als het gaat om de landbouwsector, zelf ook moeten uitdragen. ‘Praat erover! Communiceer erover! Over alle mooie dingen die jullie doen, over alle goede zaken en ontwikkelingen.’ Die boodschap was maandag niet aan dovemansoren gericht. Sterker, het landbouwevent was zelfs even trending topic op twitter.

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier
0320 - 840 310

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief