In februari 2017 startte KEERS Technologies met een nieuwe bedrijfstak die zich richt op het ontwikkelen, produceren en leveren van sportveldverlichting. Nog geen jaar later is SPORT Technologies één van de leiders in dit marktsegment en de rek is er nog lang niet uit. Sander van Leur (Commercieel manager SPORT Technologies): “Dit succes heeft ons ook deels verrast.”

Naast de Gooiseweg op bedrijventerrein Horsterparc heeft KEERS Technologies, het moederbedrijf van de sportverlichtingsfabrikant, een prachtig nieuw pand staan. Voor eigenaar Elfried Keers was de verhuizing – nu twee jaar geleden – naar deze locatie ook het ideale moment om met SPORT Technologies van start te gaan: “Ik kreeg de laatste tijd steeds vaker de vraag of wij ook verlichting voor sportvelden konden leveren. Zelf liep ik ook al enige tijd met het idee rond, omdat ik fanatiek sporter ben. De verenigingen in Zeewolde waar ik lid van ben, waren dan ook de eerste die met die vraag kwamen. En tevens onze eerste klanten toen wij in februari begonnen.”

Eigen armaturenIMG_7943

Inmiddels geniet het bedrijf met vijftien vaste medewerkers landelijke bekendheid en is het zijn regionale functie ontgroeid. Er is zelfs vanuit enkele betaald voetbalorganisaties interesse getoond om met het bedrijf samen te werken. En dat al in een jaar tijd. Sander van Leur: “Wij sprongen in deze markt met een inkoop armatuur. Dat was niet onderscheidend genoeg, dus hebben wij al vrij snel besloten om onze eigen LED armaturen te ontwikkelen en te produceren. Wij hadden alle kennis, apparatuur en techniek in huis vanuit LED Technologies en KEERS Technologies.”

Concurreren met de top

Het bedrijf uit Zeewolde besloot direct de concurrentie aan te gaan met de topmerken in de branche: “Een doorn in het oog voor ons was de huidige stand van zaken van de LED armaturen in het land. Wij hebben onder andere gekeken wat bestaande merken zoals AAA-LUX en Philips aanbieden. De verschillende minpunten van deze armaturen hebben er toe geleid om zelf een LED armatuur te ontwikkelen en te produceren. Het nieuwe armatuur is op de markt gebracht onder de naam: LICHT2.

Het verschil zit hem volgens Van Leur onder andere in het gewicht: “Wij hebben niet alleen naar de verschillende armaturen gekeken, maar ook naar de vraag vanuit de markt. Een groot nadeel van de bestaande LED armaturen is dat deze te zwaar zijn voor veel bestaande masten. Wij zagen dat de meeste bestaande LED armaturen tussen de vijfentwintig en vijfendertig kilo wegen, terwijl de conventionele armaturen tussen de twaalf en achttien kilo wegen. Ons eerste verbeterpunt was dan ook het gewicht: het armatuur moest in ieder geval lichter, of minstens net zo licht zijn als een bestaand armatuur.” Ons LICHT2 armatuur weegt minder dan 15 kg, welke eenvoudig op bestaande masten geplaatst kan worden. Qua gewicht- en windbelasting is dit een stuk gunstiger dan wat er traditioneel op de markt wordt aangeboden”, vervolgt Keers.

Tiel, 20 juni 2017 Tennisvereniging L.T.V. Ten Medel LED verlichting aanbrengen. Foto Jan Bouwhuis.

Goedkoper en efficienter licht

Van Leur: “Daarnaast is gekeken naar een hogere licht output. Het viel ons op dat bedrijven niet meegaan met de performance van de nieuwste LED’s. De licht output in combinatie met het vermogen welke deze verbruikt, de bekende Lumen per Watt verhouding. SPORT Technologies heeft het armatuur zo efficiënt mogelijk weten te ontwikkelen wat heeft geleidt tot een Lumen per Watt verhouding van 160 l/w. Daarnaast werken wij met lenzen die in vier verschillende graden toegepast kunnen worden. Omdat wij meer gerichter licht bieden hebben sportverenigingen minder armaturen nodig en is er minder last van strooilicht.  Hierdoor zijn onze LED armaturen voor elk type sportveld geschikt. Bovendien met de zeer hoge lichtopbrengst tot 160 lumen per watt zorgen ze voor een energiebesparing van twee derde op de totale energiekosten. Het is dus goedkoper én een effectievere benutting van het licht.”

Niet meer in de mast klimmen

Van Leur vervolgt: “Een derde punt waarin wij ons onderscheiden is de powersupply. Bij de meeste bestaande LED armaturen zit de powersupply – potentieel de zwakste schakel – bovenin de lichtmast. Niet de meest optimale plek voor onderhoud. Daarom hebben wij onze powersupply onderin de mast geplaatst. Dat was de grootste uitdaging in het gehele ontwikkelproces.

| “Kwaliteit voor elk type sportterrein” |

SPORT Technologies werkt met vaste partners uit de regio. Ook de medewerkers komen voor een deel uit Flevoland en omgeving. De afzetmarkt is echter al lang niet lokaal meer: Keers: “Het product is key. Wij ontwikkelen, produceren en assembleren alles in Nederland. Het is een puur Nederlands product. Alleen de LED diode zelf komt bij één van de meest vooruitstrevende Japanse LED-fabrikanten vandaan.” Zonder track-record en referenties zijn wij eind vorig jaar de markt opgegaan en hebben sinds februari dit jaar elke week een nieuw project gerealiseerd. De strategie die wij als bedrijf hebben genomen is dat wij kiezen voor exclusiviteit en kwaliteitswaarborging.”

UZ1N8121

Marketingstrategie

Het product zorgt voor een duidelijke positionering. “Wij werken met ons eigen verkoopkanaal en geen dealers of verkoophandelaren. Wij gaan persoonlijk naar alle sportverenigingen toe, exposeren op een tweetal beurzen per jaar en doen aan direct mailing naar ons klantenbestand. Wij dachten in het begin dat er voornamelijk belangstelling zou zijn vanuit tennis- en hockey en voetbalverenigingen. Maar het blijkt voor veel meer sporten interessant te zijn. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook al atletiekbanen en softbalvelden voorzien van onze LED-armaturen. Die sporten hebben hele specifieke lichtwensen. Wij zijn er dan ook zeer trots op, dat onze verlichting daar uitkomst biedt.”

Toekomstbeeld

KEERS Technologies heeft de mogelijkheid gehad om dit product te ontwikkelen omdat het een zeer gezond bedrijf is dat werkt zonder steun van banken of externe financiers. Hoewel het slechts tweeënhalf jaar geleden is dat de ontwikkeling van LICHT2 is gestart en het product zelf nog maar nauwelijks een jaar op de markt is, wordt er in Zeewolde alweer druk gewerkt aan een nieuwe variant die de atletiekwereld op de kop gaat zetten, genaamd PACER2. Elfried Keers: “een product waarmee de hardloper met behulp van verlichting zijn of haar snelheid kan bepalen op de atletiekbaan. Een atleet of trainer kan de gewenste tijd instellen, waarna op de baan een komeet van lampen op de ingestelde tijd gaat branden. Zo weet de atleet exact welke snelheid gehaald moet worden om de gewenste pace te lopen. Een elektronische haas. Tijdens de Fanny Blankers Koen-games (FBK) in Enschede is de PACER2 officieel gelanceerd en hebben wij diverse een trials uitgevoerd. Wij hebben in korte tijd d_DSC0689_
us een enorme naam opgebouwd met onze zelf ontwikkelde en gefabriceerde LICHT2 LED armaturen als ook met de PACER2, de elektronische haas voor atletiekbanen.”

| “Geen atletiekwedstrijd meer zonder Pacer2” |

Sander van Leur verwacht met name in die tweede categorie een spectaculaire groei in de komende vijf jaar: “Met LICHT2 zijn wij over vijf jaar internationale opererend en PACER2 is zodanig verbonden aan de atletiek dat er geen wedstrijd meer zonder de PACER2 gehouden gaat worden.”_DSC0695_

 

By Richard Bender

Richard is een sportieveling en schrijft graag over sport. Maar ook dynamische ondernemers neemt hij graag in het vizier voor een goed gesprek.