Een beetje gespannen stonden zo’n 80 technasiumleerlingen klaar in de hal van het provinciehuis, om op 12 juli een toelichting te geven op hun onderzoek en ontwerp tijdens de opening van de tentoonstelling: ‘Talent kleurt Flevoland’.  De tentoonstelling vormt de oogst van een schooljaar samenwerking tussen de vijf Flevolandse technasia en de provincie Flevoland.

Talent behouden voor arbeidsmarkt

In Flevoland is volop interessant werk voor hoger opgeleiden en dat wordt de komende decennia alleen maar meer, want de regionale economie groeit. Veel HBO- en WO-studenten volgen een opleiding buiten Flevoland en keren na hun afstuderen vaak niet meer terug naar Flevoland. Dat is zonde! De provincie wil het jonge talent graag behouden voor de Flevolandse arbeidsmarkt. Daarom is de provincie een samenwerking aangegaan met de vijf Flevolandse technasia onder de noemer: ‘Talent kleurt Flevoland’. Met dit project maken middelbare scholieren met een bèta-interesse kennis met projecten van de provincie Flevoland.

Kennismaking met Flevoland

Flevoland is nog niet af, er vinden nog diverse gebiedsontwikkelingen plaats. Veelal komen die voort uit (maatschappelijke) vraagstukken. Ruim 100 bovenbouw- en 400 onderbouwleerlingen zijn afgelopen schooljaar aan de slag gegaan met die gebiedsontwikkelingen. Zij hebben in groepjes van drie à vier leerlingen onderzoek gedaan naar vraagstukken rondom  Flevokust Haven, Lelystad Airport, Floriade Werkt!, Nieuwe Natuur en Markermeer IJmeer. Bij de uitwerking daarvan hebben de leerlingen, vaak op locatie, kennisgemaakt met bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de vraagstukken.

Meest innovatieve ontwerpen

Uit die 500 leerlingen die hebben meegedacht met de provincie, hebben de docenten een selectie gemaakt. De 25 groepjes die de meest innovatieve onderzoeken en ontwerpen hebben aangeleverd, mochten hun resultaten, aan de hand van maquettes, posters, Minecraft, 3d-presentaties etc., tijdens de start van de tentoonstelling ‘Talent kleurt Flevoland’ toelichten. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: ‘Dit project is een praktijk voorbeeld van onze Human Capital Agenda, waarmee de provincie volop ruimte wil bieden aan talent om zich te ontwikkelen. Wij zijn begonnen bij onze eigen organisatie en van plan volgend jaar door te gaan met ‘Talent kleurt Flevoland’. De ontwerpen in deze tentoonstelling laat zien dat er volop talent is in Flevoland. Dat moeten we koesteren!’

Kom kijken!

Ook benieuwd naar de gebiedsontwikkelingen in Flevoland en de bijdragen van de technasiumleerlingen? Hun ontwerpen zijn tot en met woensdag 18 juli 2018 te zien in de hal van het provinciehuis. De tentoonstelling is vrij toegankelijk op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur. Adres: Visarenddreef 1, 8232 PH in Lelystad. Ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Lelystad Centrum is het twee minuten lopen.