Team Heiner inspireert ondernemers

Topsport en topondernemingen hebben ontzettend veel raakvlakken, dat is niets nieuws. Maar Team Heiner in Lelystad geeft hier wel op een heel bijzondere manier invulling aan. Het topsportbedrijf biedt een breed scala aan managementprogramma’s aan die ondernemers trainen op het gebied van leiderschap en mentaliteit, maar die ook geschikt zijn voor studenten die zichzelf goed willen voorbereiden op een werkzame carrière. Multinationals van over de hele wereld volgen hier programma’s en worden in Lelystad het water opgestuurd, want: “Als je mensen samen op een boot zet en er wordt een beetje druk op de ketel gezet, dan ervaart men al snel de link met de dagelijkse druk uit het bedrijfsleven”, zo stelt mede-eigenaar Arnoud Hummel.

Volvo Ocean Race

Team Heiner is een topzeilbedrijf dat de afgelopen jaren ontzettend veel ervaring opgedaan heeft door met (olympische) wedstrijdzeilers te werken. Na het organiseren van de winnende ABNAMRO campagne in de Volvo Ocean Race 2005-2006 zullen in 2020 de Team Heiner Talents meedoen aan de Volvo Ocean Race. Dit zal één van de jongste teams zijn die ooit aan het grootste zeilevent ter wereld mee gaat doen en alle deelnemende jongeren zijn opgeleid in Lelystad. Een goede ontwikkeling voor het Nederlandse zeilen, zo stelt Hummel: “Op olympisch niveau waren we in Rio het tweede land op de zeilmedaillespiegel, dus we zijn gewoon erg goed in zeilen. Voor het grote publiek is de zeilsport lastig groot te krijgen. Op lokaal niveau hebben we samen met het Bovenwater en de surfclub Lelystad jonge kinderen enthousiast gemaakt voor de watersport middels het project Sportimpuls. Het is ontzettend leuk om daaraan mee te doen, maar verandert niet direct op grote schaal de interesse in de sport. Misschien als we de Volvo Ocean Race een keer winnen, dan wordt het wellicht anders.”

Jong geleerd, is oud gedaan

Dat laatste is uiteraard met een knipoog, want heel realistisch is het niet dat dit zeer jonge team gaat meedoen om de prijzen in de grootste zeilwedstrijd ter wereld. Toch is voor de langere termijn dit wel het doel. Voor Team Heiner is het belangrijk dat jonge zeilers de kans krijgen om breed opgeleid te worden op alle aspecten van de sport. Alleen dan gaat het niveau echt omhoog. Naast de topzeil activiteiten en een uitgebreid scala aan evenementen voor het bedrijfsleven zijn de Team Heiner Management Programma’s een inspiratie voor ondernemers. Ook daar is aandacht voor jongeren cruciaal.

EOS_8139Hummel stelt: “Veel – meestal ervaren – mensen uit bedrijven die meededen aan één van onze managementprogramma’s zeiden dat ze het jammer vinden, dat ze nu pas de kans kregen om dit te ervaren. Uit die feedback zijn diverse programma’s ontstaan voor de zogeheten Young Professionals. Hummel: “De achterliggende gedachten van die programma’s is om jongeren uit het bedrijfsleven een uitdaging te bieden in een omgeving waarin ze nog geen ervaring hebben. Onder het motto: we weten dat je het niet kan, maar dit ga je later ook tegenkomen.”

Leren van topsport

Nog een stap verder is mensen bereiken die nog niet aan het werk zijn en dan kom je al snel uit bij mensen die nog studeren. In samenwerking met ROC Flevoland en met ondersteuning van de Gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland werd daarom het project ‘Leren van topsport’ gestart. “Eigenlijk wil je bij scholieren al een kritische houding naar zichzelf realiseren. Als je de lat hoger legt, wordt het leven leuker. Niet omdat het nu niet goed of goed genoeg is, maar het daagt je uit en het is gaaf om grenzen te verleggen. Dan gaan mensen zich afvragen: hoe doe ik dat, met wie doe ik dat en wat heb ik nodig om dat te bereiken?”

EOS_8151Leren van topsport was een driejarig project en de financiering van de gemeente en het ROC is inmiddels verlopen. Gelukkig vond het ROC van Flevoland een nieuwe ingang om het succesvolle project te continueren: “Via de Metropool Regio Amsterdam (MRA) hebben we excellentiegelden gekregen om door te gaan. Dit schooljaar draaien we met ruim honderd studenten het Leren van Topsport-programma, dat bestaat uit vijf dagen verspreid over het jaar waarop ze hier komen ervaren en leren. Op elke dag wordt er hard gezeild, maar er zijn ook (kennis)bijeenkomsten in de zaal en evaluaties aan de wal. Daarnaast zijn er nog momenten op school waarop de leerlingen (individueel) gecoacht worden door ons. De mentoren en docenten van niveau-4 komen tijdens dit programma ook naar ons centrum in Lelystad. We willen namelijk niet hier iets doen met de studenten en ze vervolgens weer ‘gewoon’ op school droppen. Het is belangrijk om de twee dingen te integreren: de gedachte en filosofie achter het trainingsprogramma moet wel landen op de scholen. Daardoor blijven zaken als mentaliteit, leiderschap en samenwerking ook na de trainingsdagen een belangrijk onderdeel vormen van hun opleiding.”

Multinationals

Veel AEX-beursgenoteerde bedrijven hebben al één of meer van de managementprogramma’s van Team Heiner gevolgd. Daarbij ook grote namen zoals Unilever. Waarom zijn al die grote organisaties zo enthousiast over de zeilactiviteiten in Lelystad? “Op een boot merk je heel snel wat het effect is van de inzet van elk individu. Je kunt jezelf niet verstoppen. Ambities verschillen, er haakt iemand af, mentaliteit verschilt, besluitvorming hapert.  Mensen herkennen zelf het gedrag in het team en leggen de parallel naar de zaak. Het gaat ons er niet om te vertellen hoe het moet, maar om de discussie op te starten over wat goed is voor het team. Wij vellen geen waardeoordeel, maar aan boord zie je direct: dit werkt en dat werkt niet. Dat gaat natuurlijk om situaties op het water, maar mensen vertalen die gebeurtenissen vanzelf naar hun werksituatie.”

EOS_8291

“Veel bedrijven functioneren niet optimaal, omdat er nooit clashes zijn”

Deelnemers aan een managementprogramma komen zichzelf en elkaar tegen. Hummel: “Het is heel lastig om aan een team te werken, als je niet aan leiderschap wilt werken. Je loopt op een gegeven moment tegen grenzen aan en dan schort het vaak aan persoonlijk leiderschap of aan mentaliteit van het management. Het mooie van wat wij aan boord zien, is dat de totale prestatie van de boot door ieder teamlid wordt beïnvloed. Iedereen moet dus bereid zijn om te investeren in het beter worden van het team. Er is dan altijd een zwakke schakel. Wij denken dat conflicten heel belangrijk zijn voor het goed presteren van een team. Daar moet je wel in de echte praktijk mee aan de slag. Het is niet zo dat mensen, hierdoor ineens hele nieuwe dingen te weten komen. Maar mensen durven meer en hebben lol gekregen in het ontwikkelen van zichzelf. Wij geven ze daar handvatten voor en leren hoe ze de volgende stap met elkaar kunnen zetten. Conflicten horen daarbij. Veel bedrijven en bedrijfsteams functioneren niet optimaal, omdat er nooit clashes zijn. Als er dingen worden uitgesproken, dan leren ze genieten van een conflict. Los van het groepsproces leren mensen ook zichzelf vaak beter kennen.”

EOS_8177 EOS_8236 EOS_8162

Oproep: “Ontdek je eigen provincie en jezelf”

Alles draait dus om houding en gedrag. “Ik denk niet dat wij weten wat een goede keus is. Het enige dat wij doen is een spiegel voorhouden: wees kritisch op jezelf en je omgeving. Als je niet zelfkritisch kan kijken naar jezelf en wat je wilt bereiken, dan kom je meestal niet zo ver. In de sport niet, maar in het bedrijfsleven ook niet. Ik zou zeggen: kom als Flevolands bedrijf gewoon een keer langs om te praten en kijk wat we hier doen. Ontdek je eigen provincie en jezelf tijdens een zeiltocht langs de kust van Lelystad!”

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief