Urk- ‘We hebben een groeiend bedrijf,’ zegt Simon Meijer als directeur-eigenaar van Trimey Metaalrecycling op Urk. Jaarlijks wordt er twee-en-een-half miljoen kilo restmetaal/schroot verzameld, waarvan tussen de 20 en 50 procent wordt hergebruikt. Via de tussenhandel wordt dit metaal met schepen wereldwijd geëxporteerd.

Aan de Makkummerwaard 1 op Urk wordt een familiebedrijf gerund. Vader en zoon Meijer werken voornamelijk samen. Zij hebben één personeelslid op freelancebasis. Een groeiend bedrijf zou kunnen betekenen dat er op termijn meer personeel nodig is. Maar ‘dat proberen we zolang mogelijk uit te stellen. Meer personeel betekent namelijk meer kosten’.

 

Poldervast

Om die reden is er ook voor gekozen dat er voornamelijk in de polder wordt gewerkt. De afstand is overzichtelijk, de reistijden kort. Vader Meijer zag in 1985 handel in de metaalrecycling. En hij bleek oog voor zaken te hebben. In 2004 zat de groei er dusdanig in, dat werd besloten om op Urk te starten. Twee jaar later bleek het wonen en werken op Urk voldoende uitdaging te bieden, met de huidige bedrijfsvoering tot gevolg. In de metaalrecycling wordt dagelijks nauwlettend de kiloprijs gevolgd. Die prijs schommelt enorm. Metalen worden voor de dagprijs ingekocht en verwerkt bij Trimey. Slim inkopen levert dus de meeste winst op.  Trimey 5

Voor bedrijven die afval metaal hebben zijn containers voorhanden. Zodra deze vol zijn, worden ze door Trimey opgehaald. Echter niet alles is bruikbaar. Er wordt volgens de milieuvoorschriften ingezameld. Zo worden olievaten die schoon zijn meegenomen, maar zit er een rest in, dan blijven ze staan. De handel zit in knipijzer, gruis ijzer, zwaar ijzer, ijzer draaisels, sloopmetaal, aluminium, roestvrijstaal, RVS draaisels,zink, zink anodes, lood, gemengd rood koper, handgepeld rood koper, messing en messing draaisels.

Eenmaal op het terrein bij Trimey wordt het aangebodene gedemonteerd en gesorteerd. Wie op Urk woont verwacht veel handel van de haven. Volgens Meijer komt daar uiteraard materiaal vandaan, maar dat is niet de hoofdaanvoer.

 

Goede naam

Begonnen op Urk is de hele regio Noordoostpolder bij het bedrijf betrokken. ‘Door onze jarenlange ervaring hebben wij een goede naam opgebouwd in de sloopbranche. De tak van recycling is gegroeid en ons streven is dat zoveel mogelijk materiaal een tweede leven krijgt. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument. Het werken in een breder gebied, brengt meer te recyclen materiaal.’ De Noordoostpolder is pas sinds 2012 het bedrijf binnengehaald. Daarmee werd er ook een nieuwe naam aan Trimey Metaalrecycling toegevoegd namelijk Noordoostpolderschroot.nl.  Trimey 6

Wie één van de vrachtauto’s van het bedrijf ziet staan, weet dat er geladen wordt. De vrachtauto’s zijn allebei voorzien van een laadkraan met weegsysteem. Hiermee loopt Trimey Metaalrecycling voor op en weet de klant gelijk wat hij aan kilo’s inlevert. Ook wordt er gelijk een bon uitgeprint.

 

Afbreken, halen, sorteren

Als voorbeeld werd hiermee op een vrijdagavond op de haven van Urk een afgedankte wekkerketting van de UK 87 ingeladen en afgevoerd. Sloopwerkzaamheden waarbij Trimey materiaal inzette waren de oude stookolietanks op de oude Bloemenveiling in Aalsmeer. ‘Met de vrachtautocombinatie met multifunctionele aanhanger is eigen groot vervoer mogelijk, zoals voor containers en grote machines. Daarbij bestaat het materialenpark uit een zes tons heftruck die wordt ingezet bij laden en lossen tot zesduizend kilo.’  Trimey 4

Afbreken, halen, sorteren en alles daar brengen waar het hoort en kan worden hergebruikt. Meijer: ‘Recycling is goed voor het milieu. Dat weet iedereen. Het bespaart namelijk grondstoffen. Door metalen her te gebruiken is er flink wat geld te besparen in het productieproces. Want door recycling wordt metaalafval weer een grondstof. Dat verwerken van metaalafval kan maar op één manier en dat is ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Dat is de doelstelling van ons bedrijf.’

 

Bruikbaar

Wie metaal inzamelt komt van alles tegen. Bij het sorteren worden met regelmaat bruikbare spullen aangetroffen. Deze worden in stellingen gelegd en doorverkocht aan particulieren en bedrijven. Omdat er veel wisseling is en er nieuw aanbod bijkomt, is er voor deze bedrijfstak een tabblad ‘aanbod’ op de website aangemaakt. Bij Trimey.nl winkelen vanuit de luie stoel dus.

Het aanbod is divers; van een Tig lasapparaat tot een flinke partij leidingsbeugels, van een heftruckmast tot een complete heftruck. Het zijn slechts enkele voorbeelden, je zult het maar kunnen gebruiken. Door te recyclen verdwijnen dit soort her te gebruiken materialen niet in het milieu. De consument profiteert mee van de bedrijfsvoering van Trimey, het Urker metaalrecycling bedrijf dat alleen maar verder groeit. Omdat er een markt is voor recycling en zeker ook omdat de economie de dip voorbij raakt.