‘Never a dull moment’ gaat zeker op voor een directeur van de Floriade, maar de afgelopen dagen heb ik er nog een schepje bovenop gegooid. Op de Beurzen-kalender bij onze buren in Duitsland staat de maand januari altijd rood omcirkeld. Want buiten mag het dan koud zijn, voor de Duitse “Messe” wereld geldt “jetzt geht’s los”. Ik combineerde 2 Duitse beurzen de afgelopen dagen en kwam niet met lege handen thuis!

Directeur Jan Willem Griep over zijn bezoek aan Duitsland.

Mijn reis begon met een bezoek aan de Internationale Grüne Woche in Berlijn. Dit is een 10-daagse consumenten-beurs waar genoten wordt van al het moois dat de land- en tuinbouw te bieden heeft. En uiteraard is de Nederlandse Tuinbouw-sector  daar prominent van de partij. Het bijzondere aan deze beurs is dat er veel Nederlandse beleidsbepalers rondlopen en dat netwerken (het is net werken zeggen ze bij ons altijd thuis) makkelijk en efficient gaat. Niemand kan naar huis of naar een andere afspraak en iedereen is er. Wat loopt daar dan allemaal rond? Denk aan vertegenwoordigers van Europees Parlement, Tweede Kamer, Ministerie van EZ met de Staatsecretaris en ambtenaren, Ambassadeur en Landbouwraad in Duitsland, vertegenwoordigers van diverse Tuinbouwsectoren en ondernemers uit de Tuinbouwsector. Ik vertel daar graag waar we met Floriade staan en breng het nieuwtje dat er begin maart voor de Tuinbouwsector een grote bijeenkomst wordt gehouden in Almere om deel te nemen aan het Groene Stad Arboretum op de Floriade. Dat gaat er in als koek! Mijn “balboekje” stroomt dan ook over! En als ik tijdens het afsluitende tradedinner ook nog even naast Frau Antje mag zitten, kan mijn bezoek aan Berlijn niet meer stuk!

Over dat balboekje en de resultaten? Met Dick Hylkema (directeur Nederlandse Aardappel Organisatie) heb ik een afspraak gemaakt over deelname aan de Floriade, Ton van Arnhem (Landbouwraad) sprak ik over vervolgactiviteiten in Duitsland, Shane Kleyhorst (hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) was geïnteresseerd in de brede betrokkenheid van waterschappen bij de Floriade en met de ‘hoge piefen’ van de AIPH heb ik overlegd over een bezoek aan Taichung.

Vier uur treinen later stap ik uit voor het 2e deel van mijn trip. Ik breng een bezoek aan de Internationale Pflanzen Messe in Essen. Dit is de allergrootste sierteeltbeurs ter wereld met deelnemers uit 50 landen en bezoekers uit 100 landen. Had ik al gezegd dat de Nederlandse sierteelt-sector hier nog prominenter aanwezig is? Op deze beurs geen consumenten, maar is het business to business wat de klok slaat. “Niederlande ist Partnerland” op deze beurs en dat onderstreept de belangrijke internationale rol van de Nederlandse Tuinbouw en het belang van de samenwerking met onze grootste exportmarkt Duitsland. Onze ambassadeur, Monique van Daalen, houdt bij de opening een “begeisterd” betoog hierover.

Volgens goed Duits gebruik wordt na de opening door alle hoogwaardigheidsbekleders een rondgang over de beurs gemaakt. Die eindigt in de Nederlandse Boomkwekerij Hal. Daar krijg ik de unieke buitenkans om het gezelschap toe te spreken en de Floriade toe te lichten. Ik zie na mijn elevator pitch tevreden en vrolijke gezichten dus dat moet betekenen dat die week Duits oefenen tijdens de Kerstvakantie zeker ergens goed voor is geweest!

By Jan Willem Griep

Directeur Tuinbouw & Financiën bij Floriade Almere 2022 BV