Column: Bitter (Lemon) door Rick van den Bos | Flynth

De meeste lezers zijn inmiddels op de hoogte van de arbeidsrechtelijke veranderingen die op
1 januari en 1 juli 2015 zijn ingegaan. Vele meningen heb ik over de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) voorbij horen komen en ook vele vragen zijn gesteld. De algehele conclusie is wel dat het voor MKB Nederland een zeer onplezierige wijziging is, en dan druk ik mij voorzichtig uit.

Wat het nog minder plezierig maakt is dat de politiek zich lange tijd afzijdig heeft gehouden. Enkele werkgeversorganisaties hebben wel aan de bel getrokken toen duidelijk werd dat bepaalde onderdelen voor hun sector toch wel erg nadelig uit gingen vallen. Gelukkig is de Minister met reparatiewetgeving gekomen. Maar hiermee zijn nog lang niet alle problemen getackeld, integendeel. En dit begint de politiek ook in te zien. Want de Wet was nog geen 2 dagen oud of de eerste vragen werden al gesteld.

“Waren wij nou zo wakker of hebben jullie zo lopen slapen?” had een uitspraak van een voormalige bondscoach kunnen zijn. Het maakt het voor zowel de ondernemers als de partijen die strijden voor ondernemers wel bitter om zo geconfronteerd te worden met de zwaktes van onze volksvertegenwoordigers. Het wordt nog onprettiger als je je bedenkt dat een lid van de Tweede Kamer het nodig vond om vragen te gaan stellen over het ontbreken van de bitter lemon in de kantine van de Tweede Kamer. De zus van een kamerlid was namelijk op bezoek geweest en had hierom gevraagd maar niet gekregen. Hoe bitter smaakt het dan voor een ondernemer als je met het lijfsbehoud van je onderneming bezig bent en met regelgeving geconfronteerd wordt wat een serieuze bedreiging voor de bedrijfsvoering is? Je zou haast wensen dat die zus een bedrijf met personeel heeft, dan wisten we zeker dat er Kamervragen gesteld gingen worden.

Daarom ditmaal een oproep aan de politici in Den Haag. Ga in gesprek met de drijvende kracht van Nederland (en dan bedoel ik uiteraard niet de multinationals die vanwege fiscaal gunstige constructies voor Nederland gekozen hebben) en zorg ervoor dat je een beter beeld krijgt bij wat er komt kijken bij het leiden van een midden- of klein bedrijf. Welke verplichtingen heeft een ondernemer? Welke tijd vraagt dit van de ondernemer? Kan een ondernemer met een beperking van die tijd meer met (de toekomst van) zijn onderneming bezig zijn? Een ding is zeker, als bedrijven er beter voor komen te staan dan komt dit ten gunste van iedereen. Mooier kan toch niet?

 

Rick van den Bos
Manager Arbeidszaken
Flynth adviseurs en accountants