Zo maar een greep uit een recent nieuwsbericht:

“In een wanhoopspoging om de rekentoets voor middelbare scholieren te redden, heeft staatssecretaris Dekker (Onderwijs) geopperd om kinderen al met een afgerond eindcijfer 3 te laten slagen. De Kamer sprak eerder met Dekker en Bussemaker een vangnetregeling af waarbij maximaal 5 procent van de scholieren mocht zakken door de rekentoets”.

Los van de absurditeit dat een 3 voldoende is, deed het mij meteen denken aan de drie tijdelijke contracten die een werkgever aan een werknemer gedurende twee jaar mag aanbieden. Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat er voor werkgevers in de Wet Werk en (on)Zekerheid geen vangnetregeling is afgesproken. Het zou toch mooi zijn, als een werkgever voor een bepaald percentage van het werknemersbestand mag afwijken van de regel. Een fraaie (deel)oplossing voor het probleem waar veel werkgevers mee worstelen. Want de geluiden van de werkgevers blijven niet positief over de Wet Werk en (on)Zekerheid.
Na de crisis begint alles weer een beetje aan te trekken. De werkgevers willen graag personeel aannemen, maar waken voor de verplichtingen die uit een vast dienstverband voortvloeien. En tot nu toe heb ik nog geen wetgeving of oplossing gezien, waardoor het voor werkgevers makkelijker wordt. Want het blijft een wens van werkgevers om voor langer dan twee jaar flexibel om te gaan met de door hen gewenste en (soms ook) noodzakelijke flexibele schil.

Nog niet zo lang geleden droomde ik van een samenwerkingsverband tussen verschillende werkgevers die in een zelfde sector werkzaam zijn. Deze werkgevers hadden de samenwerking gezocht waarbij ze personeel gingen aannemen, (bij)scholen en ontwikkelen. Er was een praktisch systeem opgezet, zodat deze personeelsleden hetzelfde scholingsprogramma gingen volgen. Ook werd het functioneren en de ontwikkeling van de werknemer met gestructureerde voortgangs- en functioneringsgesprekken in beeld gebracht.

Verschillende opties waren dan mogelijk voor het vervolg:
1) Bij goed functioneren van een werknemer kwam deze werknemer vanzelfsprekend in aanmerking voor een contract voor onbepaalde tijd.
2) Als de werkgever geen “lange termijn-ruimte” voor deze werknemer had, kreeg de werknemer een aanbeveling, zodat de andere werkgevers in het samenwerkingsverband kansen kregen deze werknemer aan te nemen. Het grote voordeel was onder andere dat deze werknemer al een inwerktraject achter de rug had en noodzakelijke scholing had gekregen.
3) Als een werknemer bij de sollicitatie geen aanbeveling kon overleggen was dit een signaal voor minder functioneren.
4) Wanneer de werkgever zich niet aan de verplichtingen van de functionerings- en voortgangsgesprekken hield, kwam er sowieso een aanbeveling voor de werknemer en werd dit “gebrek” van de werkgever eveneens vermeld op de aanbeveling.

Enigszins verward werd ik wakker. Ligt hier een oplossing voor het oprapen of is het science-fiction?

 

Rick van den Bos
Manager Arbeidszaken
Flynth adviseurs en accountants

Rick.vandenbos@flynth.nl