Het gedicht “Tijd” van M. Vasalis  begint met de zin “ Ik droomde dat ik langzaam leefde”. De rest van het gedicht was overigens – zoals mijn docent dat eufemistisch noemde –  moeilijk toegankelijk. Maar die zin. ……  Kennelijk is langzaam leven iets waarvan je alleen kunt dromen. En dat is ook wel een beetje zo. Waar blijft de tijd (een vraag waar ik overigens nog steeds nieuwsgierig naar ben, waar blijft de afgeleefde tijd, maar dat terzijde). We zijn druk. En dan is het goed om af en toe eens even stil te staan. En het er over te hebben.

Ik sprak 2 jaar geleden een startende ondernemer. Hij kwam langs met een netwerkvraag (zo heette dat kennelijk op de cursus). Waar ben je mee bezig vroeg ik. Ik ben met mijn droom bezig, was het verrassende antwoord. Het ging om een mooi adviesproduct, waar hij zelf heilig in geloofde. En hij was op zoek naar klanten uiteraard, maar dat leek toch een beetje bijzaak. Hij was bezig zijn droom handen en voeten te geven. Met een aanstekelijke hoeveelheid energie. Ik kwam hem een paar weken geleden weer tegen. Hoe is het met je droom ? Ik moet op zoek naar een nieuwe…….want deze is verdacht veel op werk gaan lijken…….

Ondernemers hebben het druk. We hebben geen tijd om te dromen, we moeten aan het werk. En toch is dat volgens mij niet waar. Ondernemers moeten inderdaad aan het werk, maar de meeste ondernemers hebben wel degelijk een droom. En dat geldt niet alleen voor ondernemers. Ik mocht een tijd terug bij gelegenheid vertellen wat mijn droom voor Lelystad was. Daar kan ik wel 5 columns mee vullen, maar de kern van die droom is een stad waarvan iedereen weet dat het er goed werken en wonen is. En aan dat wonen en werken kunnen we als overheid veel doen, maar de droom, dat iedereen dat weet, dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we echt iedere inwoner en ondernemer in de stad voor nodig. En dan zou ik eigenlijk Uw droom wel willen kennen. Wat is uw droom voor Lelystad ? Kom het me vertellen tijdens het ondernemersspreekuur (iedere maandag van 11.00 – 12.00) of mail die droom naar ja.fackeldey@lelystad.nl . Misschien kunnen we helpen die droom te verwezenlijken. Want ik geloof niet dat dromen bedrog zijn, dromen zijn nog niet waar, maar wel degelijk werkelijk.

Iemand die zo’n eigen droom aan het verwezenlijken is , is Olaf Oosterman, Lelystedeling en initiator van de Live Your Dream Foundation. Live Your Dream Foundation is een stichting die opgericht is om grenzen te verleggen van chronisch zieken door middel van deelname aan wereldwijde sportevenementen. En hij heeft een droom. Met een team van chronisch zieke en gezonde zeilers mee doen aan de Volvo Ocean Race.  Met deelname aan de Volvo Ocean Race vraagt Live Your Dream Foundation wereldwijd aandacht voor chronisch zieken en wil de stichting een verbinding maken tussen de belevingswereld van chronisch zieke en gezonde mensen. Voor Olaf Oosterman, die zelf de chronische aandoening het Syndroom van Marfan heeft, geldt: “Meedoen is voor mij al winnen. Juist doordat ik mijzelf weerbaar maak en mij concentreer op de mogelijkheden en kansen, heb ik veel meer kunnen bereiken dan ik had verwacht. Dat is wat ik graag wil delen met de wereld zodat wij, chronisch zieken, meer gaan participeren in de samenleving. Juist in deze tijd is dat belangrijker dan ooit.”

Om de droom te realiseren en deel te nemen aan de meest uitdagende zeilrace ter wereld is een garantstelling van € 50.000,- nodig. Het college van Lelystad heeft besloten de garantstelling op zich te nemen en hiervoor samen met de stichting Live Your Dream en City Marketing Lelystad een wervingscampagne op te zetten. In ruil voor de garantstelling door de gemeente zal de slogan ‘Lelystad. City of opportunities’ (de Engelstalige variant op ‘Lelystad geeft lucht’) tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018 op de spiegel van het Live Your Dream schip prijken.

Het is een prachtig initiatief dat in Lelystad is ontstaan en het sluit dan ook in meerdere opzichten aan bij waar Lelystad voor staat. Ons credo zegt het al. ’Lelystad geeft lucht’ wil onder meer zeggen dat wij als stad graag de ruimte geven aan dromen en ideeën van mensen. Daarnaast vinden we het als college belangrijk dat iedereen mee kan doen. ‘Iedereen doet mee’ is de letterlijke titel van een van onze collegeprogramma’s. En last but not least, Lelystad heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld als echte watersportstad. Het wordt tijd om dat nog verder, in dit geval wereldwijd, uit te dragen. We kunnen trots zijn op wat we als stad te bieden hebben op watersportgebied, maar bovenal op dit mooie initiatief, dat dromen tot leven brengt.

Iedereen kan de campagne steunen en helpen de droom te realiseren door een selfie te uploaden op http://lydfoundation.com/

Kortom: Leef je Droom, en help anderen hun dromen te leven !