Een keer per maand mag ik een column schrijven voor Flevozine. Meestal probeer ik dat te doen over een onderwerp dat ondernemers bezig zou kunnen houden en dan liefst een onderwerp dat ondernemers en overheid verbindt. Deze keer niet. Ik ga u lastig vallen met één van mijn zeg maar hobby’s. Nou ja…hobby, daarover zo meer. En de verbinding is dat ik ook hier u ga vragen mij te steunen.

“Zeg ken jij……”. Een begin van een Oudhollands liedje. Maar in dit geval een vraag die heel snel beklemmend wordt. Zo maar een gesprekje tussen 2 bekenden: “vandaag een klant, 58 jaar, longkanker, ze kunnen niets mee voor hem doen dan pijnstillers geven”. “Bij ons op school een jongetje van 5…. Waarom ???”

Want als ik nu vraag ken je in je directe omgeving iemand die met kanker te maken heeft, dan is het antwoord helaas voor iedereen, zonder uitzondering, ja. Een vreselijke ziekte, die velen van ons treft. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor. Sponsoracties, activiteiten en collectes om geld in te zamelen voor meer onderzoek  krijgen steeds meer steun. Dat is een goede zaak. De Roparun is ook zo’n inzamelactie. Maar wel een hele bijzondere. Door het doel en door de manier waarop dat geld ingezameld wordt. Daar vraag ik uw aandacht voor.

Wat is de Roparun

Sportief bezig zijn en goede doelen zijn de laatste jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor de Roparun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen geld op te halen om mensen met kanker en hun omgeving in hun laatste levensfase te steunen. In 2016 wordt die – voor de 25e keer – gehouden van 14 mei (start Parijs) t/m 16 mei (aankomst op de Coolsingel in Rotterdam).

Het evenement wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. En dat is het ook. De run zelf – vanaf zaterdagmorgen een uur of zeven tot maandagavond een uur of 8, vrijwel zonder slaap, dat schept een band. Niet alleen de actie en de samenwerking , maar ook de mooie gesprekken en ervaringen. Vaak gaan die toch ook over datgene dat je eigenlijk niet zo makkelijk bespreekt. Wat er gebeurt met jezelf en je omgeving als het jezelf (zoals een paar van onze teamleden) of één van je naasten overkomt. Dat doen we tijdens de run, maar ook tijdens één van onze activiteiten. Grote kans dat je er al wel eens iets over gelezen hebt. Bv. Over de door Roparunteam Lelystad georganiseerde VN Apotheek LICHTJESLOOP op en rondom de atletiekbaan van AV Spirit. Ook die was een groot succes. De ruim 120, soms uitbundige verlichte deelnemers en de honderden glow-in-de-darkbandjes zorgden voor een sfeervolle loop. De 10 jarige Casper was één van de deelnemers. Niet lopen was ondanks zijn lichte griep voor hem geen optie “Tuurlijk, het is voor het goede doel en voor mensen die echt ziek zijn! Al moet ik die 800 meter kruipend doen, ik ga het doen!”

Zo zijn er nog veel meer verhalen. De Roparun is bijzonder, voor mij, voor ons en voor onze doelen. ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’ is niet voor niets. De doelen waaraan de Roparun de opbrengst besteed hebben één ding gemeen: ondersteunen van mensen die getroffen zijn door deze ziekte, zowel tijdens de ziekteperiode of als er geen uitzicht op verder leven meer is. Juist dan is aandacht nodig en kan een klein gebaar een groot effect hebben. De afgelopen jaren hebben de teams al meer dan 62 miljoen euro bijeen gebracht voor het goede doel waar Stichting Roparun voor staat: het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen met kanker.

Sinds een aantal jaren kent Lelystad dus een eigen Roparunteam,. Dit jaar ga ik voor de 5e keer mee met die Roparun, en voor het tweede jaar mag ik dat doen in de rol van teamcaptain.. In totaal telt Roparunteam Lelystad acht hardlopers, drie vaste fietsers, drie chauffeurs, twee teambegeleiders, drie verzorgers en vijf mensen die zorgen voor de catering. We hebben allemaal een compleet andere achtergrond, maar zijn gedreven door hetzelfde doel; met zijn allen de Roparun “lopen” en voordien zoveel mogelijk geld ophalen voor dit goede doel. Op http://www.roparunteamlelystad.nl/team stellen we ons voor.  Maar het gaat ons niet alleen om het lopen. Voordat we op weg gaan naar Parijs proberen we zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Ons team slaagt er nu al een aantal jaar in om – met heel veel inspanningen – netto zo’n € 20.000 aan de Stichting over te maken. Zo leveren wij onze bijdrage.

En daarvoor doe ik dan nu ook bij wijze van uitzondering een beroep op U. Je kunt mij of mijn team steunen door ons te sponsoren. Dat kan via de zgn. donatiemodule: via http://www.roparun.nl/teams/overzicht-teams-2016/?team=197.html kun je je bijdrage kwijt. Maar ook allerlei andere manieren van steun zijn welkom. Een mailtje naar mij via jop.fackeldey@mail.com is voldoende. En de volgende keer ga ik het weer gewoon over “ons” hebben.