Mijn eigen reis

Het lijkt wel een sprookje….Mijn droom is uitgekomen: spreker en schrijver worden.Beschrijving: Hotel Hardegarijp
Beschrijving: Hotel HardegarijpIk kwam op weg naar de lagere school altijd langs hotel Hardegarijp in de gelijknamige plaats in Friesland. Soms maakte ik een praatje met de koks Dat leidde er toe dat ik op mijn tiende op zaterdagen aan de slag ging in de keuken van het hotel. Boterballen draaien, peterselie hakken, eieren pellen, de grote pannenwas en het zorgen voor eendenkroos voor de vijver. Ik vond het elke week weer een feestje. Kok. Dat leek mij wel wat. Mijn vader moest er niets van weten. Ik moest en zou een degelijk vak leren. Elektricien, dat was wel wat voor mij vond hij. Met als gevolg dat ik mij meldde bij de ambachtsschool in Leeuwarden. Helaas was er geen sprake van het direct aan de muur schroeven van stopcontacten of andere praktisch werk, nee eerst moest ik leren draaien en smeden. Ik vond het maar niks en zei tegen een tante “Ik ga van school, ik word tóch kok”. Gelukkig vertelde mijn tante dat aan mijn vader. Dat was aanleiding voor een bezoek aan de hoofdonderwijzer. Ik moest met de hand op het hart beloven dat ik ging leren. En dat heb ik, achteraf gezien gelukkig, gedaan. Want ik was en ben nog steeds nieuwsgierig en leergierig. Uiteindelijk heb ik toch ook nog mijn diploma leerling-kok en mijn vestigingspapieren HoReCa verworven!
Als mijn vader mijn kantelmomenten eens mee had kunnen maken …

Mijn kantelmomenten

Er zijn vijf gebeurtenissen die ik zou willen benoemen als kantelmomenten.

Leiderschap
In 2008 was ik te gast bij een college van John Kotter, Harvard professor, de meest prominente veranderingsgoeroe van de wereld en auteur van ‘Onze ijsberg smelt – succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden’ en ‘A sense of urgency’. Ik ging er van uit dat hij zou spreken over de acht stappen in verandermanagement. Van ‘A sense of urgency’ tot ‘Stick to it’, het beklijven. Nee, John Kotter sprak voornamelijk over mensen, teamspirit, leiderschap en empowerment. Een fantastische dag, voor mij een kantelmoment en de basis voor mijn Column ‘Authentiek Leiderschap – warm bad of koude douche – later opgenomen in mijn GREENpaper, met een knipoog naar alle whitepapers, mijn huisstijl én mijn eigen achternaam.

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015

In 2009 kreeg ik, na het geven van een inleiding over leiderschap bij de Hogeschool Zeeland, het boek ‘Non violent communication’ van Marshall Rosenberg. Toen ik enige tijd later een brochure van Focus Conferences onder ogen kreeg, waarin stond dat Marshall naar Nederland zou komen, aarzelde ik geen moment en bestelde een kaartje. Ik vroeg dus naar een toegangsbewijs voor Marshall Rosenberg. Toen kwam de aap uit de mouw. Het ging om Marshall Goldsmith. Ik heb de presentatie van Marshall Goldsmith bezocht en heb daar geen seconde spijt van gehad. Hij brengt management terug daar waar het hoort, namelijk dicht bij je zelf. Hij zegt en schrijft: “It is all about behaviour”. Ik heb ontzettend genoten van zijn ‘optreden’. We hebben een bijzondere band gekregen omdat ik zijn boek ‘Tot hier en nu verder’ mocht gebruiken voor de hieronder beschreven presentatie in Cannes. Als je een kijkje neemt op de site Marshall Goldsmith Library dan begrijp je ook waarom zijn ‘20 slechte gewoontes van leiders’ in ons eigen boek ‘Authentieke Leiders, Echte Leiders’ staan. Als je naar zijn YouTube filmpjes gaat begrijp je waarom ik het over ‘optreden’ heb …

Nederlandse Mandela
Ik had al een aantal malen gesproken met professor Dr. Paul de Chauvigny de Blot Sj Lic. Ph. (verkort Paul de Blot), hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Business Universiteit Nyenrode, maar had hem nog nooit horen spreken. Ik denk met kippenvel terug aan het moment dat hij het volgende zei: “Ik heb in een Jappenkamp gezeten. Het laatste jaar bracht ik door in een isoleercel. Toen de oorlog over was nam ik het besluit om naar Japan te gaan om Hiroshima op te bouwen”. Dat kippenvelmoment beschouw ik als mijn derde kantelmoment. Ik dacht: hier staat de Nederlandse Nelson Mandela. Uit bewondering en waardering voor Paul de Blot ben ik daarna een groot aantal van zijn werkcolleges gaan volgen.
Cannes
Ik ben de afgelopen vijf jaar ambassadeur van de stichting Greenleaf Center for Servant Leadership Europe geweest. Tijdens een van de eerste ambassadeurs bijeenkomsten deelde ik de tafel met Lucas van Wees, lid van het landelijke bestuur van de NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling). Het gesprek ging uiteraard over leiderschap. Daar gingen zijn ogen van glimmen. Op enig moment zei Lucas tegen mij “Waarom ga je niet spreken?”. Mijn reactie “Ik geef één keer per jaar een gastcollege bij de NHTV (HBO opleiding Facility Management & Hospitality) in Breda. Dat vind ik wel genoeg”. Of je het nu synchroniciteit noemt of “toeval bestaat niet, het valt je toe” (Paul de Blot), enige tijd later kreeg ik een telefoontje van Marcus Evans of ik als keynote speaker in Cannes wilde spreken voor vijftig topmanagers, waaronder een aantal senior vicepresidenten van o.a. Nokia, R.A.I., Adecco, Philips, DHL en Volkswagen. Je zult begrijpen dat ik niet reageerde met “Ik spreek al één keer per jaar en vind dat wel genoeg……”. Dat was mijn eerste optreden in het buitenland.

Hét Kantelmoment was eind 2014, het moment dat een van de bekendste kantelaars van Nederland, professor Jan Rotmans, mij uitdaagde om zijn boek ‘Nederland kantelt’ te recenseren. Dat vond ik de kroon op mijn activiteiten.****eker

Uit beide rollen haal ik energie. Het gaat om Passie, Plezier en Personen. Mijn droom is inderdaad uitgekomen. Naast het spreken heb ik al meer dan vijftig heel goed gelezen columns en recensies geschreven. Verder ben ik erg trots op ons boek ‘Authentieke Leiders, Echte Leiders’. 183 Tips, inzichten en ervaringen over het nieuwe leiderschap.

http://www.kantelboek.nl/mijn-eigen-reis.html

Mijn zoektocht, mijn kantelmomenten en mijn droom

Het bladerboekje: http://www.aaa-tfm.nl/AuthentiekeLeidersEchteLeiders.pdf

Bestellen:

https://www.managementboek.nl/boek/9789081925907/authentieke-leiders-echte-leiders-e-book-koos-groenewoud

*****: Mijn recensies, waaronder die van de boeken van Jan Rotmans tref je aan op:

http://www.aaa-tfm.nl/boeken.html.
Veel leesplezier en inspiratie!

Wie is Koos Groenewoud

 

Kantelaar, spreker, schrijver, columnist, bruggenbouwer, hospitalityman, adviseur en facilitair expert.

Hij spreekt, schrijft en geeft workshops over ‘nieuw’ (Dienend) Leiderschap en kan u helpen met het oplossen van facilitaire vraagstukken.

Dienstverlener in hart en nieren met twintig jaar facilitaire managementervaring. Mensen-mens. Inspirerend veranderaar en bruggenbouwer, met gevoel voor humor en een passie voor Dienend Leiderschap. Hij helpt ondernemers, bestuurders, directeuren en managers betere leiders te worden. Hij inspireert, adviseert en helpt docenten, studenten, high potentials en ondernemingsraden. Kijk op de website voor veel meer informatie.

http://www.aaa-tfm.nl/  Het hele profiel: http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

Dit hoofdstuk is een bijdrage van Koos Groenewoud aan het Kantelboek. Zelf ook een hoofdstuk schrijven? Dat kan! Lees alle informatie op www.kantelboek.nl