Payrolling

Payrolling? Pas op !

Er bestaat veel onduidelijkheid over de status van payrolling. Veel bedrijven zitten in onzekerheid of lopen op dit moment grote risico’s.

Wat is payrolling eigenlijk? Een werkgever werft zijn eigen personeel en brengt de administratieve en juridische rompslomp over naar een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf wordt daardoor de juridische werkgever (soort uitzendbureau zonder werving en selectie) van de werknemer en de organisatie waar de werknemer de werkzaamheden verricht is niets meer dan een ‘inlener’.

Het voordeel van payrolling ligt vrijwel alleen bij de werkgever. Voornamelijk de zeer beperkte ontslagbescherming van een werknemer is een doorn in het oog van de politiek. De overheid streeft ook naar gelijk loon voor gelijk werk.

Er zijn al meerdere uitspraken van kartonrechters bekend die door de “payroll constructie” heen prikken en niet het payrollbedrijf als werkgever zien, maar de inlenende werkgever juist als werkgever zien. Dit kan enorme kosten met zich meebrengen, omdat werknemers niet ontslagen mogen worden en bijvoorbeeld het afspiegelingsbeginsel toegepast dient te worden.

Daarnaast is de wet Werk en zekerheid ingevoerd. De bedoeling van de wet is om het verschil tussen vaste medewerkers en flex medewerkers te verkleinen. Op 1 juli 2015 verandert ook de ketenbepaling voor tijdelijke werknemers. De ketenbepaling regelt wanneer opvolgende tijdelijke contracten overgaan in een vast contract. De ketenregeling geldt ook bij opvolgend werkgeverschap! Een werknemer komt hierdoor sneller in vaste dienst.

Aan de andere kant wordt per 01-07-2015 de transitie vergoeding geïntroduceerd. Het wordt hierdoor goedkoper om een medewerker te ontslaan. De jurisprudentie op dit gebied moet zich nog ontwikkelen, dus goede dossiervorming is van essentieel belang.

Het lijkt erop dat het payroll systeem zijn langste tijd heeft gehad. Payroll bedrijven zullen over moeten omschakelen naar een uitzendbureau of een detacheringsbureau waarbij ze ervoor kiezen top werknemers aan zich te binden door opleiding, omscholing en training.

Advies

Heeft u medewerkers via een payroll constructie voor u werken? Laat u dan goed adviseren. Bij dreigend ontslag van een werknemer kan deze werknemer zich beroepen op de arbeidsvoorwaarden van u als inlenende werkgever.

Meer vragen? Mail gerust naar d.drost@sinkebv.nl

Gerelateerd nieuws

FlevoZine | Contact

Stichting Flevo Zakenfestival
Postbus 1447
1300 BK Almere
email: via contactformulier

FlevoZine | Categorie
FlevoZine | archief