Succesvolle ondernemers in het MKB experimenteren, laten klanten leidend zijn en gebruiken steeds minder ‘statische’ doortimmerde ondernemingsplannen. Deze houding leid tot groei en innovatie. 

Bovenstaande blijkt uit het onlangs uitgebrachte rapport van Panteia waarin zij onderzoek heeft gedaan naar ‘Toekomstbestendig ondernemen” welke in opdracht van het Ministerie van Economische zaken is uitgevoerd.

Klantsignalen bij elke stap

In het onderzoek zijn de verhalen van acht MKB-bedrijven beschreven die ondanks het snelle tempo van veranderingen in de economie en de maatschappij zich staande hebben kunnen houden. Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat ze een andere aanpak van ondernemen toepassen dan de gebruikelijke.  Hun aanpak kenmerkt zich door experimenteren, klantenfeedback en veelvuldig aanpassen. Vooraf plannen en ontwerpen compleet uitdenken zijn daarentegen geen kenmerken van de ondernemers. Oftewel, de ondernemer weet dat hij/zij nog niet alle kennis over de markt, de gewenste productspecificaties en de technische mogelijkheden in huis heeft en dat het product nog niet helemaal af is. Hij/zij gaat het product (op kleine schaal) testen en op basis van klantenreacties verbeteren, waarna een continu proces van testen en aanpassen plaatsvindt, totdat het product goed is. De klant treedt sturend op bij deze ‘lean start-up’-manier van ondernemen.

Bevlogen ondernemers en complementaire teams
Daarnaast bleek uit de casussen dat de ondernemers allen uitermate gemotiveerd zijn, lef hebben, het ondernemerschap in hun genen hebben en in hun team van medewerkers en partners zoeken naar complementariteit in kennis, vaardigheden, houding en gedrag. Mede door dit laatste is het voor hen mogelijk om gelijktijdig te exploiteren en te exploreren. Met andere woorden: deze ondernemers ontwikkelen en innoveren continu, naast de dagelijkse praktijk van verkopen, produceren en afleveren.

Nieuwsgierig geworden? Download hier het gehele rapport.

Hieronder zijn de succes en faalfactoren die ondernemers uit het onderzoek ervaren samengevat.

Wil je er over doorpraten hoe jij je onderneming toekomstbestendig kan maken dat kan. Ik ben gespecialiseerd in het helpen en begeleiden van MKB ondernemers zodat zij succesvol kunnen zijn.

Wilt  u ook succesvol zijn? Bel mij, 06-23022774 of mail mij, ferdinand.zomerman@cmenp.nl, voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ferdinand Zomerman

Claassen, Moolenbeek & Partners