Van 12 tot en met 25 oktober wordt voor de tweede maal de Dutch Agri Foodweek 2016 gehouden. De Nederlandse agrifoodsector laat in deze week de laatste ontwikkelingen zien. De sector wil de relatie tussen consument en voedsel versterken door letterlijk de deuren open te zetten. Ook Flevoland doet mee met bijeenkomsten in Almere en Dronten.

Boeren, tuinders, toeleverende en verwerkende voedingsindustrie, retail, overheid en wetenschappers laten tijdens de Dutch Agri Food Week zien hoe zij werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de keten van grond tot mond nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Het evenement is voor zowel professional als consument met belangstelling voor voedsel en voedselinnovaties. In Dutch Agri Food Week werken ongeveer 400 bedrijven en organisaties samen zoals boeren, telers, mkb-bedrijven in agrifood, provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemersclusters. Doel van Dutch Agri Food Week is innovatie bevorderen, kennis delen, kennis maken met de productie van voedsel en genieten van gezond voedsel.

Co-creatiesessie eiwittransitie Almere

In Flevoland staat op 14 oktober op het programma de co-creatie sessie Hoe groen is onze burger? in Aeres Hogeschool in Almere Tijdens deze bijeenkomst waaraan Flevo Campus ‘feeding the city’ Gemeente Almere en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv meewerken, komt aan de orde dat met groei van de wereldbevolking tot meer dan negen miljard mensen de productie van zuivel en vlees moet verdubbelen. Dit gaat niet lukken, gezien de beperkingen in biodiversiteit, bosbehoud, op het gebruik van meststoffen en de huidige landbouwpraktijk. Het gevolg is dat er andere efficiëntere manieren moeten worden gezocht om eiwitten voor directe menselijke consumptie te ontwikkelen. Lees hier meer over het programma en aanmelden.

Op 25 oktober is er bij CAH Vilentum Hogeschool in Dronten een TedX-inspiratiesessie met netwerklunch over voedsel en gezondheid. Meer informatie en aanmelden via TedX Inspiratiesessie

Thema Voedsel en gezondheid

Het thema is dit jaar Voedsel en gezondheid. Tijdens congressen, events, innovation tours voor bedrijven, workshops en festivals komen de gangbare praktijk en innovaties op het gebied van gezond voedsel aan de orde.

Zoals bijvoorbeeld een gezonde productie van voedsel, eten geproduceerd met minder zout en minder vet, het toevoegen van vitamines en mineralen om gezond ouder te worden, alternatieven als groentefriet en vezelburgers en voeding op maat voor iedereen individueel. Van wetenschappelijk onderzoek en verwerking, ondernemerschap en eindproduct tot onderwijs voor kinderen.

Op het programma met activiteiten in heel Nederland staat onder andere:

  • Innovatietours voor buitenlandse ondernemers naar Nederlandse bedrijven.
  • Innovatie-summit en Food Valley Expo.
  • Boeren, telers en levensmiddelenindustrie verwelkomen iedereen.
  • Gezond Koken met kinderen: kookwedstrijden voor kinderen door heel Nederland.
  • Virtuele voedselcollegetour.
  • Workshops/ foodfilm-festivals / TED-x/ businesscafés en wereldlezingen.
  • Groentefriet, vezelburgers, 3D-geprint voedsel, vitamine coatings, gezond jong zijn en gezond ouder worden, precisietechnologie en landbouwdrones.

16 oktober Wereldvoedseldag: Festival Rotterdam

Op zondag 16 oktober is er tijdens Wereldvoedseldag op het Schouwburgplein  in Rotterdam een festival in Rotterdam voor het algemeen publiek. Er is onder meer een foodquiz, er zijn kookdemo’s van TV-chefs zoals Yvette van Boven en Rudolph van Veen en optredens. In de Schouwburg zijn talkshows over verschillende aspecten van voeding. Consumenten kunnen er tevens op excursie naar tomatenbedrijf Tomatoworld, de aardappelenteler voor Bram Ladage en naar een melkveebedrijf. Onderwijs- en kennisinstellingen als Wageningen UR, hogescholen en groen mbo-onderwijs bieden een gratis virtuele collegetour aan met feiten en fabels over voedsel.

Koken met kinderen

De agrifoodsector vindt het belangrijk dat kinderen zich al vroeg bewust zijn van de oorsprong van voedsel en dit al jong leren. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er organisaties die met kinderen bij de boer kijken hoe voedsel groeit en dit daarna verwerken in een gezonde maaltijd en samen eten.

Dit vindt plaats bij de Keukenbazen Kookbattle in Noordoost-Brabant, bij Kokkerelli, Kids University for Cooking in Zuid Nederland in de regio Helmond en bij Resto VanHarte met kinderrestaurants in onder meer Den Haag en Amsterdam koken kinderen tijdens de week gezonde maaltijden.

Om alle kinderen in Nederland kennis te laten maken met gezond en lekker koken is er op één dag tijdens Dutch Agri Food Week een feestelijke nationale kookwedstrijd.

Thematours voor buitenlandse ondernemers

Dutch Agri Food Week organiseert thematours naar innovatieve Nederlandse bedrijven voor buitenlandse ondernemers, zoals de Agtech, Personalised Nutrition, Smart Fresh en Dairy and Water Technology Tour. Deze tours gaan naar bedrijven als de Verspillingsfabriek, Keygene, Duijvestijn Tomaten en The Nutrition Alliance Gelderse Vallei.

Verder staan op het programma een Innovation Summit en het vervolg van het Start Up Fest F&A Next voor start-ups, investeerders en ondernemers. Andere voorbeelden zijn de internationale conferenties zoals Food Valley Expo en World Dairy Summit.

Dutch Agri Foodweek: partners

Dutch Agri Food Week is een initiatief van de Topsector Agri & Food met Food Valley NL en agrifood- en tuinbouwregio’s AgriFood Capital, Greenport Westland – Oostland en Brightlands Greenport Venlo. Voor medewerking en invulling van het programma zorgen Albert Heijn, FrieslandCampina, LTO Nederland, het ministerie van EZ, Rabobank, Vion Food, het MKB-cluster Healthy Food en Wageningen UR.