Op uitnodiging van de provincie bracht de ambassadeur van de Oekraïne, Olexandr Horin woensdag 20 april een werkbezoek aan de provincie Flevoland. Op het programma stonden bedrijfsbezoeken in de agrofood sector, Werelderfgoed Schokland en de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaai- en pootgoed voor landbouwgewassen (NAK). De dag werd afgesloten met een rondetafelsessie met Flevolandse ondernemers in het provinciehuis.

 

Als eerste werd Agrico Research BV in Bant bezocht, een coöperatieve organisatie die wereldwijd aardappelen vermarkt, nieuwe rassen kweekt en innovatieve oplossingen bedenkt. Bij dit bezoek waren ook burgemeester Van der Werff van Emmeloord en wethouder Wijnants aanwezig.

Tijdens de werklunch op Schokland maakte de ambassadeur kennis met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waarvoor het voormalige Zuiderzee-eiland een tot de verbeelding sprekende icoon vormt.

Bij de lunch waren ook vertegenwoordigers van het Agrofoodcluster, Agrico, de NAK en Tolsma Grinsnich.  Het Agrofoodcluster richt zich op het verspreiden van kennis, het aanjagen van innovatie en het stimuleren van business in de open teelt. Tolsma-Grisnich in Emmeloord is specialist in bewaartechniek en automatiseert en optimaliseert de verwerking van agrarische producten. De NAK en Tolsma-Grisnich werden vervolgens ook bezocht.

In gesprek met Flevolandse ondernemers

Het werkbezoek eindigde met een rondetafelbijeenkomst onder leiding van gedeputeerde Jan-
Nico Appelman. Hij gaf een presentatie over grote gebiedsontwikkelingsprojecten als Lelystad Airport, Flevokust en Floriade. Tafelgasten van de stichting Duurzame visserij, het Composietencluster, en CAH-Vilentum gaven korte pitchpresentaties.

De ambassadeur vertelde op zijn beurt over de ontwikkelingen in zijn land en de economische mogelijkheden die hij ziet tot samenwerking.

Na afloop van het programma toonde de ambassadeur van Oekraïne zich onder de indruk.

Gedeputeerde Appelman: “De Flevolandse ondernemers en bestuurders hebben de ambassadeur en zijn economische functionaris een goed beeld kunnen geven van de kennis en ervaring die onze provincie heeft, met name op het gebied van landbouw en visserij. Hij was erg geïnteresseerd in de vernieuwingen; het zou mooi zijn als we op een later moment tot zaken kunnen komen met elkaar. Dan is sprake van win-win.”

Internationale samenwerking

Internationalisering van de Flevolandse economie vormt een belangrijke uitdaging voor onze provincie. Dat betekent dat er soms een buitenlandse reis wordt gemaakt, een internationale beurs wordt bezocht, en dat contacten met ambassadenetwerken in Nederland worden gelegd om Flevoland en onze specialties op de kaart te zetten.

Op de foto gedeputeerde Jan-Nico Appelman (l) en de ambassadeur van Oekraïne, dhr. Olexandr Horin (r)

Foto: Provincie Flevoland