In het kloppend hart van Emmeloord, aan de Noordzijde 8-12, is het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van het unieke Noorderpoortplan van ontwikkelaar Klaas Houwer. Dit plan bestaat uit vijf lagen met in totaal 47 appartementen voor senioren en starters. Op de begane grond worden verschillende commerciële ruimten (totaal 750 vierkante meter) gerealiseerd met ruim voldoende parkeergelegenheid.

De nadruk in het Noorderpoortplan ligt duidelijk op de woningbouw. Hiermee krijgt het centrum van Emmeloord een positieve impuls qua levendigheid, maar ook aan de uitstraling is gedacht. In samenwerking met architectenbureau Saanen uit Weert is gekozen voor de kenmerkende architectuur van de Delftse school. Aan hoofdaannemer Weever Bouw uit Kampen de schone taak om hier, aangepast aan de huidige tijd, de juiste ‘bouwpraktische’ invulling aan te geven. ‘Geen probleem’, voorspelt Weever-uitvoerder Henrico Tuinman. Hij: ‘Het is een mooie opdracht met leuke uitdagingen zoals hangende en verspringende balkons en twee liftkokers. Volgend jaar rond deze tijd moeten we kunnen opleveren’.

Volgens een goede traditie in de bouw was het aanbrengen van de eerste paal de officiële starthandeling van de werkzaamheden. Dit ging echter niet gepaard met het dreunende geweld van een heimachine. Hylkema funderingstechniek uit Kampen draaide in opdracht van Weever Bouw zogeheten mortelschroefpalen de grond in. Groot voordeel van deze funderingstechniek is dat de palen trillingvrij en geluidsarm in de grond verdwijnen zodat overlast voor omwonenden en schade aan nabijgelegen bebouwing wordt voorkomen.