Op het Comakership Meetingpoint, waar studenten met bedrijven netwerken, bestegen gisteren vier Comakers het podium: ze zijn in de running voor een Flevopenning. De jury nomineerde dit jaar een adelborst in spe die zich met turbochargers op de weg begaf, een student die een fabriekshal ontdeed van zijn dikke olielaag én twee ICT’ers die een simpele IKEA-kast omtoverden tot een heuse hardwarebibliotheek. Alle vier leverden een bijzondere prestatie.

Wie gaat er naar huis met de Flevopenning?

Op het Flevopenningengala dat jaarlijks plaatsvindt in een wisselende gemeente in Flevoland wordt bekendgemaakt wie er uiteindelijk met de felbegeerde Windesheim Flevopenning voor beste Comakership 2019 vandoor gaat. Degene die op 12 april wint, zal naar huis gaan met 1.000 euro die de gemeente Almere beschikbaar stelt.

Comakerships

Alle studenten van hogeschool Windesheim Flevoland gaan tijdens hun studie aan de slag met Comakership. Dit zijn praktijkopdrachten voor bedrijven en instellingen diedehbo-studentenzelf werven, uitvoeren én met een advies, plan of eindproduct afronden. Studenten die naast hun studie al een succesvolle onderneming runnen, krijgen de mogelijkheid om een praktijkopdracht uit te voeren in hun eigen bedrijf.

Pitchen voor een ‘stevige’ jury

Gisteren pitchten zeven geselecteerde studenten(teams) op de hogeschool hun Comakership. De vijfkoppige jury bestond uit Elly van Wageningen (wethouder onderwijs, sport, gezondheid en duurzaamheid Lelystad), Hajé de Jager (directeur Hajé Holding BV én voorzitter VNO-NCW Flevoland), Aukje Reinders-van der Galiën (voorzitter raad van bestuur bij Coloriet), Ferry Huurman (directievoorzitter Rabobank Almere) en Bert van Eekelen (adviseur innovaties Floriade 2022). Zij beoordeelden de Comakerships onder meer op toepasbaarheid, onderscheidend vermogen, duurzaamheid en meerwaarde voor opdrachtgever en regio. De jury was onder de indruk van wat de studenten op jonge leeftijd al hadden neergezet.

HBO-ICT: ‘In een IKEA-kast bouwden we ons prototype’

Marit Glas en Thomas Voorend kwamen met een lockersysteem voor het IT-bedrijf Atos. Met die lockers kun je het tijdstip van uitgifte en teruggave van uitgeleende hardware vaststellen én weet je of een item zich in een locker bevindt, en zo ja in welke. Ze ontwierpen op basis van RFID-technologie – waarmee je informatie in objecten opslaat en van een afstand kunt ‘aflezen’ − een identificatiesysteem voor objecten in smartlockers. ‘We mochten zelfs bij IKEA shoppen’, vertellen Marit en Thomas lachend na afloop. ‘Het prototype bouwden we in een IKEA-kast die het bedrijf Quispel later ombouwde en leverde. Zij zetten dit om in een ontwerp dat ze samen met Atos aan klanten gaan verkopen.’ De jury was onder de indruk van de deskundigheid van de studenten en de eindeloze toepassingsmogelijkheden van hun eindproduct: denk eens aan het gebruik in hotels of voor gereedschappen.

Engineering: ‘Er zijn heel wat turbochargers op de schroothoop beland!’

Met een newtonmeter in de hand en hefboom in de aanslag stortte Wouter Schoo − die een carrière als officier techniek bij de marine ambieert − zich bij Mitsubishi Turbocharger and Engine Europe op stapels turbochargers en heeft hij vooral véél gesloopt. Met een turbocharger rijdt je auto zuiniger, maar die moet je wel correct monteren. Wouter testte hoeveel kracht je kunt zetten voordat positioneringspinnen afbraken. ‘Al mocht ik’ zo verklaart Wouter, ‘alleen stukgaan op turbo’s − ze zijn nogal prijzig! − die de afdeling Rework had afgekeurd.’ De jury over Wouter: hij opereerde zelfstandig en had nauwelijks begeleiding nodig en zijn specificaties, die Mitsubishi nu aan zijn klanten stuurt, dragen bij aan een forse kostenvermindering.

Engineering: ‘Olie druppelde van de dakspanten, geen roestprobleem dus!’

Wat Valiant Beekes aantrok in zijn opdracht voor Gebrema Metaalwaren was dat hij een bedrijf aantrof waar hij kon innoveren. Bij de productie van messingartikelen werd flink wat koelolie gebruikt die zich vernevelt. Gevolg:oliemist in de fabriekshal. De ramen stonden vaak open, wat tot hoge stookkosten leidde en voor personeel was het niet prettig zich constant in die olienevel te hullen. ‘Uit onderzoek bleek dat de elektrostatische filtertechniek een goede oplossing is. Ik heb ook een producent gevonden die de filters kan leveren tegen een kwart van de prijs die ze in ons land kosten’, zo vat Valiant zijn Comaker kort samen. Voor de jury was duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk overtuigingspunt: voor medewerkers, milieu én bedrijf heeft de oplossing van Valiant grote impact.

Ezra Dirks (Engineering) kreeg tot slot een eervolle vermelding voor de voorgevel die ze ontwierp voor het Biomimicry College op basis vande Life’s Principles: een set van strategieën uit de natuur die ervoor zorgen dat het ecosysteem in balans blijft. Met onder meer een zonwering die de werking van dennenappels imiteert.