Wethouder Van Amerongen van gemeente Dronten, gedeputeerde De Reus van provincie Flevoland en Erwin van Gemert van Eneco hebben groen licht gegeven voor het EFRO-project PowerParking (EFRO: Europees Fonds Regionale Ontwikkeling). Parkeren onder de 1100 zonnepanelen op het parkeerterrein achter het gemeentehuis van Dronten zorgt voor slimme integratie van hernieuwbare energieopwekking, elektrisch laden en energieopslag.

“Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van onze gemeente. Ik ben er dan ook extra trots op dat we dit prachtige duurzame en innovatieve project hier in Dronten hebben neergezet, als eerste in een reeks van solar parken in combinatie met een energie neutraal gemeentehuis”, aldus wethouder Van Amerongen portefeuillehouder voor duurzaamheid. Gedeputeerde De Reus: “PowerParking draagt bij aan de integratie van duurzame energie en duurzame mobiliteit. Voor dit innovatietraject hebben ondernemers, kennis organisaties en publieke partijen samen letterlijk en figuurlijk ruimte gemaakt.Van deze pilot kunnen alle betrokken partijen veel leren over het opzetten van dergelijke parkeerterreinen, in Flevoland en daarbuiten.
Door een extra EFRO-subsidie krijgen we nu de kans om ook bij MAC3PARKin Lelystad en Almere te testen.

Twee extra locaties
Een aanvullende subsidie maakt het PowerParking-concept op twee extra parkeerterreinen mogelijk bij MAC3PARK in Lelystad en Almere. Hierdoor worden nog ruim 180 parkeerplaatsen overkapt met zonnepanelen en worden 24 extra laadpunten geïnstalleerd. Dit levert extra waardevolle leerpunten op voor de uitrol, omdat het locaties zijn met andere bezoekers-en laadprofielen. Het doel is om hierna het PowerParking-concept zonder EFRO-subsidie uit te breiden naar andere parkeerterreinen. Marian Mulder, directeur MAC3PARK sinds begin 2020, is zeer verheugd: “De eigenaar, Meine Breemhaar, kon gelukkig ook direct instemmen met mijn verzoek om mee te werken aan deze unieke kans. Mijn visie is dat MAC3PARK voor haar huurders een duurzame omgeving gaat creëren, zodat zij zich kunnen bezighouden met ondernemen. Deze twee PowerParking-locaties zijn een enorme stap in de goede richting én passen helemaal in onze plannen om een circulaire hub in Lelystad te openen.

Foto: Fotostudio Wierd