De meeste Nederlanders eten meer dierlijk eiwit dan ze nodig hebben. Het dagelijkse stukje vlees op het bord is nog steeds populair. Maar om ons voedingspatroon gezonder en duurzamer te maken zullen we minder dierlijk eiwit (vlees)moeten eten en in verhouding meer uit plantaardige bron. Alleen vegetarische producten zijn niet voldoende. De nationale ambitie uit de Green Proteïne Alliance is om te komen tot 50:50 plantaardig versus dierlijk eiwit in 2025. Hoe maken we de overgang naar de helft minder vlees makkelijker?.

Het is belangrijk om bestaande en nieuwe ondernemers in de eiwitsector te stimuleren en ondersteunen. Hierbij moet meer vanuit de consument en de markt worden gedacht met focus op lekker en gemakkelijk en alternatieven te bieden voor het dagelijkse stukje vlees, zonder dat het vlees helemaal vervangen moet worden. Hiervoor is ook een goede marktstrategie en aanpak nodig om het doel te behalen. Jongeren betrekken bij de eiwittransitie versnelt de overgang naar een meer plantaardig voedingspatroon.Burger 2

De 50/50 burger is een hybride product en deze moet de overgang van dierlijk naar plantaardig eiwit toegankelijker te maken.   De helft bestaat uit rundvlees en de andere helft uit plantaardig eiwit (soja en quinoa) Maar welke soja is geschikt voor dergelijke hybride producten? En welke soja is geschikt voor de teelt in Flevoland (Nederland of Europa).

Dutchsoy en Meat &More zijn bestaande bedrijven uit Flevoland die hun kennis nu combineren. De vraag naar het hybride product vraagt een goede marktintroductie en moet vooral lekker zijn. De kennis die nog nodig is om de meest geschikte soja te telen wordt ingebracht door het praktijkcentrum Aeres en de Universiteit van Wageningen.

In januari 2017 is de Flevo Campus geopend: dé wetenschappelijke verzamelplek voor innovaties op het gebied van voedsel- en verstedelijkingsvraagstukken voor de toekomst. Onder het dak van de Flevo Campus brengt Almere studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te onderzoeken en te testen hoe we voedselvoorziening in groeiende steden kunnen veranderen en vernieuwen. Het blijft niet bij onderzoek: Almere en omgeving zijn onze live praktijkwerkplaats waar we gaan testen, proberen en bouwen. Bedrijven kunnen innovaties testen met inzet van onderzoekers, docenten en studenten. In die zin biedt de campus een research& development faciliteit voor het MKB. De campus biedt daarmee een verzamelplek voor gerichte samenwerking