Uit de handen van Erik Wallenburg uit Zeewolde kwamen al verschillende kunstwerken voort. Afgelopen donderdag mocht hij zelf de Lelyprijs 2017 in ontvangst nemen. Deze onderscheiding bestaat uit een beeld van drie opeenvolgende handgebaren, dat werd uitgereikt door de Flevolandse Commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Wallenburg ontvangt de Lelyprijs omdat hij de plaatselijke cultuur op allerlei creatieve manieren stimuleert. Hij organiseerde bijvoorbeeld verschillende evenementen, waarmee hij zelfs twee keer het Guinness World Book of Records haalde. In 1997 zette Erik de ‘Z tot Z-wandeltocht’ op, een jaarlijks evenement waarbij in 24 uur meer dan honderd kilometer moet worden afgelegd. In 2014 is zijn enkel verbrijzeld geraakt en ook moest zijn been geamputeerd worden. Toch volbracht Erik zijn eigen tocht in 2015 nog, zij het in een rolstoel. Verder heeft hij voor Zeewolde diverse kunstwerken ontworpen, is maker van een wekelijkse cartoon en bedacht onder meer het spel ‘kruis-de-buizen’, dat de Koninklijke familie heeft gespeeld tijdens een bezoek aan Zeewolde. Vanuit zijn kunstzinnige achtergrond ontwierp Erik bovendien een bronzen beeld dat bedoeld is voor mensen die een dierbare hebben verloren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het beeld dat aan de Lelyprijs verbonden is, werd ontworpen door kunstenaar

Siemen Bolhuis. Hij maakte drie handen in een natuurlijke volgorde. De eerste hand geeft de inspiratie weer, de tweede hand geeft vorm en de derde hand deelt het resultaat met anderen. De letters op de sokkel zijn gelijkmatig over het beeld verdeeld. Door die weergave ontstaat een tijdlijn waarlangs de handen zich bewegen.

 

De Lelyprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, waar Leen Verbeek ook voorzitter van is.

Foto’s van de prijsuitreiking zijn in samenwerking met Zeewolde Actueel tot stand gekomen.