Gedeputeerde Jan-Nico Appelman reisde deze week af naar Manchester in Engeland. In Manchester vond een conferentie en de monitoring board meeting van het project ’Interreg Europe FoodChains 4 EU’ plaats. Het project heeft als doel om regionaal innovatief beleid te versterken dat zich richt op duurzame en korte voedselketens. In het project werken we samen met 4 andere Europese regio`s: Maramures in Roemenië, Plovdiv/Sofia in Bulgarije, Emilia-Romagna in Italië en en Greater Manchester in Engeland.

Turning plans into actions

De conferentie had als thema ‘Turning plans into actions’. Gedeputeerde Appelman gaf het startsein van de conferentie. Daarna kwamen een aantal inspireerde sprekers aan het woord, waaronder Carolyn Steel en Kevin Morgan. Carolyn Steel is architect, docent en auteur van het boek ‘De Hongerige Stad’. Haar betoog en boek gaan over hoe alledaagse activiteiten onze steden vormen. Voor Flevo Campus maakt zij in 2020 een korte film. Die film wordt tijdens de Floriade getoond. De deelnemers gingen in verschillende workshops uiteen om onderwerpen als ondernemerssupport, opschalen van voedselinitiatieven en uitdagingen in regionale partnerschappen te bespreken. Projectleider Hillebrand Koning gaf een presentatie over het Flevolandse sojateeltproject en de challenge ‘Eet als een Pionier’.

Op naar de volgende fase

De conferentie en de monitoring board meeting markeert het einde van de eerste fase van het ‘FoodChains 4 EU’ project. Het leerproces en het uitwisselen van ervaring wordt nu afgesloten. De volgende fase begint in januari 2020. Eelke regio gaat dan een actieplan implementeren waarbij ze de opgedane kennis vertalen naar de eigen regio. In Flevoland willen we de korte voedselketen versterken en professionaliseren. Onder meer op basis van good practices uit Manchester en Maramures.