De Nationale Investeringsbank die het kabinet gaat opzetten moet het voor Almeerse studentondernemers makkelijker maken om financiering te krijgen.

Minister Dijsselbloem van Financiën deed bij zijn ronde langs onderwijsinstellingen dinsdag 28 februari Hogeschool Windesheim Flevoland aan. Hij ging in gesprek met studentondernemers. Daarnaast konden business en management studenten in een College Tour setting hun vragen stellen aan de voorzitter van de Eurogroep.

Naast financieringsmogelijkheden voor studentondernemers kwamen onder meer de invloed van de Brexit voorbij, de situatie in Griekenland, de hervorming van de arbeidsmarkt en het belastingstelsel en het verhogen van de koopkracht in Nederland.

Investeringsbank

De eerste vraag kwam van Robbin Tan, student Communicatie en mede-eigenaar en coach van sportschool CrossFit Immaculate in Almere. CrossFit is populair en recent heeft Robbin de sportschool uitgebreid. Bij het opzetten van zijn bedrijf kon hij naast regelingen van Windesheim Flevoland om flexibel te kunnen studeren, ook aanspraak maken op financiering vanuit de gemeente voor start-ups. Inmiddels bestaat deze subsidie niet meer en een lening bij de bank kreeg hij niet bij gebrek aan voldoende eigen vermogen. Hij wilde van de minister weten of studentondernemers straks kunnen aankloppen bij de Nationale Investeringsbank. Dat blijkt precies het doel van de 2,5 miljard die is gereserveerd. Anders dan een gewone bank, brengt de Nationale Investeerdersbank risicodragend kapitaal in, waarmee ondernemers vervolgens naar de bank kunnen gaan om een lening te krijgen.

Beecase in kerstpakket?

Studenten en eigenaars van Innobee Jim Bisschop en Jelle Verdorst hadden naast een vraag een suggestie voor de minister: ‘uw ambtenaren hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om veiligheid. Wij hebben een telefoonhoes op de markt gebracht met ruimte voor pasjes, die beschermt tegen skimmen. Misschien kunt u ze allemaal een beecase geven?’ Aldus Jim Bisschop. Een lachende minister vond het een mooie optie voor het kerstpakket.

Minister Dijsselbloem benadrukte tot slot het belang van startende ondernemers voor de Nederlandse economie. Ook gaf hij de studenten nog een advies mee: ‘Als je vooruitgang wilt boeken moet je anderen meenemen en proberen te begrijpen wat hun belang, zorg of ambitie is, zodat je een brug kunt slaan. Dat heeft mij ook enorm geholpen, in Nederland en in Europa. Samen kun je een stap vooruit zetten.’