Flevoland: Een goed tweede kwartaal, met meer transacties en stijgende verkoopprijzen verhindert niet dat de tweedeling op de woningmarkt steeds groter wordt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM die zijn gepresenteerd.
NVM-voorzitter Ger Jaarsma: ‘De verschillen in Nederland zijn groot en worden steeds groter, met regio’s die het goed doen en regio’s die stelselmatig achterblijven. Ook het aanbod – koop én huur – is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk.’
Tweedeling op de woningmarkt groeit
In het tweede kwartaal 2016 kregen ruim 42.819 bestaande koopwoningen uit het NVM bestand een andere eigenaar. Dat is bijna 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting oM totaal 55.000 transacties. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 153.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars. Dat komt neer op ruim 199.000 transacties voor de gehele markt. Ook de prijzen zijn het afgelopen kwartaal verder gestegen.

Huizenmarkt 1

Transactieprijs
Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7% meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +5,6%. De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 7% onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 14% hoger dan op het dieptepunt.
Verkooptijd
De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 90 dagen, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Bijna 13% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de NVM-regio Amsterdam gaat het om meer dan de helft van de verkochte woningen.
Aanbod
Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2016 (de peildatum voor het aanbod) staan er bij NVM-makelaars bijna 111.500 woningen in aanbod (totale markt: 145.000 woningen). Dat is 21% minder dan een jaar geleden.

Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal 2016 kiezen uit amper 8 woningen. Het vorige kwartaal had een consument nog keuze uit 10 woningen.

Huizenmarkt 2Provincie Flevoland
Ook de provincie Flevoland lift mee met deze landelijke trend. Vanwege de druk op de huizenmarkt in Amsterdam, voert Almere de toon in de Top 10 van Huizenzoeker.nl. De vraagprijs per vierkante meter is €2.027.-. Almere laat een groei in huizenverkoop zien van plus 0.82%. Lelystad volgt met een vierkante meterprijs van €1.786.- en een plus van 0.48%. De Noordoostpolder scoort als goede derde in de rij met een vierkante meterprijs van €1.744.- en een plus aan verkopen van 0.41%. Zeewolde kent als vierde in de rij een hogere vierkante meterprijs (2.203.-), maar plust in huizenverkoop iets lager met 0.23%. Dronten sluit de rij met een vierkante meterprijs van €1.887.- en een groei van 0.23%. De vraagprijs ligt in Flevoland gemiddeld op €264.497.-. Dat is een stijging van 0.37%.
(Illustraties: NVM.nl)