De Lelystadse organisatie in biologische groenten en fruit heeft met dertig werkplekken zijn intrek genomen in de derde MAC³PARK kantoorvilla aan De West in Dronten.

OTC was sinds 2001 gevestigd aan de Bronsweg in Lelystad. Daar is het bedrijf van tweemanszaak in zeventien jaar gegroeid naar een internationale organisatie met meerdere bedrijven en afnemers in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. De kernactiviteit van OTC (Organic Trade Company) is import en export, opslag, distributie en het verpakken van biologische groenten en fruit. Daarbij werkt OTC wereldwijd met telers en leveranciers voor een continu aanbod van verse groente en fruit, dat zijn weg vindt naar retailers in talloze landen.

Fase van groei
“We zitten in een fase van groei”, zegt algemeen directeur Edward Out. “Daarmee gaat uitbreiding van onze groep professionals in de afdelingen, inkoop, kwaliteit, logistiek en administratie gepaard. Bovendien wilden wij wegens onze wereldwijde activiteiten en de daarmee verband houdende toename van de contracten met telers/leveranciers en afnemers ook een kwaliteitsslag maken wat de huisvesting en representatie betreft. Op onze locatie aan de Bronsweg hebben we de afgelopen jaren een prettige werkomgeving gecreëerd. Hier hebben we de afgelopen zeventien jaar ons bedrijf flexibel kunnen uitbreiden, maar liepen nu tegen de grenzen aan. Verbouwen was geen optie, maar binnen de MAC³PARK organisatie doorgroeien naar een gloednieuw en representatief pand geheel voor onszelf wél. We zijn daarom met MAC³PARK in gesprek gegaan over de huur van de gehele derde kantoorvilla die MAC³PARK in een project van vijf aan De West in Dronten realiseert.”

Zuidelijk Halfrond
Voor OTC, dat zich vanaf het begin richtte op biologische vollegrond groente, was de aanwezigheid van biologische teeltbedrijven in de directe omgeving destijds in 2001 een belangrijke reden om zich aan de Bronsweg te vestigen. Inmiddels is die noodzaak veel minder aan de orde. Want circa 60 procent van de biologische groenten en fruit komt van landen op het Zuidelijk Halfrond. Verder is OTC de laatste jaren overal ter wereld bezig met het realiseren van strategische allianties met teeltbedrijven, enerzijds vooral om de kwaliteit te verhogen en anderzijds om het retailkanaal te stroomlijnen. Bovendien beschikt OTC in Poeldijk over een eigen magazijn wat hen gunstig positioneert ten opzichte van de haven van Rotterdam en het Westland. Edward Out: “In de driehoek Den Haag-Rotterdam-Ridderkerk bevinden zich de meeste handelshuizen, waardoor er in deze driehoek grote logistieke slagkracht aanwezig is om binnen 24 uur vrijwel alle landen in Europa te bereiken. Wij verwerken nu jaarlijks 28.000 ton groente en fruit, wat neerkomt op meer dan 30.000 pallets.”

Bereikbaarheid
Voor OTC is de locatie van het hoofdkantoor in zoverre van belang, dat het voor personeel en klanten eenvoudig bereikbaar moet zijn. Voor de locatie De West in Dronten is door OTC dan ook een woon/werkbalans uitgevoerd, die op nul uitkwam. Edward: “De meeste van onze werknemers wonen in een straal van 40 kilometer rond Dronten. Zij kunnen hier filevrij komen en hebben nu ook met het station in de buurt een optimale OV-reistijd. En die bereikbaarheid geldt vooral ook voor onze buitenlandse bezoekers die wij wekelijks hebben; zij kunnen nu met de trein rechtsreeks van Schiphol naar Dronten komen.”

Edward Out benadrukt ook de aanwezigheid van de agrarische hogeschool Aeres in Dronten, die voor OTC van belang kan zijn. “We willen de banden met Aeres zeker aanhalen om kennis en ervaring te delen en om stageplaatsen in te vullen. We hebben allianties met buitenlandse telers maar zijn ook zelf met biologische ontwikkelprojecten bezig zoals in Colombia en Burkina Faso, en dat kan zeker een meerwaarde zijn voor Aeres Hogeschool. We zetten daarbij vanzelfsprekend in op fair trade opdat de ontwikkelprojecten waarin wij actief zijn lokaal blijvend maatschappelijke verbetering brengen.”

Verhuizing
OTC heeft alle drie de etages van de derde MAC³PARK Kantoorvilla in gebruik. De verhuizing naar Dronten vond plaats op zaterdag 26 mei en de eerste werkdag van OTC in Dronten was maandag 28 mei. In een later stadium komt er een openingsevent zodat geïnteresseerden kennis kunnen maken met de retailspecialist in biologische groenten en fruit.

Meer informatie: www.otcorganics.com