“RCN Zeewolde zit na een roerige tijd weer flink in de lift”

Wout Sleurink is nu drieënhalf jaar parkmanager bij RCN Zeewolde. Een klus waaraan veel mensen nooit zouden beginnen is uitgedraaid op een daverend succes. Het vakantiepark was op
sterven na dood, maar leeft nu als nooit tevoren. “Waar andere vakantieparken het moeilijk hebben, maken wij op alle fronten winst.”

In de afgelopen drie jaar is er ontzettend veel gedaan om dat te bewerkstelligen. Sleurink: “Heel veel. Vooral het eerste jaar was een roerige tijd met vier verschillende algemeen directeuren bij RCN. Sinds twee jaar heeft de overkoepelende organisatie een nieuwe directeur die ook weer durft te investeren en dat was precies wat wij nodig hadden. Door de crisis en verkoopplannen hebben de ontwikkelingen hier ruim tien jaar lang stilgestaan.”

Anderhalf miljoen euro geïnvesteerd

RCN besloot Zeewolde bovenaan het prioriteitenlijstje te zetten en investeerde alleen al dit jaar anderhalf miljoen euro in het park: “Mensen zien het nu opknappen. We zitten de laatste drie jaar flink in de lift. Waar andere vakantieparken het moeilijk hebben, zitten wij alleen al met onze kampeerafdeling een ton in de plus. Het aantal seizoenplekken is gestegen van 130 naar 180. Van de 22 vaste stacaravanplekken staan er nu nog maar twee leeg, kortom het gaat aan alle kanten de goede kant op.”

| “Een bedrijf moet constant blijven vernieuwen” |

_DSC0539Omslagpunt

“Er gebeurt weer wat. De vaste plekken zijn bezet en dat trekt ook weer nieuw publiek aan. Alle gebouwen zijn opgeknapt (nieuwe daken), weg opnieuw geasfalteerd, nieuwe speeltoestellen, het plein en de receptie zijn vernieuwd. Een bedrijf moet vernieuwen en als dat niet gebeurt, ga je achteruit. Dat is hier tien jaar lang gebeurd. Als je blijft vernieuwen dan heb je kans dat het bezoekersaantal gelijke tred houdt of zelfs beter wordt. Dat geldt voor ons, maar ook Slagharen, Walibi of een Center Parcs dat hier feitelijk om de hoek zit.”

Reddingsplan

Het totale maatregelenpakket heeft veel tijd en geld gekost. Ook Sleurink moest flink aan de bak om alles voor elkaar te krijgen: “Er moet per jaar minimaal een paar ton geïnvesteerd worden.” Eén van zijn taken als parkmanager is het indienen van de wensen bij de algemeen directeur van de zeventien RCN parken in Nederland (9) en Frankrijk (8). En vragen om geld is vaak erg lastig. “Nee hoor, dat vind ik niet moeilijk. Hier was investeren immers het hardste nodig, dus men zag ook wel in dat het nodig was. Ik ben heel blij dat we een inhaalslag hebben kunnen maken op het gebied van onderhoud. En met de realisatie van de gloednieuwe strandloges die op een prachtige plek direct aan het water staan, zijn we een nieuwe weg ingeslagen.”

_DSC0511

| “Als dit vijf jaar later was gedaan, dan had dit park niet meer bestaan” |

Het besluit om het park in Zeewolde op te knappen kwam hoogstwaarschijnlijk net op tijd: “Nou, dat is moeilijk te zeggen. Maar als het besluit om dit park volledig te vernieuwen vijf jaar later was gekomen, dan was dat absoluut te laat geweest. Dan had dit park nu niet meer bestaan.”

Economische motor

RCN is met zijn honderd medewerkers in het hoogseizoen (gemiddeld vijftig per dag) een belangrijke werkgever in de regio en de bezoekers geven behoorlijk wat geld uit in Zeewolde en omgeving. Het reddingsplan betekende voor Zeewolde dan ook het behoud van één van de economische motoren op het gebied van toerisme en recreatie: “Dat klopt. De gemeente beseft dat maar al te goed. Zeewolde werkt prima mee met ons en daar zijn we heel blij mee, want RCN is gewoon heel belangrijk voor deze plaats. Andersom zijn wij als vakantiepark ook heel blij met Zeewolde. Programma’s als Puur Zeewolde helpen ons ook weer verder. Alleen de toeristenbelasting had van ons wel wat lager gemogen.”

Struikelblok 

Toeristenbelasting, het woord is gevallen. Dat blijft een heikel punt: “Vergeleken met andere plaatsen is die belachelijk hoog. Mijn voorganger heeft samen met Center Parcs en enkele andere ondernemers uit de omgeving hierover geprobeerd een dialoog te voeren, maar die gesprekken draaide op niets uit. Vorig jaar was de belasting 1,52 euro per nacht, voor een compleet gezin loopt dat aardig op.” Zeewolde staat daarmee in de Top-20 van duurste gemeenten in Nederland, zo heeft Sleurink geconstateerd. “Ze hebben het wel iets aangepast, door kamperen rond 1 euro te zetten en bungalows op 2 euro. Gemiddeld kom je dan nog steeds op hetzelfde uit. Center Parcs zal er niet blij mee zijn, maar wij wel. Voor kampeerders is toeristenbelasting vaak een groter struikelblok dan voor vakantiegangers die een bungalow boeken, want daar liggen de prijzen sowieso al wat hoger.”

_DSC0556

Publiekstrekkers

RCN heeft in totaal 1100 plaatsen, wat neer komt op 5000 bezoekers als het park helemaal vol zit. Publiekstreffers zijn de surfschool, de zeilbotenverhuur en jongerenplek Vinea. Het hoogseizoen is inmiddels van start gegaan en Sleurink durft nu al te zeggen dat 2017 een beter jaar wordt dan voorgaande jaren? “Ja, het weer heeft natuurlijk meegewerkt tot nu toe. We draaien een paar ton winst per jaar. De horeca zit flink in de plus en ook het aantal geboekte kampeerplekken (vooral in de zomermaanden) zorgt voor een ton plus ten opzichte van vorig jaar. Qua omzetdoelstelling hebben we onze targets al gehaald.”

Regionale functie

Het vakantiepark is populair bij mensen uit de Randstad, maar ook inwoners van Zeewolde weten de weg naar RCN steeds meer te vinden: “Ter indicatie: slechts tien procent van onze bezoekers is Duits. Van de 292 vaste gasten die bij ons een stacaravan hebben, komen er twintig uit Zeewolde zelf. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben en hier even komen uitblazen met de kinderen. We hebben dus een zeer belangrijke regionale functie.”

Fietsvakanties

Van die mensen komen de meesten voor waterrecreatie, maar een toenemend aantal gebruikt RCN ook als uitvalsbasis van een fietsvakantie: “Mensen vergissen zich altijd in de mogelijkheden van Zeewolde. De meeste denken dat het alleen water is, maar je hebt hier ook hele mooie uitgestrekte bosgebieden met mooie aangelegde fietspaden. Dat geldt overigens voor heel Flevoland. Ik heb zelf jarenlang in Dronten gewoond, maar ik heb dat ook moeten ontdekken.”

Naamsbekendheid

Sleurink vervolgt: “Daarom zijn we ook zo blij met Puur Zeewolde en de gemeente die met allerlei activiteiten dit gebied op de kaart zet, evenals Scoutinglandschap dat hier een paar jaar geleden is gekomen. De ‘Wavegarden’ die volgend jaar bij Center Parcs geopend gaat worden zet ons ook weer op de kaart. Dat park ligt weliswaar zestien kilometer van de woonkern af, maar de naam Zeewolde valt wel weer. En daar profiteren wij ook weer van.”

 

 

By Richard Bender

Richard is een sportieveling en schrijft graag over sport. Maar ook dynamische ondernemers neemt hij graag in het vizier voor een goed gesprek.