Staay Food Group bouwt voor dochteronderneming Fresh Care Convenience in Dronten een nieuw pand met daarnaast een locatie voor city farming met slateelt.  In deze flat van negen verdiepingen worden straks slasoorten geteeld. In juli begint de bouw van deze city farming voor sla uit Dronten. Op 1 juni start Fresh Care Convenience.

Naast de nieuwe productielocatie van Fresh Care Convenience op bedrijventerrein Poort van Dronten verrijst deze zomer een pand waar op verticale stellages op cocospluggen in water rode sla, rucola en krulsla wordt geteeld. In deze slaflat groeit het product in speciaal ontworpen klimaatkamers onder LED-verlichting in hoog tempo uit tot kroppen van 150 tot 200 gram. Na ongeveer een maand kan de rucola, lollo bionda, lollo rosso en frisee worden geoogst. Dit is ongeveer driemaal zo snel als bij de traditionele teelt van sla, die na tien tot veertien weken gereed is voor verwerking.

De nieuwe flat voor de slateelt, een investering van 8 miljoen euro, heeft een oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter, goed voor een productie van jaarlijks 300 ton sla. Dit is de geschatte capaciteit in de beginperiode, want Staay Food Group heeft in totaal 32 hectare grond in Dronten aangekocht. De verticale teelt moet in de toekomst groeien naar een productie van 1000 ton sla.

AfbCF

Sla voor maaltijdsalades

De eerste kroppen worden dit jaar van de cocospluggen gehaald. Ze gaan vervolgens naar het naastgelegen groentensnijderij van Fresh Care Convenience voor verwerking tot keukenklare producten  zoals maaltijdsalades. Deze worden uitgeleverd naar onder andere Duitse supermarktketens.

Staay verwacht op termijn in Dronten meer dan 1 miljoen kilo sla te produceren. De snelle efficiënte teelt in cityfarming brengt voor de sla uit Dronten een kostprijs met zich mee die waarschijnlijk tweemaal zo hoog zal zijn als die van normaal geteelde sla. Staay verwacht dat de Europese consument echter meer wil betalen voor een salade van hoge kwaliteit die veilig is geproduceerd en vrij is van gewasbeschermingsmiddelen. Omdat de sla door de teelt in klimaatkamers minder in aanraking komt met bacteriën wordt ook de houdbaarheidstermijn van het product in de schappen van de winkel langer.

Nieuwe productielocatie: duurzaam en lokaal

De nieuwe fabriek van Fresh Care Covenience, op enkele honderden meters van het huidige pand op bedrijventerrein Poort van Dronten, wordt vanaf 1 juni officieel in gebruik genomen. Vanaf 1 mei zullen een aantal proefproducties gaan plaatsvinden. Met de productielocatie die 30.000 vierkante meter omvat, is een investering van 50 miljoen euro gemoeid.

Duurzaamheid krijgt veel nadruk in het nieuwe proces voor agf-verwerking. Zo worden water en elektriciteit zo efficiënt mogelijk gebruikt en wordt er straks CO2-neutraal geproduceerd. De nieuwe fabriek werkt met een eigen waterzuiveringsinstallatie en koelinstallatie op CO2/CO2-techniek. Ook de vertical farming van sla onder LED-licht in een gesloten klimaatkamer betekent een forse beperking van het water verbruik en geen uitstoot van CO2.

Duurzaamheid komt ook naar voren in efficiënt transport. De verse producten die Fresh Care Convenience verwerkt komen van telers uit de directe omgeving van Dronten en hebben zo min mogelijk kilometers achter de rug.

De onderneming is nog in verkenning met lokale telers om samen regionaal teeltoplossingen te zoeken voor de behoeftes van het bedrijf.

Vraag naar gemaks agf stijgt

In de nieuwe fabriek, die met de nieuwe productielijnen haar capaciteit verdrievoudigt naar 5 miljoen eenheden wekelijks, worden straks dagelijks aardappels, groenten en fruit gesneden en verwerkt. Dit assortiment versproducten wordt vervolgens  uitgeleverd naar supermarktketens in Europa. Het aantal werknemers stijgt door de uitbreiding van 350 tot 500 mensen.

Met name bij de Duitse consument neemt de vraag naar kant-en-klare vers gesneden groenten, maaltijden en salades sterk toe. Fresh Care Convenieunce, dat een omzet van rond 80 miljoen euro heeft, verwacht in deze markt een groei van ruim 10 procent per jaar.

City farming in de lift

City farming, zeer efficiënte teelt in verticale locaties, is overal in de wereld in opkomst. In Nederland behoort Staay Food Group tot een van de voorlopers met deze grootschalige en commerciële teelt in een gesloten systeem.

Met city farming kunnen midden in de steden, dus dicht bij de consument, verse producten worden gekweekt. Deze vorm van stadslandbouw is duurzaam omdat er efficiënt gebruik wordt gemaakt van mest, licht en water. De teelt  in een gesloten systeem wordt soms gecombineerd met de kweek van vis, waarbij de mest van de vissen wordt gebruikt voor het bemesten van de groenten. City farming komt tevens tegemoet aan de toenemende behoefte van de consument naar duurzame geproduceerde producten.

Foto’s: Staay Food Groop