HartKliniek Nederland is de naam van een nieuwe keten van medisch specialistische diagnostiek- en behandelcentra voor hart- en vaatziekten, waarbij een persoonlijke en holistische aanpak in samenwerking met huisartsen voorop staat. In Flevoland zijn inmiddels de eerste twee klinieken geopend: HartKliniek Flevoland locatie Almere en HartKliniek Flevoland locatie Lelystad. De cardiologische zorg wordt verleend vanuit de stichting Eucura. De Stichting Eucura is een onafhankelijke niet op winst gerichte zorgorganisatie die erkend is door de Minister van VWS en aan alle kwaliteitseisen voldoet.

Naar een ijzersterke eerste lijn
HartKliniek versterkt de eerste lijn door organisatie, samenwerking en innovatie. Eerstelijnscardiologie in nauwe samenwerking met alle grote en kleine zorgorganisaties in de eerste lijn die Nederland rijk is. HartKliniek luistert naar de behoeften van de huisartsen, maakt gebruik van hun kennis en ervaring en biedt ze versterking. HartKliniek gelooft namelijk in de kracht van het collectief en de doelmatigheid. Want de uitdaging van zorg is betere kwaliteit en grotere patiënttevredenheid tegen lagere kosten. Dat kan alleen als de eerste lijn steengoed is georganiseerd.

Door middel van een unieke formule
HartKliniek is opgericht door twee vrienden, Menno Baars en Chris Hie. Beiden hebben meer dan 10 jaar als cardioloog gewerkt in een ziekenhuis. Mei 2013 zijn zij samen opgestapt uit de ziekenhuisorganisatie om daarna te gaan doen wat zij in de zorg echt nodig vonden, namelijk de zorg dichtbij het huis van de patiënt brengen én tegelijk de lijn met ziekenhuizen vasthouden, maar dan alleen nog voor acute cardiologie of als patiënten een zeer gespecialiseerde ingreep nodig hebben onder het credo: “Naar de huisarts als het kan, naar HartKliniek als het nodig is en alleen nog bij spoed naar een ziekenhuis.” Na veel overleg, advies inwinnen, late avonden en lange gesprekken besloten beide cardiologen dat zij daarvoor een eigen keten van klinieken voor cardiologische diagnostiek en behandeling moesten starten volgens een geheel nieuwe en unieke formule. Dat werd HartKliniek Nederland.

Wij Delen Uw Zorg
November 2013 openden zij hun eerste vestiging in Almere en in februari 2015 een tweede kliniek in Lelystad. Inmiddels is HartKliniek de snelst groeiende organisatie van medisch-specialistische eerstelijnscentra voor hart en vaatziekten in Nederland. In iedere provincie zullen HartKlinieken worden gevestigd, steeds in samenwerking met huisartsen. De essentie van deze samenwerking is dat minder patiënten de weg naar het ziekenhuis hoeven af te leggen doordat de vertrouwde huisarts, ondersteund door de cardiologen van HartKliniek, ze kan helpen. De op deze wijze versterkte zorg in iedere regio is doelmatiger, dichter bij huis, minder versnippert en meer op de patiënt en zijn omgeving gericht. Topcardiologie anno nu door innovatie en het delen van kennis en inzet: ‘Wij Delen Uw Zorg’ is daarom onze slogan.

HartKliniek Flevoland verhuist naar centrum Lelystad

Vanaf maandag 2 februari kunnen patiënten terecht op de nieuwe centrumlocatie van HartKliniek Flevoland, gevestigd op de Middenweg 15 in Lelystad.
In 2014 startten twee bekende cardiologen, Dr. Menno Baars en Dr. Chris Hie na een carrière bij MC Zuiderzee hun eigen zelfstandig cardiologiecentrum in Almere. Patienten hebben geen wachttijden, de spreekuren zijn ruim bemeten en praktisch, in samenwerking met de huisarts of opdrachtgever (bijvoorbeeld werkgever bij fitheidstesten) en de kosten zijn altijd gedekt. Hartkliniek Flevoland voldoet hiermee aan de groeiende vraag naar praktisch toegankelijke cardiologische zorg, dicht bij en in samenwerking met de huisarts, maar bijvoorbeeld ook ’s avonds en in het weekend. Noodzakelijke onderzoeken worden meteen uitgevoerd. Hartkliniek Nederland zorgt er altijd voor dat ze gevestigd zijn in hetzelfde gebouw of nabij een huisartsenpraktijk, zodat er een directe samenwerking ontstaat. Vanaf mei 2014 werkte Hartkliniek Nederland samen met de huisartsen van Medisch Centrum Pandion. Na de verhuizing blijft die samenwerking bestaan. De nieuwe locatie op de Middenweg ligt op loopafstand van openbaar vervoer en parkeergarage.